O unitate de stocare a energiei ca o completare a unui sistem fotovoltaic

Solicitați o consultație gratuită

Sistemele fotovoltaice Viessmann pot genera suficientă energie electrică pentru a aproviziona o familie de patru persoane timp de un an întreg. Cu toate acestea, principala problemă a sistemelor fotovoltaice este că acestea tind să furnizeze energie electrică atunci când majoritatea locuitorilor din gospodării nu sunt acasă - de exemplu, în orele după-amiezii. În cazul în care niciun consumator conectat nu este activ sau dispozitivele conectate nu pot consuma în totalitate energia electrică, aceasta este introdusă în rețeaua publică.

Cu toate acestea, în ultimii ani, tarifele de alimentare au scăzut în mod constant. În același timp, prețul mediu al energiei electrice a crescut. Așadar, sunt multe de spus în favoarea creșterii autoconsumului. Un sistem de stocare a energiei poate fi de ajutor. Acesta este motivul pentru care Viessmann a lansat sistemul de stocare a energiei fotovoltaice Vitocharge VX3. Acest sistem de stocare cu baterii stochează energia electrică produsă în timpul zilei și o pune la dispoziție atunci când este nevoie.

Cum funcționează sistemele de stocare a energiei?

Sistem fotovoltaic

Stocarea energiei solare oferă marele avantaj de a putea utiliza energia electrică autogenerată atunci când este nevoie. Asta înseamnă chiar și atunci când soarele nu strălucește.

Energia electrică poate fi stocată în două moduri - direct și indirect. Pentru uz casnic, însă, doar sistemele de stocare indirectă reprezintă o opțiune. Stocarea directă a energiei electrice are loc cu ajutorul unor componente precum bobine și condensatori și durează doar câteva secunde. Acest lucru face ca aceste tipuri să fie nepotrivite pentru casele unifamiliale sau cu două familii. Acestea tind să fie utilizate în industrie, în principal pentru stabilizarea rețelei. Așadar, atunci când vine vorba de energia fotovoltaică cu stocare, sistemul implică, de obicei, o unitate de stocare electrochimică, cum ar fi o baterie.

Procesul de depozitare explicat pe scurt

Principiul funcțional este destul de simplu. Sistemul de stocare cu baterii fotovoltaice stochează energia electrică, la fel ca o baterie reîncărcabilă, până când apare o cerere în gospodărie. Apoi, acesta transmite această energie către consumatorii conectați (lumină, frigider, sistem TV etc.). În detaliu, acest lucru înseamnă că atunci când razele soarelui ating modulele fotovoltaice, acestea sunt transformate în curent continuu. Dar acest lucru nu poate fi folosit în casă. Pentru a remedia acest lucru, în circuit se instalează un invertor pentru a transforma curentul continuu în curent alternativ. Unitatea de stocare a energiei intră în joc dacă nu există consumatori pentru această energie în casă. Bateriile litiu-ion de la Viessmann transformă energia electrică în energie chimică. Dacă apoi are loc o descărcare, acest proces este inversat.

Important: În timpul procesului de descărcare, unitatea de stocare a energiei solare nu este niciodată descărcată în întregime. Există o distincție între capacitatea "nominală" și cea "utilizabilă". Diferența constă în adâncimea de descărcare. Vitocharge VX3 a fost dezvoltat în conformitate cu o strategie specială de funcționare și este similară cu cea a unui vehicul electric. Îmbătrânirea bateriei este compensată de-a lungul duratei de viață cu o creștere a gradului de eliberare a adâncimii de descărcare. În cazul unui vehicul electric, acest lucru înseamnă că autonomia vehiculului este menținută constantă cât mai mult timp posibil de-a lungul duratei sale de viață. Numai atunci când adâncimea de descărcare a atins 100 %, capacitatea utilizabilă scade. În cazul în care unitatea de stocare a energiei este încărcată și nu există consumatori conectați sau activi, energia electrică este introdusă în rețeaua publică. Remunerarea este reglementată de Legea privind sursele de energie regenerabilă (EEG) [Germania].

Care sunt caracteristicile distinctive ale acumulatorilor fotovoltaici Viessmann?

Unitățile de stocare fotovoltaică reduc decalajul dintre cerere și ofertă. Acest lucru contribuie la creșterea autoconsumului și la reducerea costurilor cu energia. Energia electrică generată poate fi utilizată mult mai eficient. Sistemele de stocare a energiei Viessmann asigură, de asemenea, o mai mare independență față de utilitățile de alimentare cu energie electrică și ușurează presiunea asupra rețelei.

Cu gama noastră de produse Vitocharge, oferim unități de stocare cu baterii litiu-ion cu eficiență ridicată și o durată de viață lungă. Modelele noastre au o durată de viață de până la 20 de ani sau un randament energetic garantat de 9,6 MWh pentru fiecare baterie de 4 kWh. În medie, vă puteți aștepta la aproximativ 250 de cicluri complete pe an. Bateriile Vitocharge VX3 pot fi conectate în serie. Acest lucru permite dimensiuni de stocare flexibile și o adaptare perfectă la nevoile dvs. individuale de energie electrică. În plus, ambele versiuni sunt potrivite atât pentru modul paralel cu rețeaua electrică, cât și pentru modul de înlocuire a rețelei. Acest lucru înseamnă că unitățile de stocare a energiei Viessmann pot funcționa în paralel cu alimentarea cu energie electrică prin intermediul rețelei publice, precum și alimentarea celor mai importanți consumatori în cazul unei pene de curent.

Noua generație de unități de stocare a energiei: mai compacte, mai silențioase și mai puternice

Noua generație de baterii Vitocharge VX3 le oferă proprietarilor de locuințe posibilitatea de a stoca ușor energia electrică și, astfel, de a o utiliza mai eficient. Bateriile cu fosfat de litiu-fier dovedite și fiabile sunt proiectate pentru o durată de viață lungă. Acesta este motivul pentru care Viessmann oferă o garanție de înlocuire a celulelor bateriei cu valoare în numerar de 10 ani. În plus, sistemul poate fi extins cu ușurință în primul an de funcționare, dacă cererea de energie electrică se modifică. Acest lucru plasează unitatea modulară de stocare a energiei Vitocharge VX3 în centrul soluțiilor energetice bine gândite ale Viessmann pentru căldură, energie și mobilitate. De la generarea de căldură, la sistemul fotovoltaic și până la stația de încărcare pentru vehiculul electric, totul provine dintr-o singură sursă. Veți obține acest lucru doar de la Viessmann.

Faceți clic pe butonul de redare pentru a viziona videoclipul. Vă rugăm să rețineți că, atunci când vizionați videoclipul, vor fi transmise date către YouTube. Puteți găsi detalii în acest sens în Politica noastră de confidențialitate.

Merită o unitate de stocare a energiei?

Cu o unitate de stocare a energiei de la Viessmann, obțineți un produs care are multe utilizări. Vitocharge VX3 poate fi utilizat ca unitate de stocare a energiei fotovoltaice hibridă, ca unitate de stocare a energiei cuplată la curent alternativ sau ca invertor fotovoltaic pur. Acest lucru îl face potrivit atât pentru utilizarea în sistemele noi, cât și în cele existente.

Unități de stocare a energiei pentru sisteme fotovoltaice noi

Odată cu scăderea tarifului de alimentare, instalarea de sisteme pentru autoconsum are din ce în ce mai mult sens. Cu toate acestea, este important ca noul sistem să fie adaptat la casă și la cererea de energie electrică, astfel încât să fie și economic. Pentru a vă asigura că energia electrică autogenerată, responsabilă din punct de vedere ecologic, își găsește întotdeauna un consumator, merită să aveți o soluție energetică uniformă. Câteva exemple sunt:

  • Sistem fotovoltaic + unitate de stocare a energiei + pompă de căldură
  • Sistem fotovoltaic + unitate de stocare a energiei + aparat de încălzire cu pile de combustie
  • Sistem fotovoltaic + unitate de stocare a energiei + sistem electric de încălzire și apă caldă de consum

Energia de la sistemul fotovoltaic este stocată de unitatea de stocare a energiei și este consumată direct de consumatorii de energie electrică, cum ar fi pompa de căldură. În cazul unui surplus de energie, energia este stocată temporar în bateria unității de stocare a energiei și eliberată din nou atunci când este necesar. Astfel, locuința și pompa de căldură sunt alimentate în mare parte cu energie electrică generată în mod durabil și eficient pe acoperiș.

Cu un sistem fotovoltaic și un aparat de încălzire cu pile de combustie, obțineți două generatoare de energie care se completează reciproc perfect. În timpul verii, sistemul fotovoltaic generează energia electrică pentru casă (și, opțional, pentru un vehicul electric). Iarna, aparatul de încălzire cu pile de combustie furnizează mai multă energie electrică datorită timpului de funcționare. Acest lucru înseamnă că locuința dumneavoastră (și, opțional, vehiculul electric) poate fi alimentată din propriile resurse de energie pe tot parcursul anului. Acest lucru sporește autosuficiența, pe de o parte, și reduce costurile cu energia electrică, pe de altă parte.

Într-un sistem complet electric, energia generată de sistemul fotovoltaic este utilizată pentru generatoare de căldură electrică, cum ar fi încălzirea în infraroșu, încălzirea prin pardoseală sau încălzirea apei calde menajere. În cazul unui surplus de energie, aceasta este stocată temporar în unitatea de stocare a energiei. Astfel, o locuință care dispune atât de încălzire electrică a spațiilor, cât și de încălzire a apei calde menajere poate atinge un grad ridicat de autosuficiență și sustenabilitate și se poate bucura de avantajele căldurii în infraroșu cu un consum redus în regim de așteptare.

Operatorii de sistem primesc o plată fixă timp de 20 de ani pentru energia electrică pe care o exportă în rețea. Odată ce subvenția acordată prin Legea privind sursele de energie regenerabilă pentru sistemul fotovoltaic existent expiră, operatorii de rețea publică nu mai sunt obligați să accepte energia electrică pe care o produceți. În plus, "comercializarea directă", prin care energia autogenerată este vândută la bursa de energie electrică, nu este neapărat fezabilă. În această situație, merită să creșteți autoconsumul cu produse Viessmann. Gradul ridicat de flexibilitate al componentelor Viessmann permite ca un sistem fotovoltaic existent să fie combinat cu o unitate de stocare a energiei ca soluție de sistem în acest caz. Dacă este necesar, sistemul poate fi extins cu ușurință cu module de baterii suplimentare.

În plus față de aparatele electrocasnice obișnuite care necesită energie electrică, putem crește autoconsumul cu o pompă de căldură pentru apă caldă de consum Vitocal 262-A cu funcționare electrică, de exemplu. Este completarea perfectă pentru un confort plăcut al apei calde de consum. Utilizarea energiei electrice autogenerate are ca rezultat doar costuri de funcționare mai mici. Sistemul de ventilație mecanică Vitovent 300-W, acționat electric, sporește, de asemenea, sentimentul nostru de bunăstare și confort la domiciliu și contribuie semnificativ la conservarea structurii clădirii cu aer proaspăt, curat și un nivel optim de umiditate.

Cât de mare trebuie să fie unitatea de stocare a energiei?

Fie că este vorba de un sistem nou sau de un sistem existent, totul depinde de dimensiunea corectă a unității de stocare a energiei. Unitatea de stocare a energiei ar trebui să aibă o capacitate suficientă pentru a alimenta o gospodărie cu energie electrică solară de seara până în dimineața următoare. Dimensiunea sau capacitatea de stocare a unei unități de stocare a energiei depinde atât de consumul anual de energie electrică, cât și de puterea nominală a sistemului fotovoltaic existent sau planificat. Următoarea regulă poate fi utilizată ca ghid: 1 kWp PV = 1 kWh baterie = 1 000 kWh de energie electrică consumată în gospodărie.

Exemplul 1 cu pompă de căldură

Gospodărie + pompă de căldură: 8000 kWh

PV = 8 kWp

________________________

Unitate de stocare a energiei = 8 kWh

Exemplul 2 cu pompă de căldură și vehicul electric

Gospodărie + pompă de căldură + vehicul electric = 12.000 kWh

PV = 12 kWp

___________________________________

Unitate de stocare a energiei = 12 kWh

Unitățile de stocare prea mari sau prea mici sunt neeconomice

Dacă unitatea de stocare a energiei este supradimensionată, aceasta va stoca prea multă energie electrică fără ca aceasta să fie utilizată efectiv. Pe lângă costurile de achiziție suplimentare inutil de mari, veți suferi și pierderi din cauza pierderii remunerației pentru energia electrică introdusă în rețea. În schimb, dacă unitatea de stocare a energiei este prea mică, proprietarii de sisteme vor trebui să achiziționeze mai multă energie electrică. Acest lucru este semnificativ mai scump decât energia autogenerată de pe acoperiș. În consecință, este esențial să solicitați consiliere din partea unuia dintre partenerii noștri comerciali.

Stocarea energiei solare și gestionarea eficientă a acesteia

Conectarea în rețea și controlul digital al tuturor componentelor sistemului facilitează stocarea energiilor regenerabile și armonizarea producției și consumului acestora. În acest sens, Viessmann GridBox este un supliment optim pentru soluțiile de sistem care constau dintr-un sistem fotovoltaic și stocare de energie. Acest lucru se datorează faptului că aplicația vizualizează în mod clar fluxurile de energie din casă și creează astfel o transparență totală. Baza pentru aceasta este tabloul de bord energetic. Acesta ilustrează, printre altele, producția sistemului fotovoltaic, starea de încărcare a unității de stocare a energiei și consumul curent de energie din casă. Tendințele zilnice, rapoartele săptămânale și informațiile privind bilanțul de CO2 facilitează utilizatorilor menținerea unei imagini de ansamblu în orice moment. Funcțiile de optimizare disponibile pentru sistemul fotovoltaic, sistemul de stocare a energiei solare, sistemele de încălzire a apei calde și vehiculele electrice fac ca sistemul să fie și mai eficient.

Gama de produse pentru unități de stocare a energiei

Unitățile de stocare a energiei de la Viessmann sporesc autoconsumul energiei pe care o produceți și îmbunătățesc eficiența sistemului fotovoltaic. Sistemul va încărca unitatea de stocare a energiei atunci când locuința dvs. nu solicită energie electrică. Această energie este utilizată în funcție de necesități, de exemplu pentru a face să funcționeze aparatele electrice. În cazul în care unitatea de stocare a energiei este complet încărcată și niciun consumator nu este conectat, excesul de energie va fi exportat în rețea și remunerat corespunzător.

Asistență

Aveți nevoie de ajutor pentru a selecta produsul potrivit?

Găsiți produsul