În ultimul timp, mulți proprietari de case se gândesc cât de mult merită investiția într-un sistem fotovoltaic, acesta fiind un subiect de discuție foarte popular în întreaga lume. Se știe despre sistemele fotovoltaice că nu poluează când produc energie electrică și, de asemenea, te ajută și să devii independent față de furnizorii de energie. Dar cât de adevărate sunt astfel de afirmații și în ce măsură îți schimbă viața de zi cu zi un sistem fotovoltaic?

În primul rând, ca să faci o alegere în cunoștință de cauză, trebuie să fii conștient de faptul că sistemele fotovoltaice nu sunt toate la fel. Există sisteme fotovoltaice on-grid, care se leagă la rețeaua publică de curent electric și care nu îți pot oferi pe deplin independența față de furnizorii de energie electrică; sisteme fotovoltaice off-grid, special create pentru locuințele care nu au acces la rețeaua publică de electricitate sau vor să devină complet independente față de furnizorii de energie și, ultimele, sistemele fotovoltaice hibrid, care îmbină avantajele celorlalte două tipuri de sisteme dar sunt mai costisitoare decât ele, prețul lor total ajungând să depășească chiar și suma de 10.000 de euro.

Pe de altă parte, indiferent de sistemul fotovoltaic în care investești, dacă alegi un sistem bun ca cele produse de compania noastră Viessmann, crești semnificativ eficiența energetică a locuinței tale, precum și valoarea totală a proprietății.

De asemenea, câteva din lucrurile pe care le au în comun sistemele fotovoltaice, indiferent de tipul lor, sunt următoarele:

- faptul că sunt o modalitate de producere a energiei electrice mult mai puțin poluantă decât alte metode;
- faptul că energia produsă de ele este practic gratis și astfel, poți știi din start că nu vei avea niciodată parte de surprize neplăcute precum scumpiri periodice;
- faptul că produci energie electrică pe care o poți folosi imediat, fără să stârnești niciun fel de zgomot;
- faptul că poți monta un astfel de sistem pe orice fel de acoperiș de casă sau de bloc, sau direct pe sol.

Cât costă investiția într-un sistem fotovoltaic și în ce perioadă de timp se amortizează ea?

Pentru a putea stabili dacă investiția într-un sistem fotovoltaic merită pentru tine, trebuie să te gândești mai întâi cât trebuie să plătești pentru a putea beneficia de pe urma acestuia.

De exemplu, un sistem fotovoltaic de tip off-grid, monofazat, cu o putere de 5 kW și de o calitate peste medie poate costa în jur de 5.000 de euro, fără TVA. De asemenea, un sistem fotovoltaic on-grid, cu o putere de 10 kW, trifazat și de o calitate premium, poate costa chiar și de trei ori mai mult decât primul. Și în final, un sistem hibrid, performant și eficient, te poate face să scoți din buzunar chiar și 10.000 de euro.

la sumele de mai sus se mai adaugă bineînțeles și alte costuri esențiale precum: costul suportului pentru panouri, costul sistemelor de protecția și de control, prețul cablurilor electrice și al accesoriilor, precum și manopera pentru instalarea sistemului. Pentru aceste costuri nu putem da niște cifre orientative pentru că totul depinde foarte mult de dimensiunea sistemului, de nevoile locuinței tale și de brandul pentru care optezi.

Cât durează până se amortizează investiția într-un sistem fotovoltaic?

Indiferent de sistemul de care vorbim, o astfel de investiție nu se amortizează deloc rapid întrucât costul energiei electrice nu este chiar atât de mare încât să poți ajunge să economisești bani după doar un an sau doi de la instalarea sistemului. Dar pe de altă parte, dacă ai răbdare, conform statisticilor, se pare că în cei 25-30 de ani de viață cât poate fi folosit în medie la randament maxim un sistem fotovoltaic, acesta te ajută să economisești de aproximativ 3-4 ori costul lui.

În concluzie, pentru a răspunde la întrebarea merită sau nu investiția într-un sistem fotovoltaic, trebuie să te gândești mai întâi cât de repede te aștepți la profit. Dacă vrei să investești într-un sistem fotovoltaic și te aștepți să economisești bani imediat, este imposibil. Dar dacă te gândești pe termen lung și vrei să pui câteva zeci de mii de euro deoparte, atunci merită din plin să faci o astfel de investiție.