În prezent sistemele de încălzire prin pardoseală sunt cele mai apreciate sisteme de încălzire datorită randamentului lor crescut și consumului relativ mic de energie.

Există mai multe variante în ceea ce privește sursa de energie termică ce poate fi folosită pentru alimentarea unui sistem de încălzire prin pardoseală. Alegerea sursei depinde foarte mult de bugetul de investiție al fiecărui utilizator în parte, dar și de o serie de caracteristici care definesc fiecare tip de sursă.

În acest articol Viessmann îți vom prezenta în continuare două din cele mai populare variante în ceea ce privește sursa de energie a unui sistem de încălzire prin pardoseală. Prima variantă presupune folosirea energieie electrice, o variantă rapidă, simplă și ieftină de pus în aplicare, dar pe termen lung, scumpă și inflexibilă. Cea de-a doua variantă presupune conectarea sistemului termic la un sistem de panouri solare, o variantă costisitoare, dar pe termen lung, economică și flexibilă.

Pentru persoanele care locuiesc la apartament, din păcate, cea de-a doua variantă, cea a folosirii panourilor solare, nu prea are mult sens deoarece aceste persoane nu dețin suficient spațiu pentru a putea instala astfel de sisteme. Dar proprietarilor de case pe de altă parte, le recomandăm să se gândească foarte bine înainte de alegerea unei surse, deoarece, chiar dacă sunt mai scumpe inițial, panourile solare oferă o serie de beneficii pe care nu le poți obține dacă îți alimentezi sistemul termic direct cu energie electrică de la furnizori.

Cum influențează tipul sursei de energie alegerea sistemului de încălzire prin pardoseală?

Dacă alegi un sistem electric pentru alimentarea sistemului tău termic de încălzire prin pardoseală, vei avea neboie de un branșament puternic, care să-ți ofere suficientă energie pentru alimentarea unui sistem termic atât de complex. În plus, dacă din diverse motive au loc pene de curent, atunci și sistemul tău termic se va opri din funcțiune.

Pe de altă parte, în ceea ce privește sistemul de panouri solare, atâta timp cât soarele strălucește cu putere măcar câteva ore pe zi, atunci și sistemul tău termic va avea suficientă energie pentru a funcționa.

În ceea ce privește sistemele solare, putem vorbi despre sisteme de panouri solare nepresurizate, care sunt simple și economice, dar nu pot fi folosite decât din primăvară până în toamnă și sisteme de panouri solare compact presurizate care funcționează pe tot timpul anului.

Ce alte tipuri de surse de energie pot fi folosite pentru alimentarea unui sistem termic de încălzire prin pardoseală?

Cu excepția energiei electrice de la furnizori și celei produse cu ajutorul panourilor solare, sistemele termice de încălzire prin pardoseală mai pot fi alimentate și prin intermediul unei centrale pe lemne, pe cărbuni, pe gaz, a unei sobe sau cu ajutorul energiei geotermale.

Dar ca de fiecare dată când vine vorba de o investiție de o asemenea amploare, și în alegerea unei astfel de surse de energie este necesar să te gândești mai întâi dacă acolo unde locuiești poți achiziționa cu ușurință materia primă necesară pentru punerea în funcțiune a centralei.

De exemplu, înainte de a opta pentru o centrală pe lemne, gândește-te mai întâi dacă poți cumpăra lemne și la ce preț? De asemenea, dacă optezi pentru una pe bază de cărbuni, gândește-te cât trebuie să cheltuiești pentru cărbuni și dacă ai de unde să îi cumperi? O centrală pe gaz pe de altă parte, intră în discuție doar dacă locuiești într-o zonă în care există infrastructura necesară pentru transportul gazului de la furnizor, la fiecare utilizator în parte. Și la fel trebuie să gândești indiferent de sistemul prin care optezi.

Dacă locuiești într-un oraș, s-ar putea ca o centrală pe gaz să fie una din cele mai bune soluții pentru tine deoarece gazul este relativ ieftin față de energia electrică și aproape toate blocurile din orașele mari ale țării sunt racordate la rețeaua de gaz. Pe de altă parte, dacă locuiești la țară și dacă în același timp deții și o pădure sau orice alt teren care îți poate furniza lemn, atunci o centrală pe lemne s-ar putea să fie mai avantajoasă pentru tine.