Agenția Federală Germană de Mediu din Dessau
Pentru clădirea municipală din Dessau, accentul a fost pus pe o eficiență energetică ridicată. Arhitecții și inginerii proiectanți au optat pentru unul dintre cele mai mari sisteme solare termice din Germania, cu 115 colectoare tubulare Vitosol 200-T.
Clădire municipală cu o arhitectură sofisticată și un nivel ridicat de eficiență energetică
Agenția Federală de Mediu din Germania, care are sediul la Dessau din 2005, are peste 750 de angajați care lucrează aici pentru a proteja apa, solul și aerul prin colectarea și publicarea de date de mediu, oferind sprijin științific Ministerului Federal al Mediului, ajutând la elaborarea legilor de mediu și participând la aplicarea acestora.
Clădirea administrativă modernă stabilește standarde din mai multe puncte de vedere: cu un design arhitectural sofisticat, construită cu gândul la eficiența energetică și alimentată cu energii regenerabile, această clădire este un model de urmat pentru alții. Planul neobișnuit al clădirii cu patru etaje, proiectată de firma de arhitectură berlineză de renume internațional "Sauerbruch Hutton Architekten", formează o buclă alungită. Curtea interioară rezultată are un acoperiș de sticlă și este utilizată pentru utilizarea energiei solare pasive. Exteriorul foarte bine izolat depășește cu 50 % cerințele Ordonanței privind izolarea termică (în vigoare în etapa de proiectare a acestei clădiri) și cu peste 30 % cerințele Ordonanței germane privind economia de energie (EnEV) în vigoare la acel moment.
Inginerilor proiectanți li s-a stabilit sarcina de a se asigura că cel puțin 15 la sută din cererea totală de energie este acoperită de energii regenerabile. În consecință, firma de inginerie Zibell, Willner & Partner din Berlin a dezvoltat un concept energetic special: încălzirea prin intermediul încălzirii centralizate de la o unitate de cogenerare a gazelor de depozit exploatată de Stadtwerke Dessau. Un sistem de ventilație mecanică cu recuperare de căldură a fost responsabil pentru ventilarea interioară a clădirii. În acest sistem, aerul de alimentare este încălzit iarna și răcit vara de un colector geotermic cu o lungime totală de 4800 de metri. Energia electrică este furnizată de un sistem fotovoltaic de 228 de metri pătrați. Toate încăperile cu sarcini de răcire specifice, în special camera sensibilă a serverelor, sunt răcite de o unitate de refrigerare prin adsorbție care utilizează căldura pentru a genera energie de răcire. Planificarea și execuția acestui sistem inovator de alimentare cu energie a fost supervizată de comisarul federal pentru energie, Dr. Uwe Römmling, de la Institutul pentru conservarea și modernizarea clădirilor.
Sistem solar termic Viessmann pentru răcire și încălzire eficientă
Unitatea de refrigerare prin adsorbție utilizează apa ca agent frigorific și silicagelul ca agent de legare solid. Într-un circuit închis, apa se evaporă la o presiune de 10 mbar de la temperaturi de până la 5 °C. În acest proces, căldura este extrasă din apa de răcire care curge în suprafețele de răcire ale încăperilor. Vaporii ajung în camera de adsorbție, unde sunt adsorbiți de gelul de silice. Pentru a acționa unitatea de refrigerare se furnizează acum căldură care expulzează vaporii din gelul de silice înapoi în exterior. Vaporii se condensează apoi într-o cameră separată. Condensatul este ulterior pulverizat înapoi în evaporator, unde se evaporă din nou sub presiune negativă.
Unitatea de refrigerare prin adsorbție primește energia de acționare necesară de la unul dintre cele mai mari sisteme solare termice din Germania. Împărțite în trei rețele mari de colectoare, 115 colectoare cu tuburi sub vid Vitosol 200-T de la Viessmann produc aproximativ 140 MWh de energie pe an. Absorbanții acoperiți cu sol-titan absorb o cantitate deosebit de mare de energie solară, asigurând astfel un randament energetic ridicat. Suprafața totală a colectorului este de 345 de metri pătrați. Un total de 3450 de tuburi individuale au fost instalate pe acoperișul plat de către angajații firmei Friedrich Heizungsbau GmbH din Hohenseefeld.
Energia solară obținută este stocată în trei acumulatoare tampon de apă caldă menajeră, fiecare cu o capacitate de 7500 de litri. Sistemul solar termic și boilerele tampon au un dublu scop: primăvara/toamna și iarna, energia solară care nu este necesară pentru răcire poate fi introdusă în sistemul de încălzire.