Colectoare cu tuburi de vid - funcție, beneficii și gama de produse

Solicitați o consultație gratuită

Oricine investește astăzi într-un nou sistem de încălzire ar trebui să îl proiecteze pentru a include un sistem solar termic încă de la început. Prin instalarea de colectoare solare, vă demonstrați angajamentul de a proteja mediul înconjurător, reducând în mod durabil emisiile de CO₂. De asemenea, puteți economisi până la 60 % din consumul anual de energie pentru încălzirea apei calde menajere. Cu Viessmann, aveți alături de dumneavoastră un partener puternic. Ne putem baza pe 40 de ani de experiență în dezvoltarea și fabricarea de sisteme solare termice. Vă puteți baza pe cea mai înaltă calitate. Cu această tehnologie, puteți să vă asigurați viitorul sistemului și să vă bazați pe interacțiunea optimă a tuturor componentelor sistemului.

Structura și funcția tuburilor de vid Vitosol

Spre deosebire de colectoarele plate Viessmann, în cazul colectoarelor cu tuburi vidate din sistemele solare termice, absorbantul este amplasat direct pe tuburile însele. În primul caz, tuburile prin care circulă agentul solar sunt situate între două straturi absorbante plate. O altă caracteristică specială este vidul. În colectoarele cu tuburi, există un al doilea tub înconjurat de vid. Acest lucru asigură o izolare termică deosebit de eficientă. Acest lucru ajută la asigurarea faptului că nu există aproape nicio pierdere de căldură între absorbant și tubul de sticlă intern. Absorbantul se află în interiorul colectorului cu vid. Acesta îl protejează de murdărie și de influențele vremii. Acest lucru permite, la rândul său, o utilizare permanent ridicată a energiei.

Un alt element cheie al colectoarelor cu tuburi de vid Vitosol de la Viessmann este schimbătorul de căldură. Acesta transferă căldura de la absorbanți la circuitul de încălzire conectat.

Colector cu tuburi de vid pentru instalare în orice locație

Colectoare cu tuburi de vid și funcția lor: principiul conductei de căldură

Elementul central al tehnologiei Viessmann pentru colectoarele cu tuburi vidate este "principiul conductei de căldură". Cea mai importantă caracteristică a acestui principiu este că mediul solar nu curge direct prin tuburi. Tuburile de căldură sunt conectate în mod uscat la schimbătorul de căldură. Dar ce se întâmplă mai exact în conducta de căldură și cum funcționează funcția patentată ThermProtect?

Razele soarelui lovesc absorbantul. Căldura solară evaporă mediul din conducta de căldură. Când acesta curge apoi în regiunile mai reci ale colectorului, adică mai departe de radiația solară directă, vaporii se transformă din nou în lichid. Acest proces eliberează energie - căldură care este transferată către sistemul solar termic prin intermediul schimbătorului de căldură Duotec cu țeavă dublă (Vitosol 300-TM) sau prin intermediul schimbătorului de căldură din cupru (Vitosol 200-TM). În stare lichidă, agentul din conducta de căldură curge înapoi în zona luminată de soare și procesul începe din nou și continuă atâta timp cât soarele continuă să strălucească.

Acest proces este întrerupt atunci când se depășește limita de temperatură de 150 de grade Celsius. Acest lucru se întâmplă atunci când mediul nu se mai condensează sau se lichefiază în regiunile mai reci ale tubului. Acest principiu ajută la protejarea sistemului împotriva temperaturilor de stagnare excesive și previne astfel supraîncălzirea. Acest lucru face ca Vitosol 200-TM și Vitosol 300-TM să fie potrivite pentru clădirile care sunt nelocuite în anumite perioade ale anului, cum ar fi casele de vacanță. Circuitul se repornește numai atunci când sunt atinse temperaturi scăzute ale colectorului.

Avantajele colectoarelor cu tuburi de vid

Atât Vitosol 300-TM, cât și Vitosol 200-TM se caracterizează prin următoarele:

Protecție împotriva supraîncălzirii sau a temperaturilor de stagnare excesive datorită ThermProtect prin intermediul conductei termice autoreglabile
Eficiență ridicată prin absorbant cu acoperire foarte selectivă
Izolație termică deosebit de eficientă datorită vidului, practic nu există pierderi de căldură între tubul de sticlă și absorbant.
Durată de viață excepțional de lungă datorită materialelor rezistente la coroziune
Randamente energetice permanent avansate datorită integrării absorbantului în tubul de vid și, astfel, protecției împotriva murdăriei și a efectelor vremii
Siguranță de funcționare deosebit de ridicată datorită conexiunii uscate a conductei de căldură la schimbătorul de căldură și datorită conținutului redus de lichid
Instalare simplă datorită designului modular

În plus, Vitosol 300-TM este deosebit de potrivit pentru zonele cu spațiu limitat, cum ar fi casele individuale și clădirile de apartamente cu o suprafață mică a acoperișului. Absorbantele au o flexibilitate de +/- 25 de grade în alinierea lor. Acest lucru permite utilizarea colectoarelor în locații în care soarele este mai puțin favorabil.

Modelul Vitosol 200-TM este cel mai bine utilizat pentru instalarea pe orizontală în sisteme mari pe acoperișuri plate și clădiri de apartamente. La fel ca și modelul Vitosol 300-TM, acesta este de asemenea independent de poziție, deoarece absorbanții pot fi rotiți cu până la +/- 45 de grade.

Gama de produse - colectoare tubulare

Utilizarea eficientă a căldurii solare - Colectorii tubulari Viessmann pot transforma chiar și nivelurile scăzute de radiație solară în căldură utilizabilă. Absorbanții cu acoperire foarte selectivă asigură o eficiență ridicată. În același timp, vidul din tuburi asigură o izolare termică foarte eficientă. Acest lucru înseamnă că nu există aproape nicio pierdere între tuburile de sticlă și absorbant, permițând colectorului să transforme chiar și nivelurile scăzute de insolație în căldură utilă. Colectorii cu tuburi cu vid utilizează extrem de eficient insolația disponibilă, în special primăvara și toamna, precum și iarna, când temperaturile exterioare sunt scăzute.

Asistență

Aveți nevoie de ajutor pentru a selecta produsul potrivit?

Găsiți produsul