Solar termic: funcția explicată pe scurt

Solicitați o consultanță gratuită
Viessmann Vitosol 100-FM pe acoperișul unei case

În fiecare zi, soarele emite energie gratuită de care proprietarii de case pot beneficia cu ajutorul unui sistem solar. Sistemul solar termic este foarte simplu: colectoarele captează căldura radiantă și o transformă în energie termică înainte ca o unitate de stocare să absoarbă căldura. În funcție de dimensiunea sistemului, această căldură poate fi apoi utilizată pentru încălzirea apei calde menajere sau ca încălzire centrală de rezervă.

Colecționari

Colectoarele plate, cum ar fi Vitosol 100-FM sau Vitosol 200-FM, constau dintr-un cadru de aluminiu izolat termic acoperit cu o sticlă specială foarte transparentă, orientată spre soare. Acest lucru permite ca o mare parte din căldura radiantă să pătrundă în interiorul colectorului, unde atinge absorbantul. Componenta se încălzește și transferă energia termică către mediul solar, care curge prin conducte meandrice în interiorul colectorului.

Colectoarele cu tuburi de vid, cum ar fi Vitosol 200-TM sau Vitosol 300-TM, constau din tuburi individuale care sunt interconectate printr-un colector. Tuburile conțin absorbantul și un mediu de transfer de căldură. Acesta din urmă se evaporă în timpul încălzirii, se condensează pe colector și transferă energia solară către fluidul solar (mediu solar). Un vid în tuburile colectorului reduce pierderile de căldură și asigură funcționarea eficientă a sistemului solar termic.

Colectorii solari Viessmann dispun de sistemul patentat de oprire în funcție de temperatură ThermProtect. În cazul colectoarelor plate, aceasta constă într-un strat absorbant special care își modifică proprietățile în funcție de schimbările de temperatură. Dacă temperatura colectorului crește peste punctul de oprire, o schimbare în structura cristalină face ca mai multă căldură să fie radiată. Temperatura colectorului scade apoi, iar colectorii solari nu mai prezintă risc de supraîncălzire. În cazul colectoarelor cu tuburi vidate, cum ar fi Vitosol 300-TM sau 200-TM, oprirea în funcție de temperatură funcționează prin intermediul unei conducte termice autoreglabile. Acest lucru previne condensarea agentului din conductele de căldură ori de câte ori temperatura acestora depășește 150 de grade Celsius. Funcția de oprire în funcție de temperatură ThermProtect funcționează fără componente suplimentare. Aceasta simplifică proiectarea sistemelor solare termice și asigură o funcționare sigură cu toate noile colectoare solare Viessmann.

Un acumulator termic amortizează energia solară din casă

În cazul în care oferta de energie solară este mai mare decât cererea de căldură din casă, un cilindru solar absoarbe energia din sistemul solar înainte de a o elibera ulterior către consumatori. Acest lucru ajută la asigurarea faptului că în casă poate fi utilizată cât mai multă căldură solară. Tipul de acumulator de energie utilizat depinde de funcția sistemului solar termic. În cazul în care sistemul este utilizat pentru încălzirea apei calde menajere, partenerii noștri comerciali vor instala un boiler pentru apă caldă menajeră. În cazul în care sistemul solar este utilizat ca rezervă pentru încălzirea centrală, aceștia vor instala în schimb un cilindru tampon.

Boiler de apă caldă menajeră pentru sisteme solare termice cu apă caldă menajeră

Boilerele  de apă caldă menajeră, cum ar fi Vitocell 100-B/-W, sunt umplute cu apă caldă menajeră. Acestea sunt echipate cu două schimbătoare de căldură cu serpentine care se află în rezervor, la fel ca și încălzitoarele cu imersie. În timp ce schimbătorul de căldură inferior ghidează agentul solar fierbinte prin cilindru, schimbătorul de căldură superior este conectat la un cazan, cum ar fi cazanul cu condensare pe gaz Vitodens 300-W. În cazul în care producția de la sistemul solar nu este suficientă pentru a aduce apa caldă menajeră la temperaturile necesare, o unitate de control activează al doilea generator de căldură. Acest lucru garantează că apa caldă menajeră iese întotdeauna caldă din conducte, chiar și în zilele înnorate sau atunci când cererea este deosebit de mare. Acest proces este deosebit de eficient atunci când toate componentele sistemului sunt perfect adaptate, ca în cazul pachetului solar pentru apă caldă de consum Vitosol 141-FM de la Viessmann.

Acumulatoare tampon de apă caldă menajeră pentru sisteme solare pentru încălzire centrală de rezervă

În cazul în care sistemul solar termic este proiectat să funcționeze ca sistem de încălzire centrală de rezervă, se va instala un rezervor tampon de apă caldă menajeră. Acesta este umplut cu apă caldă menajeră care este încălzită cu căldură solară prin intermediul unui schimbător de căldură. Dacă această căldură nu este suficientă pentru a atinge temperaturile necesare, un sistem de încălzire pe gaz Viessmann, un sistem de încălzire pe lemne sau o pompă de căldură va furniza energia suplimentară necesară.

Solar termic: funcționalitatea se bazează pe un circuit solar

Circuitul solar asigură faptul că căldura de la colectoare ajunge în locuință. Acesta conectează componentele sistemului și este umplut cu un mediu solar (un amestec de apă și antigel). Mediul este încălzit în colectoarele solare și este pompat către unitatea de stocare cu ajutorul unei pompe. Aici, mediul eliberează energie termică, încălzind unitatea de stocare și răcindu-se în același timp. Apoi se întoarce la colectoarele solare de pe acoperiș și ciclul poate continua. Sunt necesare o serie de accesorii de siguranță pentru a se asigura că sistemul solar termic își poate atinge potențialul maxim.

Asistență

Aveți nevoie de ajutor pentru a selecta produsul potrivit?

Găsiți produsul