Echilibrarea hidronică a sistemului de încălzire reduce consumul de energie

Solicitați o consultanță gratuită
Imaginea prezintă un radiator cu termostat ViCare ca simbol pentru echilibrarea hidraulică.

O problemă frecventă este aceea că radiatoarele nu se încălzesc corespunzător sau că căldura este distribuită inegal în diversele încăperi ale casei. Prin urmare, este posibil ca în bucătărie să fie foarte frig și în baie să fie foarte cald. Acest lucru indică faptul că sistemul de încălzire nu este reglat în mod optim. Un proces numit echilibrare hidronică poate rezolva această problemă. Acesta ar trebui să fie efectuat de un instalator de încălzire. Prin urmare, aici veți găsi informații atât pentru proprietarul instalației de încălzire, cât și pentru instalator.

Către informațiile pentru proprietarii de instalații de încălzire
La informațiile pentru instalatorii de încălzire

Informații pentru proprietarii de sisteme de încălzire

Echilibrarea hidronică trebuie efectuată după instalarea unui sistem de încălzire, fie că este vorba de o construcție nouă sau ca parte a unui proiect de modernizare. Acest lucru permite reglarea sistemului pentru a se adapta la cerințele individuale de încălzire.

De ce este necesară echilibrarea hidronică?

Echilibrarea hidronică asigură faptul că în fiecare radiator se află în permanență cantitatea corectă de apă caldă menajeră. Ca urmare, căldura este distribuită mult mai uniform în interiorul clădirii. Acest lucru nu numai că sporește nivelul de confort, dar asigură, de asemenea, că energia utilizată poate fi folosită mult mai eficient pentru încălzire și apă caldă. Acest lucru se datorează faptului că echilibrarea hidronică a sistemului de încălzire crește eficiența energetică cu până la 15 procente. Acest lucru a fost dovedit de studii independente. Dacă sistemul de încălzire funcționează mai bine și mai eficient, aceasta înseamnă, de asemenea, că se poate reduce consumul de energie și, în cele din urmă, costurile de încălzire.

În general, apa ia întotdeauna calea de cea mai mică rezistență. Prin urmare, radiatoarele din apropierea generatorului de căldură sunt alimentate cu mai multă apă caldă menajeră decât cele mai îndepărtate. Prin urmare, cantitatea de apă care circulă prin acestea trebuie limitată. Echilibrarea hidronică face acest lucru.

Echilibrarea hidronică
Imagine: © SpeedKingz / Shutterstock.com

Este obligatorie echilibrarea hidronică?

Nu există o cerință legală actuală pentru echilibrarea hidronică. Cu toate acestea, dacă un sistem de încălzire trebuie instalat în conformitate cu reglementările germane privind sistemele de încălzire DIN 4701 și cu procedurile germane privind contractele de construcție (VOB), echilibrarea hidronică este obligatorie. Acest lucru este valabil în special pentru sistemele de încălzire pentru licitațiile publice.

Care este procedura de echilibrare hidronică?

După cum s-a menționat anterior, echilibrarea hidronică este necesară, în principiu, pentru a alimenta toate radiatoarele dintr-un sistem cu cantitatea exactă de căldură necesară pentru încăperea respectivă. Pentru a realiza acest lucru, sistemul de încălzire trebuie să fie reglat în funcție de cerere. Pentru a face acest lucru, debitul de apă caldă menajeră prin țevile care merg la radiatoarele individuale, debitul pompei și setările generatorului de căldură trebuie să fie calibrate cu precizie pentru a se potrivi unul cu celălalt. Măsurile de echilibrare hidronică afectează conductele de încălzire, toate vanele și toate pompele.

Astfel se asigură că nicio încăpere nu este sub sau supraîncălzită și că energia de încălzire este aplicată eficient. În plus, echilibrarea hidronică reduce noxele cauzate de zgomotul provocat de vitezele excesive de curgere în sistem.

Infografic despre echilibrarea hidronică
Infograficul ilustrează diferența dintre un sistem cu și fără echilibrare hidronică. (1) Fără echilibrare hidronică (2) Cu echilibrare hidronică

Etapele individuale ale procesului de echilibrare hidronică

De regulă, se apelează la un antreprenor pentru a efectua echilibrarea hidronică. În primul rând, antreprenorul calculează necesarul de căldură al fiecărei încăperi. În acest scop, trebuie să se determine puterea radiatoarelor instalate și cererea reală de căldură a ocupanților. În plus, antreprenorul calculează temperatura optimă de debit pentru sistem, precum și cantitatea de apă necesară pentru fiecare radiator. În acest scop, este disponibil un software special.

Componentele individuale ale sistemului sunt apoi ajustate pe baza datelor colectate. Acestea trebuie să fie coordonate cu precizie între ele și să fie adaptate la condițiile sistemului de încălzire în ansamblu, precum și la cele ale clădirii.

De obicei, o pompă de încălzire supradimensionată și o temperatură de debit ridicată vor asigura o distribuție uniformă a căldurii. Dar acest lucru înseamnă, de asemenea, o supraalimentare cu apă caldă menajeră. Rezultatul este un consum inutil de mare de energie și costuri de încălzire excesive. Procesul de echilibrare hidronică va descoperi, de asemenea, orice probleme de dimensionare precum acestea. Echilibrarea hidronică poate fi considerată un succes odată ce toate radiatoarele funcționează cu aceeași presiune a apei, indiferent de distanța lor față de generatorul de căldură.

Avantajele echilibrării hidronice

  • Optimizarea întregului sistem de încălzire
  • Economii de energie de până la 15 la sută sau economii financiare de până la 300 de euro pe an
  • Îmbunătățirea confortului de încălzire
  • Reducerea zgomotului de curgere

Economii potențiale pentru dumneavoastră

Puteți obține o eficiență mai mare fără eforturi suplimentare de instalare sau cheltuieli materiale, pur și simplu prin utilizarea setărilor corecte pentru circuitele de încălzire și generatorul de căldură, care se amortizează în primul an. Următorul exemplu ilustrează exact ce se poate economisi:

  • Sistem de încălzire cu un consum de căldură de 25.000 kWh/a = 2500 m³ de gaz/a sau 2500 litri de păcură pe an
  • Economii prin echilibrarea hidronică: până la 325 m³ de gaz/a, corespunde unor economii de costuri energetice de aproximativ 300 de euro pe an

Informații pentru instalatori

Următoarele informații se adresează în special partenerilor noștri specializați și oferă detalii despre soluțiile Viessmann care facilitează echilibrarea hidraulică.

Soluții inovatoare pentru echilibrarea hidraulică

Pentru a profita de echilibrarea hidraulică, Viessmann oferă două soluții pentru casele unifamiliale și semidecomandate. Performanța digitală și complet automatizată este posibilă cu termostatele de radiator și de podea ViCare. Măsura de optimizare poate fi realizată în mod tradițional cu ajutorul cardului de echilibrare Vitoset Balance Card.

Echilibrarea automată cu termostate inteligente

Cu termostatele de radiator și de podea ViCare, echilibrarea hidraulică este mai ușoară și mai rapidă decât până acum. Este suficient să înlocuiți toate termostatele convenționale cu componente inteligente ViCare și să le conectați la generatorul de căldură prin intermediul platformei electronice Viessmann sau al unei interfețe Vitoconnect. Controlul este apoi foarte simplu prin intermediul aplicației ViCare. Funcții precum detectarea deschiderii ferestrelor și posibilitatea de a seta programe orare individuale sporesc și mai mult confortul pentru rezidenți.

Aflați mai multe despre ViCare

Setarea debitului cu ajutorul cardului de echilibru Vitoset Balance Card

Robinetele termostatice sunt reglate cu ajutorul Vitoset Balance Card în funcție de dimensiunea camerei și de vechimea clădirii direct la radiator. În doar trei pași, debitul este reglat în mod optim și se asigură o alimentare uniformă a suprafețelor de încălzire:

  1. Așezați Balance Card cu crestătura de pe robinet.
  2. Rotiți robinetul cu ajutorul cardului și setați dimensiunea camerei în funcție de vârsta clădirii.
  3. Transferați suma setărilor individuale ale vanei la parametrizarea pompei de încălzire.

Aflați mai multe despre Vitoset Balance

Video despre echilibrarea hidronică și contextul tehnic al acesteia

De ce echilibrare hidronică? Cum funcționează echilibrarea hidronică?
Asistență

Aveți nevoie de ajutor pentru a selecta produsul potrivit?

Găsiți produsul