Volumul pompei de căldură: cunoașteți limitele și sfaturi pentru reducere

Solicitați o consultație gratuită

Popularul sistem de încălzire cu pompă de căldură joacă un rol decisiv în cadrul actualei schimbări energetice, deoarece nu necesită combustibili fosili pentru a furniza suficientă căldură pentru încălzire și prepararea apei calde. Atunci când vă decideți asupra unei achiziții și în scopul planificării, există o serie de aspecte care trebuie luate în considerare în cazul acestui generator de căldură: alegerea tipului corect de pompă de căldură, găsirea locului optim de instalare, precum și costurile. Dar, pe lângă acestea, mai ales în cazul unei pompe de căldură aer-apă cu o unitate exterioară, nivelul de zgomot este un factor important care trebuie luat în considerare. Dar cât de zgomotoasă este, de regulă, o pompă de căldură? Există valori limită? Și ce puteți face pentru a reduce volumul pompei de căldură nou instalate sau existente? Vom răspunde la aceste întrebări și la alte întrebări în următorul ghid.

Cât de zgomotoasă este o pompă de căldură?

Datorită modului în care funcționează o pompă de căldură, se folosesc compresoare și ventilatoare, acestea din urmă în primul rând în cazul pompelor de căldură cu sursă de aer, care generează zgomot. Emisia de zgomot se situează în medie între 50 și 65 de decibeli (pentru unitățile exterioare). Decibelul (ponderat A) sau dB(A) este unitatea de măsură pentru presiunea acustică sau nivelul de zgomot în conformitate cu curba de ponderare a frecvenței A standardizată la nivel internațional. Nivelurile specifice de zgomot ale unei pompe de căldură Viessmann pot fi găsite în documentația produsului sau cel mai bine pot fi obținute de la instalator. Trebuie remarcat faptul că valorile indicate sunt valori orientative. De asemenea, trebuie să țineți cont de faptul că 50 până la 65 de decibeli sunt măsurați atunci când stați direct lângă pompa de căldură. Această valoare este deja sub 45 de decibeli la o distanță de trei metri.

Comparație a volumului pompei de căldură

Percepția volumului și a zgomotului este foarte diferită. Pentru a putea clasifica cât de tare sunt de fapt 45 de decibeli, este utilă o comparație. Valoarea corespunde aproximativ zumzetului unui frigider sau nivelului de zgomot al unei ploi liniștite. Traficul rutier normal din imediata vecinătate generează aproximativ 70 dB(A). O conversație este de aproximativ 60 dB(A). Chiar și șoapta poate fi descrisă ca fiind de 30 dB(A). Căderea unei pene provoacă puțin mai mult de 0 dB(A) și se află astfel la limita pragului auditiv uman.

  

Factorii care influențează volumul pompei de căldură

Locul de instalare adecvat este crucial atunci când vine vorba de nivelul de zgomot al unei pompe de căldură. După cum s-a menționat deja, valoarea decibelilor scade odată cu distanța față de unitate. Poziția joacă, de asemenea, un rol decisiv. Emisia de zgomot poate crește sub copertine sau între doi pereți. Astfel de locații ar trebui evitate în cel mai bun caz în timpul instalării. Puterea determină, de asemenea, nivelul de zgomot al unei pompe de căldură. Pompele de căldură din gama de putere mică sunt semnificativ mai silențioase. În plus, două aspecte foarte importante determină, de asemenea, zgomotul pompei de căldură: instalarea în interior și în exterior și tipul de pompă de căldură. Există diferite specificații care trebuie luate în considerare pentru proiectare - unitate interioară și exterioară, precum și proiectare split - pe care le veți găsi enumerate în secțiunea următoare. Instalarea pur exterioară a unei pompe de căldură în design monobloc, în care toate procesele esențiale au loc în exteriorul unității, sunt ceva mai zgomotoase în comparație cu instalarea interioară sau cu designul split. Volumul joacă un rol subordonat în cazul pompelor de căldură apă-apă și sol-apă.

Factorii dintr-o privire:

  • Locul de instalare
  • Proiectare / construcție
  • Tipul de pompă de căldură

Măsuri de reducere a nivelului de zgomot

Măsurile de reducere a nivelului de zgomot al pompelor de căldură sunt variate, dar ar trebui să înceapă întotdeauna cu consultanță și planificare profesională. Partenerii noștri Viessmann verifică locația posibilă și planifică anumite măsuri în avans.

Măsuri de reducere a zgomotului pentru instalarea în exterior și interior

Printre altele, trebuie remarcat faptul că pompele de căldură instalate în exterior trebuie să mențină o distanță minimă de cel puțin trei metri față de proprietatea vecină. În cel mai bun caz, unitatea exterioară nu ar trebui să fie orientată spre fereastra unui dormitor sau a unei camere de copii. Ventilatoarele de evacuare ar trebui, de asemenea, să fie montate cu fața spre alte case, dacă este posibil. Așa cum am menționat mai sus, unitatea exterioară nu ar trebui, de asemenea, să fie amplasată sub un baldachin sau chiar într-o nișă sau într-un colț. Acolo, volumul ar putea fi amplificat ca printr-un ecou. Pentru unitățile interioare, o bază care să absoarbă sunetul poate fi de ajutor, cum ar fi o bază de beton cu covor de cauciuc. Gurile de admisie și de evacuare nu ar trebui să se afle în apropierea unui dormitor, nici măcar în propria locuință. De asemenea, este o idee bună să nu instalați pompa de căldură într-o cameră complet goală și, dacă este necesar, să includeți o ușă izolată fonic.

Soluții în aval și ceea ce puteți face singur

După cum s-a arătat, locul de instalare și poziția față de propria casă, dar și față de casele învecinate, este crucială. Cu toate acestea, condițiile se pot fi schimbat în timp. Măsurile de reducere a zgomotului pentru unitățile care au fost deja avansate, cum ar fi montarea ulterioară a izolației la compresor sau la alte componente, precum și instalarea unei hote izolate fonic, ar trebui să fie efectuate de către instalatorul dumneavoastră de încredere. Una dintre ultimele măsuri ar trebui să fie relocarea pompei de căldură. Și aceasta ar trebui să fie făcută de către expert.

Pentru a asigura o funcționare liniștită pe timp de noapte în special, sistemele de stocare și încălzirea prin pardoseală joacă un rol important. Rezervoarele de stocare tampon și sistemele de încălzire prin pardoseală stochează căldura în clădire. Dacă acestea sunt disponibile, puterea pompei de căldură poate fi redusă pe timp de noapte. O putere scăzută reduce vizibil nivelul de zgomot. În plus, un rezervor de stocare a apei calde face ca nopțile să fie mai liniștite prin mutarea încălzirii apei la primele ore ale dimineții. De asemenea, rezervoarele de stocare și încălzitoarele cu panouri pot fi montate ulterior foarte ușor.

Dar și dumneavoastră puteți contribui la reducerea emisiilor de zgomot, de exemplu prin plantarea unui gard viu sau prin ridicarea unor ziduri izolate fonic. Panourile speciale de izolare fonică pot fi la fel de utile.

Cât de zgomotoasă poate fi o pompă de căldură? - Limite și reglementări

Cât de zgomotoasă poate fi o pompă de căldură depinde în mare măsură de momentul zilei și de zona rezidențială. Noaptea, aparatele de încălzire ar trebui să funcționeze mai silențios decât în timpul zilei. În ceea ce privește tipul de așezare, pompele de căldură pot fi mai zgomotoase în zonele pur industriale. Pentru a dispune de valori orientative concrete și de o bază de interpretare, Instrucțiunile tehnice pentru protecția împotriva zgomotului, pe scurt TA Lärm, au fost publicate ca regulament administrativ de către Legea federală de control al emisiilor (BImSchG). Următoarea prezentare generală oferă o imagine de ansamblu a valorilor în diferite zone pe timp de zi și de noapte.

ReședințăValoarea limită ziValoarea limită de noapte
Zona spa45 dB(A)35 dB(A)
Zona rezidențială pură50 dB(A)35 dB(A)
Zonă rezidențială generală / zonă rezidențială mică55 dB(A)40 dB(A)
Zonă mixtă60 dB(A)45 dB(A)
Zona urbană63 dB(A)45 dB(A)
Zonă comercială65 dB(A)50 dB(A)
Zona industrială70 dB(A)70 dB(A)

Puteți găsi informații detaliate, inclusiv avantajele pompelor de căldură Viessmann în ceea ce privește volumul șizgomotul, în secțiunea "Pompe de căldură aer-apă: volum și zgomot".

Asistență

Aveți nevoie de ajutor pentru a selecta produsul potrivit?

Găsiți produsul