Reglarea corectă a curbei de încălzire

Solicitați o consultație gratuită

Temperatura camerei poate fi modificată nu numai prin intermediul robinetului termostatic al radiatorului, ci și cu ajutorul unității de control al încălzirii. Cu toate acestea, doar proprietarii de sisteme de încălzire au această opțiune. Cei care locuiesc în locuințe închiriate trebuie în continuare să seteze temperatura dorită prin intermediul termostatelor. Reglarea curbei de încălzire nu numai că asigură atingerea temperaturii necesare, ci poate crește și confortul termic și reduce costurile de încălzire.

Funcția unei curbe de încălzire

Curba caracteristică de încălzire, așa cum se numește curba de încălzire în jargonul tehnic, este reprezentarea grafică a unei formule matematice. Ea descrie relația dintre temperatura exterioară și temperatura de pornire. Aceasta înseamnă că, dacă temperatura exterioară se modifică, acest lucru are un efect direct asupra temperaturii de debit. Aceasta din urmă este temperatura apei de încălzire care curge de la generatorul de căldură către radiator sau către un sistem de încălzire de suprafață. Temperatura de curgere are o influență semnificativă asupra eficienței unui sistem de încălzire și, prin urmare, este un factor cheie atunci când se ajustează o curbă de încălzire.

Acesta nu trebuie să fie setat nici prea sus, nici prea jos. Dacă este setat prea sus, temperatura de debit va crește pierderile de căldură, iar dacă este setat prea jos, împiedică încălzirea suficientă a casei. Pentru a găsi temperatura optimă a debitului, merită să încercați diferite setări. Este recomandabil să creați un jurnal pentru a nota setările, temperaturile de debit și temperaturile exterioare. De asemenea, ar trebui să consultați un antreprenor care să vă ajute să găsiți valorile corecte.

Reglarea curbei de încălzire se efectuează numai la sistemele de încălzire cu comenzi compensate de condițiile meteorologice. În cazul acestor sisteme, temperatura exterioară servește drept variabilă de control la ale cărei modificări răspunde temperatura de pornire. Pentru a simplifica: cu cât temperatura exterioară este mai scăzută, cu atât temperatura de pornire este mai ridicată. Aceste sisteme de încălzire au unul sau mai mulți senzori de temperatură exterioară pentru a înregistra temperatura exterioară.

Pe lângă temperatura exterioară, la reglarea curbei de încălzire trebuie să se țină cont și de temperatura de setare sau de temperatura ambiantă setată. Aceasta este temperatura necesară specificată pentru încăperi. Dacă temperatura scade sub această valoare setată, apa caldă de încălzire ar trebui să curgă către radiatoare dacă curba de încălzire a fost reglată în mod optim.

Panta și nivelul ca variabile cheie

Pentru a regla curba de încălzire, proprietarii de sisteme au la dispoziție două variabile cheie: panta și nivelul curbei de încălzire. Generatorul de căldură utilizează panta pentru a determina cât de brusc trebuie să modifice temperatura de debit atunci când se schimbă temperatura exterioară. Panta poate fi foarte abruptă sau foarte plată. Aceasta depinde, printre altele, de temperatura necesară în încăpere și de starea energetică a clădirii. Dacă locuința care se încălzește pierde puțină căldură datorită unei bune izolații, este suficientă o curbă plată. Cu toate acestea, dacă există pierderi substanțiale de căldură prin anvelopa clădirii, panta trebuie să fie setată mai abruptă pentru a preveni pierderea confortului.

În timp ce panta influențează comportamentul curbei de încălzire, nivelul permite corectarea uniformă în sus sau în jos a temperaturii de pornire. Concret, acest lucru înseamnă că, dacă încăperile sunt mai reci decât doriți, nivelul curbei de încălzire trebuie să fie ridicat. Dacă, pe de altă parte, este prea cald, scăderea nivelului ar fi lucrul corect de făcut.

Cum se reglează corect curba de încălzire - tutorial video

Faceți clic pe butonul de redare pentru a viziona videoclipul. Vă rugăm să rețineți că, atunci când vizionați videoclipul, datele vor fi transmise către Youtube. Puteți găsi detalii despre acest lucru în politica noastră de confidențialitate.

Dacă aveți un generator de căldură cu comenzi de la Viessmann cu compensare meteo, puteți regla curba de încălzire și, astfel, puteți influența caracteristicile de încălzire ale cazanului, în doar câțiva pași. Modul în care faceți acest lucru este practic identic pentru toate generatoarele de căldură și este descris în instrucțiunile de utilizare respective. Tutorialul se bazează pe cazanul mural cu gaz în condensare Vitodens 300-W, numărul 5817263, anul de fabricație: 01/05/2018.

Cum se reglează corect curba de încălzire

 1. Apăsați pe "Meniu" sau pe simbolul de meniu
 2. Apoi faceți clic pe "Heating" (Încălzire)
 3. Selectați acum "Circuitul de încălzire" dorit
 4. Apăsați pe "Curba de încălzire"

Folosiți butonul +/- pentru a modifica panta și nivelul curbei de încălzire. Setarea din fabrică este de 1,4 pentru pantă și 0 pentru nivel. Puteți accepta modificarea cu ajutorul simbolului săgeată.

Graficul arată în mod clar modificarea curbei de încălzire imediat ce modificați valoarea pentru pantă sau nivel. Temperaturile de debit de reglare atribuite pentru circuitul de încălzire (indicate pe axa verticală) sunt reprezentate în funcție de diferite temperaturi exterioare (indicate pe axa orizontală).

Valoarea pe care o stabiliți pentru pantă și nivel depinde de mulți factori; prin urmare, nu este posibil să se dea un răspuns general la această întrebare. Pe lângă izolația termică a unei clădiri, tipul de radiatoare instalate joacă, de asemenea, un rol important.

Cu toate acestea, următoarele valori standard pentru pantă pot fi folosite ca ghid:

 • 0,3 până la 0,5 într-o casă bine izolată cu încălzire prin pardoseală.
 • 1,0 până la 1,2 pentru o casă bine izolată cu radiatoare
 • 1,4 până la 1,6 pentru o clădire mai veche, izolată, cu radiatoare

Se pot face următoarele ajustări pentru nivelul curbei de încălzire într-un sistem existent:

 • Dacă temperatura camerei este în general prea scăzută: creșteți nivelul
 • Dacă temperatura camerei este prea scăzută, în special în zilele reci: măriți panta
 • Dacă temperatura camerei este prea scăzută în timpul primăverii/toamnei, dar suficientă în zilele reci: creșteți nivelul și reduceți panta
 • În cazul în care temperatura camerei este prea ridicată în timpul primăverii/toamnei, dar suficientă în zilele reci: reduceți nivelul și măriți panta.

Prin optimizarea curbei de încălzire, proprietarii de sisteme se pot asigura că generatorul de căldură produce doar atât de multă căldură cât este necesar pentru a atinge temperatura necesară în încăpere. Pe lângă creșterea confortului (nu mai este nevoie să fie prea frig sau prea cald) pe care o aduce acest lucru, există mai ales avantaje financiare. Având nevoie de mai puțină energie sub formă de combustibil, costurile de încălzire sunt reduse pe termen lung. Oricine se încălzește cu combustibili fosili, cum ar fi gazul sau petrolul, va reduce, de asemenea, sarcina asupra mediului înconjurător.

Pentru a obține cel mai bun rezultat și pentru a evita posibilele greșeli, este recomandabil să consultați un antreprenor în domeniul încălzirii atunci când ajustați curba de încălzire pentru prima dată. Cu ajutorul căutării partenerului nostru local, puteți găsi un contractor de încălzire potrivit în apropierea dumneavoastră în doar câțiva pași. Alternativ, puteți întreba comunitatea Viessmann.

Asistență

Aveți nevoie de ajutor pentru a selecta produsul potrivit?

Găsiți produsul