Sezonul de încălzire: Când ar trebui să începeți să vă încălziți casa?

Solicitați o consultație gratuită
Căsuță de jucărie din lemn protejată de frig de o eșarfă de lână.
Imagine © azem / Shutterstock.com

Pe măsură ce zilele devin mai scurte, nopțile mai lungi și temperatura scade, este timpul să treziți sistemul de încălzire din "somnul de vară". Dar ce înseamnă asta mai exact? Când începe, de fapt, sezonul de încălzire? Sau chiar există o obligație de încălzire obligatorie? Explicăm ce legi se aplică aici și ce ar trebui să luați în considerare când începe sezonul de încălzire.

Există legi care reglementează sezonul de încălzire?

Se poate afirma în mod categoric că în Germania nu există legi specifice care să reglementeze sezonul de încălzire și când începe sau se termină acesta. Cu toate acestea, o anumită perioadă de timp a fost definită și confirmată și de jurisprudență. În consecință, sezonul de încălzire începe la 1 octombrie și se încheie la 30 aprilie.

Cu toate acestea, în funcție de condițiile meteorologice și de regiunea din Germania, perioadele exacte pot fi diferite de acest interval de timp. În anumite circumstanțe, de exemplu, sezonul de încălzire poate începe încă de la jumătatea lunii septembrie și poate continua până la jumătatea sau chiar sfârșitul lunii mai.

Ce trebuie să ia în considerare proprietarii de sisteme?

În principiu, proprietarii de sisteme care nu închiriază spații de locuit își pot încălzi locuințele ori de câte ori este prea frig, chiar și în afara sezonului obișnuit de încălzire. Cu toate acestea, pentru a economisi energie și, prin urmare, pentru a reduce costurile de încălzire, se recomandă ca sistemul de încălzire Viessmann să fie setat pe modul de vară. Acest lucru înseamnă că sistemul alimentează clădirea doar cu apă caldă menajeră.

Un sistem de încălzire Viessmann avansat poate fi, de asemenea, reglat prin intermediul unui sistem de control compensat de condițiile meteorologice. Rolul cheie în acest caz este jucat de curba de încălzire. Temperatura ambiantă setată este atinsă atunci când curba de încălzire, cunoscută și sub numele de curba caracteristică de încălzire, a fost reglată în mod optim și când termostatele au fost deschise complet. Cu toate acestea, poate dura câteva zile până când se găsește o setare optimă, din cauza inerției sistemului. În cazul în care temperaturile scad apoi atât de mult încât temperatura camerei scade sub temperatura setată, sistemul de încălzire pornește în consecință.

Asistența este disponibilă pentru a vă ajuta să obțineți setările corecte. Partenerii noștri comerciali Viessmann vor fi bucuroși să vă ajute.

Încălzirea primăvara și toamna - când ar trebui să începeți să vă încălziți casa?

Pentru cei mai mulți oameni, întrebarea când trebuie să înceapă încălzirea locuinței lor apare în perioadele de tranziție de primăvară și toamnă. Acest lucru se datorează faptului că primăvara aduce adesea zile plăcut de calde, mai ales dacă soarele strălucește mult timp. Cu toate acestea, temperaturile scad uneori sub zero grade noaptea. Același lucru este valabil și pentru lunile de toamnă. După cum s-a arătat, nu există legi care să reglementeze momentul în care o proprietate trebuie să fie încălzită pentru chiriași. Există doar orientări.

Proprietarii de locuințe sunt liberi să pornească sistemul de încălzire primăvara și toamna ori de câte ori este prea frig. Pornirea și oprirea frecventă a unui sistem (cunoscută sub numele de ciclare) poate reduce eficiența acestuia. Pentru a evita acest lucru, asigurați-vă că căldura este distribuită uniform în casă și că unitatea de control a încălzirii este reglată în consecință. Ciclismul sistemelor de încălzire cu petrol și gaz este ocolit, printre altele, prin modularea arzătoarelor sau prin reglarea individuală a curbei de încălzire (în cazul sistemelor cu sisteme de control al sistemului compensate de condițiile meteorologice).

Sezonul de încălzire - o chestiune care ține în principal de dreptul locativ

Pe de altă parte, dacă, în calitate de proprietar de sistem, închiriați spații rezidențiale, problema sezonului de încălzire devine mai importantă. Nu este neobișnuit ca disputele dintre chiriași și proprietari să apară tocmai din această cauză. Ambele părți își bazează argumentele pe dată. Însă mulți alți factori trebuie luați în considerare și cântăriți. De multe ori, percepția unei persoane asupra temperaturii determină inițial dacă o cameră este prea rece. Modul în care individul își ventilează locuința și cât de bine a fost renovată și izolată proprietatea sunt, de asemenea, considerente de importanță vitală. Dar ce anume pot folosi chiriașii și proprietarii ca orientare?

Temperatura camerei nu ar trebui să scadă sub acest nivel

În cele din urmă, însă, sezonul de încălzire nu se bazează pe o dată exactă. Când ar trebui să începeți să încălziți o proprietate depinde mult mai mult de temperatură. Există anumite valori standard pentru aceasta pe care le puteți folosi ca ghid. În această perioadă, temperatura camerei ar trebui să fie cuprinsă între 20 și 22 de grade Celsius. Chiriașii au dreptul la aceste temperaturi în spațiul de locuit în timpul sezonului obișnuit de încălzire. Deși încălzirea poate fi redusă pe timp de noapte, temperatura nu trebuie să scadă sub 18 grade Celsius.

Nevoia de încălzire în afara sezonului

Cu toate acestea, sezonul de încălzire nu este stabilit în piatră. Pentru că în afara sezonului, se poate răci în așa măsură încât temperaturile menționate nu pot fi atinse în încăperi. În consecință, este posibil ca încălzirea să trebuiască pornită și în mai sau august. În cazul în care temperaturile exterioare scad sub 16 grade Celsius sau temperaturile din apartament rămân sub 18 grade Celsius timp de cel puțin două zile consecutive, chiriașul are dreptul de a avea sistemul de încălzire pornit. Dar chiar și aceste cifre sunt doar orientative. Pentru că nu există nici o lege în acest sens, ci doar diverse hotărâri judecătorești. Așadar, nu există un răspuns general la întrebarea când aveți voie să reduceți chiria.

Cadrul juridic

În cazul în care proprietarul nu respectă sezonul de încălzire sau, mai degrabă, nu își îndeplinește obligația de a asigura un sistem de încălzire funcțional, chiriașii au la dispoziție diverse opțiuni, inclusiv reducerea chiriei. Temeiul juridic în acest caz este secțiunea 536 din Codul civil german (BGB). În cazul în care proprietatea închiriată are defecte sau starea acesteia nu este conformă cu contractul, chiriașii pot reduce chiria. Amploarea reducerii nu este definită de lege. Cu toate acestea, tabelele de reducere a chiriei, care conțin o varietate de hotărâri judecătorești privind diferite descrieri ale defectelor, pot servi drept îndrumare. Cu toate acestea, în principiu, primul pas este de a contacta proprietarul și de a raporta defecțiunea.

De altfel, și chiriașul are obligații. De exemplu, deși i se permite să își încălzească locuința oricând dorește, acest lucru nu trebuie să ducă la deteriorarea apartamentului. Dacă, de exemplu, chiriașul nu încălzește deloc apartamentul și apar mucegaiuri în apartament, chiriașul ar putea fi răspunzător din punct de vedere juridic.

Asistență

Aveți nevoie de ajutor pentru a selecta produsul potrivit?

Găsiți produsul