Economisirea gazului - sfaturi pentru viața de zi cu zi și modernizare

Solicitați o consultație gratuită
© Shutterstock / Yevgeniy

Economisirea gazului - reducerea consumului de gaz cu sfaturi simple

Fie că este vorba de crize energetice, de situația politică globală sau de dorința de a utiliza gazele naturale într-un mod care să conserve resursele, motivele pentru care se dorește economisirea gazelor sunt multiple. Soluția începe cu o analiză a propriilor obiceiuri de încălzire și a rutinei zilnice și se încheie cu o modernizare bine planificată a sistemului de încălzire. În următorul ghid veți găsi diverse sfaturi - de la cele simple, care pot fi puse în aplicare pe termen scurt, până la cele ceva mai complexe. Cu toate acestea, nu este nevoie să vă feriți de ultimele sfaturi. Cu partenerul Viessmann potrivit alături de dumneavoastră, pot fi gestionate și modernizarea și conversia la noi surse de energie, precum și combinațiile cu soluții de energie regenerabilă.

Câteva sfaturi simple pentru a reduce costul benzinei

Pentru a reduce consumul de gaz și, prin urmare, costurile pe termen scurt și mediu, cel mai bine este să începeți direct cu obiceiurile dumneavoastră de încălzire. O reducere a temperaturii cu doar un grad, fără măsuri suplimentare, într-o clădire existentă, reduce consumul cu până la șase procente. Dar asta nu înseamnă că trebuie să stați în frig. Temperaturile optime în funcție de utilizarea încăperilor sunt cruciale în acest caz. Puteți folosi următoarele valori ca ghid. Cu toate acestea, trebuie să se țină cont întotdeauna de circumstanțele individuale.

  • Camera de zi: 20 până la 22 de grade Celsius
  • Dormitor: 16-18 grade Celsius
  • Hol și bucătărie: 18 grade Celsius
  • Dormitorul copilului: 22 grade Celsius
  • Baie: 23 - 24 grade Celsius

Pentru a seta temperatura corectă la un radiator clasic cu cap termostatic și scală cu 5 trepte, vă recomandăm ghidul "Setarea corectă a termostatului".

De asemenea, poate fi util nu numai pentru a seta temperatura optimă pentru fiecare cameră și a economisi astfel gazul, ci și pentru a optimiza întregul circuit de încălzire. Acest lucru permite reajustarea curbei de încălzire. De asemenea, este utilă selectarea unor programe de încălzire diferite, cum ar fi modul de vară sau reglajul de noapte. Cea mai bună modalitate de a face acest lucru este descrisă în instrucțiunile de utilizare, pe care le puteți găsi la rubrica ViBooks. Alternativ, solicitați instrucțiuni unui partener autorizat.

Întreținerea și sângerarea sistemului de încălzire

Cu toate acestea, nu trebuie luată în considerare doar temperatura optimă a camerei, ci și distribuția ideală a căldurii în cadrul sistemului de încălzire. Pentru a asigura acest lucru, este esențială o întreținere regulată. Cel mai bine este să programați o programare pentru o revizie în lunile mai calde. Atunci este nevoie de mai puțină încălzire, iar eventualele reparații nu restricționează confortul locuirii la fel de mult ca în timpul sezonului de încălzire, astfel încât această perioadă este potrivită pentru o verificare anuală a sistemului. Aceasta poate implica ajustări suplimentare ale controlului sistemului de încălzire pentru a reduce consumul de gaz într-un punct central.

În plus față de întreținere, puteți contribui, de asemenea, la asigurarea unei distribuții optime a căldurii în circuitul de încălzire. Sângerarea radiatoarelor poate fi necesară mai ales după perioade mai lungi de inactivitate a sistemului, cum ar fi după vară. Bulele de aer se pot acumula în apa caldă în diferite moduri. Acestea pot provoca nu numai zgomote enervante în sistemul de încălzire, ci și o distribuție neuniformă a căldurii. Adesea, radiatoarele rămân reci aproape de partea de jos și, uneori, chiar și camere întregi nu pot fi încălzite corespunzător. În acest caz, este recomandată purjarea sistemului de încălzire.

Sfat: De asemenea, puteți asigura o distribuție optimă a căldurii în încăpere asigurându-vă că radiatoarele sunt libere și nu sunt acoperite de perdele sau draperii lungi. Mai presus de toate, senzorul de temperatură al termostatului nu trebuie să fie acoperit.

Viessmann explică: Spălarea sistemului de încălzire

Izolarea și izolarea pentru a economisi gazul

În special în cazul locuințelor vechi, mai ales în cazul locuințelor existente, merită, de asemenea, să se ia în considerare izolarea ferestrelor și a ușilor și izolarea țevilor de încălzire. În cazul ușilor și ferestrelor, banda izolatoare, banda de etanșare sau dispozitivele de excludere a curenților de aer pot fi de ajutor. Țevile de încălzire expuse pot duce la pierderea unei cantități mari de căldură înainte de a ajunge în spațiul de locuit propriu-zis, sau pivnițele sau alte încăperi pot deveni inutil de calde. În special în cazul în care există distanțe relativ mari între generatorul de căldură și radiator, ar trebui să se arunce o privire mai atentă. În timpul unei verificări a sistemului de încălzire sau a unui service pentru sistemul de încălzire, puteți examina mai îndeaproape aceste aspecte cu un expert la fața locului și puteți discuta despre remedii.

Economisirea gazului la încălzirea apei calde menajere

Pe lângă energia termică, sistemul de încălzire pe gaz furnizează gospodăriei și apă caldă menajeră. În funcție de tipul clădirii, de starea de izolare și de comportamentul ocupanților, procentul de gaz consumat pentru încălzirea apei calde menajere variază foarte mult. În medie, acesta este de până la 12 % pentru o clădire mai veche. În clădirile noi, acest procent poate fi mult mai mare, deoarece se utilizează mult mai puțină încălzire, dar consumul de apă caldă rămâne de obicei același. Pentru a economisi gazul și, prin urmare, costurile, se recomandă, așadar, să faceți mai degrabă duș decât baie. Un cap de duș economic poate fi, de asemenea, util. Puteți găsi mai multe sfaturi în ghidul nostru privind optimizarea consumului de apă caldă.

Nu uitați de ventilația optimă

Un comportament corect în materie de încălzire include și aerisirea. În special în sezonul de încălzire, ar trebui să evitați aerisirea prin menținerea ferestrelor înclinate. Acest lucru face ca căldura să se piardă permanent, iar radiatoarele trebuie să fie setate din ce în ce mai sus. În plus, acest tip de aerisire manuală nu asigură un schimb complet de aer. Se recomandă, în schimb, aerisirea în rafale și aerisirea încrucișată. Pentru a face acest lucru, în mod ideal, deschideți complet ferestrele opuse. Câteva minute de mai multe ori pe zi sunt suficiente. În plus, asigurați-vă că reduceți radiatoarele în acest timp. Căldura nu se pierde în exterior și economisiți la consumul de gaz. O alternativă la ventilația manuală este un sistem de ventilație mecanică. În funcție de tipul acestuia, căldura din aerul extras poate fi folosită pentru a încălzi încăperile.

Combinarea și modernizarea pentru a economisi gaz

Pe lângă numeroasele lucruri mărunte care pot fi făcute pentru a reduce consumul de gaz, există și opțiunea de a le pune în aplicare din punct de vedere tehnic la scară mai mare. Un sistem de încălzire pe gaz care este prea vechi și nu mai corespunde stadiului actual al tehnicii - de exemplu, tehnologia de condensare - ar trebui să fie înlocuit. De asemenea, un cazan în condensaţie pe gaz deja instalat poate fi completat cu un generator de căldură care utilizează energie regenerabilă. În cele din urmă, există, de asemenea, opțiunea de a se converti complet la o alternativă. În toate cazurile, veți economisi gaz pe termen lung și veți deveni din ce în ce mai independenți de combustibilii fosili. Acest lucru nu numai că economisește resursele, dar are și un efect pozitiv atât asupra propriilor costuri energetice, cât și asupra amprentei de carbon.

Susținerea unui sistem de încălzire pe gaz cu energie solară și alte combinații posibile

Un sistem solar termic, care utilizează energia solară gratuită pentru a încălzi apa caldă și/sau pentru a susține sistemul de încălzire, este considerat complementul optim pentru un sistem de încălzire pe gaz. Puteți suplimenta un sistem existent sau puteți planifica unul nou cu tehnologie solară încă de la început. Puteți afla mai multe despre acest lucru în secțiunea Încălzire cu gaz și energie solară.

De asemenea, un sistem de încălzire pe gaz poate fi combinat cu orice altă soluție energetică bazată pe surse de energie regenerabilă - încălzirea cu peleți, încălzirea cu lemne în general, pompe de căldură și sisteme de încălzire cu pile de combustie. Combinația dintre un sistem de încălzire pe gaz și o pompă de căldură este foarte populară. În acest caz, sistemul de încălzire pe gaz acționează ca un cazan de vârf de sarcină dacă cererea de căldură este mai mare decât în mod normal sau dacă temperaturile exterioare (atunci când se utilizează o pompă de căldură aer/apă) sunt foarte scăzute.

Modernizarea unui sistem de încălzire pe gaz și alegerea unor alternative

O proporție considerabilă de sisteme de încălzire instalate în Germania sunt învechite. Pentru a economisi gazul, este recomandabil să folosiți cea mai recentă tehnologie de condensare, care utilizează până la 98% din energia conținută în combustibil prin folosirea căldurii ascunse în gazele de ardere. În cursul modernizării, ar trebui să se ia întotdeauna în considerare versiunile hibride pentru a economisi gaz suplimentar.

O altă opțiune este de a opta în întregime pentru o alternativă la sistemele de încălzire pe gaz. În acest fel, nu folosiți doar mai puțin gaz, ci deloc și deveniți independent de fluctuațiile de preț. Astfel, este mai ușor să planificați costurile de funcționare. De asemenea, ajută la conservarea combustibililor fosili. Pe termen lung, vă veți reduce și costurile energetice.

Asistență

Aveți nevoie de ajutor pentru a selecta produsul potrivit?

Găsiți produsul