Setarea corectă a unui termostat

Solicitați o consultație gratuită

Dacă este prea frig în cameră, majoritatea oamenilor caută capul termostatic alb de pe calorifer și îl ridică, sau mai exact, îl rotesc spre stânga. Dacă se simte că temperatura este peste limita necesară, același cap termostatic este rotit spre dreapta. Pentru cei mai mulți, aceasta este modalitatea clasică de reglare corectă a unui termostat. Dar ce se întâmplă mai exact atunci când rotiți capul termostatic? Și există o altă modalitate de a obține o temperatură confortabilă?

  

Funcția termostatului în detaliu

Când vorbesc despre un termostat, majoritatea oamenilor se referă la modelul analogic, mecanic. Acesta este format în esență din trei părți:

  • Capul termostatic: carcasă vizibilă pe care se află numerele pentru setarea termostatului.
  • Senzorul de temperatură: de obicei, un lichid care își modifică volumul în funcție de temperatura camerei.
  • Supapa termostatică: știftul de control situat între radiator și termostat.

Când termostatul este deschis, știftul de control este retras. Ca urmare, mai multă  apă caldă menajeră curge din conducta de încălzire în radiator. Temperatura crește. Invers, atunci când în radiator intră mai puțină apă caldă menajeră, încălzirea încăperii se oprește treptat.

  

Senzorul termostatului și sarcina sa

Sarcina robinetului termostatic sau a știftului de control este, prin urmare, clară: acesta reglează debitul de  apă caldă menajeră din conducta de încălzire în radiator. Dar ce face senzorul de temperatură?

După cum sugerează și numele, senzorul de temperatură măsoară temperatura camerei și reacționează la aceasta. Prin urmare, încăperea nu este încălzită în mod continuu după ce termostatul este deschis, ci este încălzită până la o anumită valoare, de exemplu 20 de grade Celsius. Cât de cald ar trebui să se încălzească în cameră este determinat de către ocupanți prin reglarea capului termostatic. Acesta din urmă este marcat în mod tradițional cu numerele de la unu la cinci.

Numerele de pe capul termostatic

Chiar dacă pe capul termostatic nu există numere exacte de grade, temperatura camerei poate fi reglată cu ușurință. Pentru că numerele de pe acesta corespund unei anumite temperaturi. Infograficul din stânga ilustrează acest lucru. De asemenea, acesta arată temperaturile recomandate pentru diferite spații de locuit și oferă informații despre semnificația simbolurilor tipice: soare (setare standard), lună (reglaj de noapte) și fulg de zăpadă (protecție împotriva înghețului). Setarea de protecție împotriva înghețului nu este utilizată pentru a crește temperatura camerei. Ea previne doar ca apa din conductele de încălzire să nu înghețe și, astfel, să provoace daune, pe vreme rece.

Temperatura camerei la setarea termostatului

Setarea corectă a unui termostat înseamnă, de asemenea, încălzirea diferită a fiecărei încăperi. La urma urmei, nu trebuie să fie la fel de cald peste tot. Există valori standard pe care ocupanții și proprietarii de locuințe le pot folosi ca ghid atunci când reglează încălzirea spațiului. Acestea sunt:

  • Camera de zi: 20 până la 22 grade Celsius
  • Dormitor: 16 până la 18 grade Celsius
  • Hol și bucătărie: 18 grade Celsius
  • Camera copiilor: 22 grade Celsius
  • Baie: 23 - 24 grade Celsius

Deoarece percepția căldurii este subiectivă, fiecare poate, desigur, să decidă singur cât de cald își dorește să fie. Totuși, din motive economice și ecologice, merită să acordați atenție temperaturii potrivite. Pentru că reducerea temperaturii cu doar un grad Celsius în toate camerele poate reduce costurile de încălzire cu până la șase procente - cel puțin într-o clădire veche.

Viessmann explică: Temperatura optimă a camerei

Faceți clic pe butonul de redare pentru a viziona videoclipul. Vă rugăm să rețineți că, atunci când vizionați videoclipul, datele vor fi transmise către Youtube. Puteți găsi detalii despre acest lucru în politica noastră de confidențialitate.

Sfaturi: La ce să fii atent

De regulă, temperatura camerei poate fi reglată cu ușurință prin intermediul termostatului de pe calorifer. Cu toate acestea, există măsuri care ajută la asigurarea faptului că reglarea temperaturii este un proces fără probleme care economisește, de asemenea, energie.

Termostatul este setat corect, dar temperatura preferată nu este atinsă în cameră. O cauză posibilă este faptul că aceasta este acoperită de perdele sau de mobilier. Dacă căldura nu poate ieși, se acumulează. Ca urmare, elementul senzorial presupune o temperatură mai ridicată și reduce debitul de  apă caldă menajeră înainte ca temperatura dorită să fie efectiv atinsă. Nișele de radiator și o distanță insuficientă între pervazul ferestrei și termostat pot, de asemenea, să afecteze procesul de reglare. Același lucru este valabil și pentru curenții de aer constanți. Totuși, acestea din urmă au ca rezultat creșterea debitului de apă caldă menajeră.

Pentru ca pompa circuitului de încălzire să funcționeze eficient și să distribuie căldura în mod egal în toată casa, întregul sistem de încălzire trebuie să fie configurat corect. Echilibrarea hidronică pune bazele pentru acest lucru. Pe baza acestuia, radiatoarele individuale sunt reglate astfel încât să primească cantitatea necesară de apă caldă menajeră. Totuși, acest lucru este posibil numai cu termostate de încălzire reglabile în prealabil. Dacă modelele vechi nu au această funcție, înlocuirea lor poate contribui la economisirea energiei de încălzire și la reducerea costurilor.

Cel mai bine este să setați termostatele radiatoarelor sau termostatele individuale ale camerelor la temperatura dorită. După cum s-a descris mai sus, senzorii de temperatură detectează temperatura camerei și, atunci când este atinsă temperatura dorită, se reduce debitul de apă caldă menajeră. Dacă selectați un nivel și o temperatură prea ridicate, sistemul va continua să se încălzească și încăperea se va supraîncălzi. De multe ori se face atunci greșeala de a deschide ușa sau o fereastră. Se pierde energie termică prețioasă din cauza acestui comportament de încălzire.

Setați termostatul de cameră

Cu încălzirea prin pardoseală sau cu o soluție inteligentă, puteți seta temperatura direct și precis. Aici se aplică sfaturile deja menționate, iar următoarele sfaturi ar trebui să fie luate în considerare și aici. Adică, setarea corectă depinde de cameră și de utilizarea acesteia. Pentru perioade mai scurte de absență, o zi de lucru sau o escapadă de weekend, puteți reduce temperatura. Cel mai bine este să decideți în funcție de temperatura exterioară. Valoarea orientativă este de 16 grade Celsius. Pentru absențe mai lungi sau setări generale, cel mai bine este să aruncați o privire la articolul nostru "Reglarea corectă a curbei de încălzire - iată cum"

Tipuri de termostate

După cum am menționat deja, majoritatea oamenilor se gândesc la termostatul clasic alb atunci când aud termenul de cap termostatic. De câțiva ani încoace, există variante moderne care diferă în primul rând prin gama de funcții. Printre acestea se numără termostatele electrice fără fir și termostatele digitale, programabile. Acestea din urmă le oferă ocupanților posibilitatea de a-și seta temperatura dorită din confortul canapelei lor. Termostatele de încălzire programabile digital pot fi controlate chiar și de pe un smartphone sau o tabletă cu ajutorul unei aplicații. În acest fel, temperaturile din încăpere pot fi reglate chiar și atunci când ocupanții sunt absenți. Cele mai multe dintre aceste termostate avansate pot fi instalate fără cunoștințe de specialitate. Oricine dorește să își înlocuiască termostatele analogice învechite sau chiar defecte ar trebui să ia în considerare aceste noi dispozitive.

Important: dacă locuiți într-o casă închiriată și înlocuiți termostatele, ar trebui să le păstrați pe cele vechi, deoarece acestea aparțin în continuare proprietarului.

Termostat de cameră pentru controlul individual al încăperii

Pe lângă robinetul termostatic de radiator, există și termostatul de cameră. Acesta permite setări individuale pentru camere separate. Controlul individual al încăperii, așa cum este numit, nu numai că are sens din punct de vedere economic, dar este și o cerință a Gebäudeenergiegesetz (GEG). Este important să luați în considerare poziționarea termostatului de cameră atunci când îl instalați. Acesta nu ar trebui să fie expus la lumina soarelui sau la căldura intensă de la un radiator. Dacă se află, temperatura camerei pe care o înregistrează va fi prea ridicată. O locație care este prea rece ar trebui, de asemenea, evitată. În caz contrar, sistemul va încerca să atingă o temperatură prea ridicată.

Unitate de control al încălzirii în loc de termostat

Spre deosebire de ocupanți, proprietarii de sisteme au și alte opțiuni pentru a-și seta temperatura dorită. Acest lucru se datorează faptului că generatoarele de căldură moderne au sisteme de control inteligente care permit un control versatil de la distanță. Puterea de încălzire, de exemplu, poate fi ajustată individual la cererea de căldură în doar câțiva pași simpli. Opțional, sistemul poate fi chiar activat pentru contractorul dvs. de încredere în domeniul încălzirii. Acest lucru îi permite contractorului să detecteze defecțiunile generatorului de căldură și să le remedieze prompt - fără ca proprietarul sistemului să observe. Acest lucru este posibil datorită aplicațiilor inovatoare Viessmann.

Asistență

Aveți nevoie de ajutor pentru a selecta produsul potrivit?

Găsiți produsul