Optimizarea sistemului de încălzire: Sfaturi simple pentru economie

Solicitați o consultație gratuită
(Foto: © Ivan Kruk / Shutterstock.com)

Costurile de încălzire reprezintă o parte din ce în ce mai mare din cheltuielile lunare. Cu toate acestea, ele pot fi adesea reduse prin măsuri simple. De exemplu, prin optimizarea încălzirii, prin care contractorii de încălzire fac sistemele existente mai eficiente. Următorul ghid explică cum funcționează acest lucru și cum puteți primi chiar subvenții pentru optimizarea sistemului de încălzire.

Înlocuirea termostatelor învechite și setarea corectă a acestora

Dacă reduceți temperatura din încăperi cu un grad Celsius, economisiți până la șase procente din costurile de încălzire. Acest lucru este valabil în special pentru clădirile existente, atunci când ușile dintre încăperile încălzite diferit rămân închise. Controalele temporale, cum ar fi reglarea nocturnă, sunt, de asemenea, utile. Aceasta presupune reducerea temperaturilor din încăperi pentru a economisi energie atunci când toată lumea doarme. Chiar la timp înainte de trezire, sistemul de încălzire încălzește din nou toate camerele la temperatura necesară și asigură astfel un nivel ridicat de confort. Termostatele de încălzire Vi essmann ViCare asigură și acest lucru și pot fi operate chiar și de pe canapea sau în mișcare cu ajutorul unui smartphone și sunt foarte simplu de programat.

Izolarea țevilor și fitingurilor pentru optimizarea sistemului de încălzire

Dacă țevile goale trec prin încăperi neîncălzite, ele acționează acolo ca niște radiatoare. Acestea degajă căldură în mod inutil și, prin urmare, determină un consum mai mare de energie. Acest lucru poate fi evitat prin izolarea țevilor și fitingurilor de încălzire. Măsura de optimizare a sistemului de încălzire poate fi implementată rapid și ieftin de către dumneavoastră sau de către contractorul dumneavoastră de încălzire.

Echilibrarea hidronică pentru o distribuție eficientă a căldurii

Unele încăperi din casa dumneavoastră nu ating temperaturile necesare, în timp ce altele se supraîncălzesc la propriu, sau există mult zgomot în radiatoare? Toate acestea sunt semne ale unei lipse de echilibrare hidronică. Apă caldă menajeră nu curge în mod optim prin sistem, iar sistemul de încălzire consumă mai multă energie decât este necesar. Atunci când contractorii de încălzire efectuează echilibrarea hidronică, aceștia reglează corect sistemul. Aceștia se asigură că fiecare suprafață de încălzire primește cantitatea necesară de apă caldă menajeră, reducând astfel consumul. Apropo, acest lucru nu este util doar atunci când apar simptomele descrise anterior. Atunci când vă izolați casa sau înlocuiți generatorul de căldură, optimizarea sistemului de încălzire este, de asemenea, utilă.

Înlocuirea pompei circuitului de încălzire și reducerea consumului de energie electrică

Pompele vechi ale circuitului de încălzire funcționează la putere mare timp de multe ore pe an. Acestea consumă mai mult decât este necesar și pot fi înlocuite cu ușurință cu pompe de înaltă eficiență. Acestea funcționează în funcție de necesități. Motoarele lor sunt deosebit de eficiente și consumă în medie cu 90 % mai puțină energie electrică. Pentru optimizarea sistemului de încălzire, care este deosebit de utilă în cursul echilibrării hidronice, antreprenorul dumneavoastră de încălzire are nevoie de obicei doar de una sau două ore.

Setarea corectă a curbei de încălzire și optimizarea sistemului de încălzire

Cu fiecare grad Celsius cu care scade temperatura exterioară, o clădire pierde mai multă căldură prin intermediul anvelopei și al ventilației. Sistemele de încălzire compensează această pierdere prin creșterea temperaturii apei de încălzire. Curba de încălzire determină temperatura apei necesară pentru a aduce suficientă căldură într-o casă la diferite temperaturi exterioare. Setarea corectă a curbei de încălzire economisește multă energie, în timp ce o setare incorectă duce la camere reci sau la un consum excesiv.

Subvenții pentru optimizarea sistemelor de încălzire

Indiferent dacă optimizați termostatele de la radiatoare, izolați conductele sau faceți echilibrare hidronică: Pentru multe tipuri de lucrări, este posibil să puteți primi subvenții guvernamentale pentru optimizarea sistemului de încălzire (de la BAFA, KfW sau Inland Revenue în Germania). Acestea pot lua forma unor subvenții unice, a unor împrumuturi cu subvenții de rambursare și a unor scutiri fiscale. În Germania, veți primi cu cinci procente mai mult sub formă de subvenții și subvenții de rambursare dacă un program individual de renovare propune această măsură.

Important: solicitați subvențiile BAFA și împrumuturile KfW înainte de a începe măsurile. Puteți utiliza retroactiv bonificația fiscală pentru modernizare prin intermediul declarației de impozit pe venit.

Asistență

Aveți nevoie de ajutor pentru a selecta produsul potrivit?

Găsiți produsul