Sistemul solar termic - încălzire eficientă și accesibilă

Cu un sistem solar termic, puteți utiliza energia solară gratuită și vă puteți reduce costurile lunare cu energia. În plus, prin instalarea unui sistem solar termic, vă demonstrați angajamentul față de protejarea mediului înconjurător, prin reducerea durabilă a emisiilor de CO₂. Investiția într-un astfel de sistem solar termic contribuie, de asemenea, la creșterea valorii proprietății dumneavoastră.

Fie că este vorba de clădiri rezidențiale, comerciale sau ale autorităților locale, cu tehnologia Viessmann, puteți să vă asigurați viitorul sistemului și să vă bazați pe interacțiunea optimă a tuturor componentelor sistemului. Cu o experiență de peste 40 de ani în dezvoltarea și fabricarea de sisteme solare termice, vă puteți baza pe calitatea noastră ridicată și pe expertiza noastră tehnică. De asemenea, energia termică solară este modalitatea ideală de completare a unui sistem de încălzire. Toate sistemele Viessmann sunt concepute pentru a funcționa în combinație cu un sistem solar, astfel încât nu contează dacă optați pentru un cazan nou cu condensare pentru petrol sau gaz, un sistem de încălzire pe lemne sau o pompă de căldură.

Ce este un sistem solar termic?

În esență, un sistem solar termic este un sistem care poate fi utilizat pentru încălzirea apei calde menajere și pentru încălzirea centrală de rezervă. Energia solară este gratuită, astfel încât nu numai că economisiți energie fosilă. De asemenea, veți constata că investiția într-un sistem solar termic se amortizează în doar câțiva ani. La urma urmei, nu există costuri pentru sursa de energie.

Proiectarea unui sistem solar termic

Pentru a putea utiliza energia solară, este nevoie de colectoare care să capteze razele. Viessmann Vitosol a dezvoltat colectoare tubulare și plate pentru a face exact acest lucru. Acești colectoare absorb razele solare și le transformă în căldură utilizabilă. Pe lângă colectoare, un sistem solar termic este format dintr-un absorbant, un circuit solar și un fluid sau mediu solar. Atunci când razele lovesc colectoarele, această energie este transformată în căldură în absorbant. Aceasta este mai întâi pompată în butelia tampon sau în boilerul de apă caldă menajeră și, de acolo, este distribuită prin intermediul circuitului în gospodărie - fie ca rezervă pentru circuitul de încălzire, fie pentru a încălzi apa caldă menajeră. Căldura este mai întâi transportată la unitatea de stocare corespunzătoare prin intermediul agentului solar. Din boilerul de apă caldă menajeră, căldura ajunge apoi la punctele de prelevare, cum ar fi robinetele sau dușul, sub formă de apă caldă, în funcție de necesități.

Cum funcționează un sistem solar termic?

Expertul nostru Carsten Kuhlmann explică în detaliu cum funcționează un sistem solar termic.

Trebuie să se combine întotdeauna încălzirea solară termică cu încălzirea prin pardoseală?

O concepție greșită larg răspândită este aceea că energia termică solară pentru încălzirea centrală de rezervă este posibilă numai în combinație cu sistemele de încălzire prin pardoseală. Radiatoarele tradiționale pot fi, de asemenea, utilizate cu un sistem solar termic. Randamentele sunt doar puțin mai mici în medie anuală și sunt determinate în primul rând de temperaturile de retur ceva mai  avansate ale radiatoarelor.

Diferențiere în funcție de opțiunile de aplicare

Puteți utiliza energia solară pentru nevoile proprii în două moduri. Detalii despre încălzirea apei calde menajere și încălzirea centrală de rezervă pot fi găsite în următoarele secțiuni.

Diagramă: Încălzirea apei calde menajere cu energie solară termică

În centrul acestei soluții se află butelia de apă caldă menajeră cu două moduri, cum ar fi Vitocell 300-B. Atunci când există suficientă radiație solară, mediul solar din sistemul solar termic încălzește apa din boilerul de apă caldă menajeră prin intermediul serpentinei indirecte inferioare.

Atunci când temperatura scade prin extragerea apei calde, cum ar fi pentru baie sau duș, cazanul pornește, dacă este necesar, pentru a furniza încălzire suplimentară prin intermediul celui de-al doilea circuit. Instalarea colectoarelor solare Viessmann Vitosol este simplă datorită conductelor de debit și retur integrate, un avantaj care asigură, de asemenea, o investiție relativ redusă.

Alte opțiuni de combinare a unui sistem solar termic cu produse din gama Vitocell asigură, de asemenea, un nivel ridicat de confort în ceea ce privește încălzirea apei calde menajere. De asemenea, puteți utiliza  boilerele pentru apă caldă de consum Vitocell 100-U/W sau Vitocell 100-W cu mod dual,  boilerele combinate sau  boilerele tampon pentru apă caldă menajeră, cum ar fi Vitocell 360-M. Avem cilindrul de apă caldă menajeră potrivit pentru a satisface orice nevoie. Toate aparatele pot fi conectate fără probleme la sistemul solar termic.

Ce trebuie să luați în considerare atunci când proiectați un sistem solar termic?

Următoarea regulă empirică se aplică la proiectarea unui sistem solar termic pentru o casă unifamilială sau bifamilială: în cazul în care suprafața colectorului este orientată între sud-est și sud-vest, pentru 100 de litri de volum al cilindrului trebuie să se ia în considerare o suprafață de 1,5 metri pătrați de colector plat sau 1,0 metri pătrați de colector tubular. Pierderile de randament datorate orientării sau înclinării nefavorabile pot fi compensate printr-o suprafață de colector ușor mai mare. Partenerii noștri calificați vă vor asista la proiectare.

Diagramă: Încălzirea apei calde menajere și încălzirea centrală de rezervă cu energie solară termică

Mediul solar încălzit în colectoarele solare poate fi utilizat și pentru a aduce apa de încălzire la temperatură. Pentru aceasta, circuitul de încălzire, prin intermediul unui schimbător de căldură, utilizează apa din cilindrul solar care este încălzită în mod continuu de către colectoarele solare. Unitatea de control verifică dacă se poate atinge temperatura ambiantă necesară. Dacă temperatura este sub valoarea setată, se pornește și boilerul. Sistemele solare pentru încălzirea apei calde menajere și pentru încălzirea centrală de rezervă au o suprafață de aproximativ un metru pătrat la fiecare zece metri pătrați de suprafață locuibilă.

Profitând de potențialul de economisire al energiei solare termice

Un domeniu important al potențialului de economisire este oferit de prepararea apei calde menajere. La latitudinile noastre, colectoarele solare combinate cu un boiler de apă caldă menajeră reprezintă cea mai interesantă alternativă la funcționarea cazanului, în special în timpul lunilor de vară. Într-o casă individuală, energia solară acoperă până la 60 % din energia necesară pentru încălzirea apei calde menajere. Dacă combinați încălzirea apei calde menajere și a apei calde de consum, veți economisi aproximativ 35 la sută din energia totală necesară - în fiecare an. Chiar și în timpul primăverii și toamnei, este posibil ca deseori să puteți opri cazanul atunci când folosiți energia solară pentru a susține încălzirea centrală.

Tabelul următor ilustrează potențialul de economisire:

TehnologieEconomii de gazEconomii de CO₂/anEconomii de costuri energetice/an
Cazan în condensaţie pe gaz  + boiler mixt pentru apă caldă menajeră cu sprijin pentru încălzire solară*29 %20 %€1030

* Valorile indicate au fost determinate prin simulări care presupun profiluri standard de gospodărie pentru situl Potsdam. Casă unifamilială cu o gospodărie de 4 persoane (existentă cu cazan pe gaz), 150 de metri pătrați de spațiu de locuit și un consum de gaz de 2500 de metri cubi. Costuri de consum rotunjite folosind valori standard (EID). Pentru calculul eficienței economice au fost utilizate prețurile la energie ale Oficiului Federal de Statistică. Costuri de investiții: Prețul brut de listă Viessmann plus costurile medii de instalare la nivel național (pot varia în mod individual).

Notă: Calculele noastre sunt exemple teoretice bazate pe diverse ipoteze și dependente de anumite condiții generale. Nu ne asumăm nicio răspundere pentru corectitudinea și transferabilitatea la sistemele reale. Costurile reale și economiile posibile pot fi diferite și trebuie calculate în fiecare caz în parte, pe baza specificului locației respective și a condițiilor generale de acolo.

Informații detaliate privind posibilele economii sunt furnizate în broșura noastră "Modernisation Compass", care este disponibilă aici în format PDF:

Verificați cerințele înainte de a achiziționa un sistem solar termic

Colectoare tubulare Viessmann

Randamentul unui sistem solar termic depinde în mare măsură de condițiile de la fața locului. Se pot obține rezultate deosebit de bune în cazul acoperișurilor orientate spre sud, cu o înclinație de 30 până la 40 de grade. Dacă suprafața acoperișului este orientată spre est sau vest, proprietarii de locuințe se pot aștepta la un randament cu până la 20 % mai mic la o înclinație similară. Orientarea ceva mai puțin favorabilă poate fi compensată cu o suprafață mai mare a colectorului. Pe lângă orientarea și înclinarea acoperișului, este important ca acesta să fie suficient de mare și cât mai puțin umbrit. În cazul în care casele vecine, copacii sau munții aruncă umbră pe suprafața acoperișului pentru perioade îndelungate pe parcursul unui an, randamentul solar va scădea. Economiile de energie vor fi mai mici, iar eficiența economică va avea de suferit ca urmare.

Dacă doriți să achiziționați un sistem solar termic, ar trebui să solicitați consiliere de la partenerii noștri calificați. Acești experți vor verifica condițiile locale și vor determina rapid cea mai bună modalitate de a instala tehnologia și de a o integra în sistemul dumneavoastră de încălzire. De asemenea, ei se pot ocupa de planificarea profesională și pot instala sistemul solar astfel încât acesta să funcționeze în mod fiabil și economic pentru o perioadă lungă de timp.

Caracteristici de calitate pentru sistemele solare termice

Pentru a vă asigura că achiziția unui sistem solar termic este rentabilă, tehnologia trebuie să funcționeze în mod fiabil pe termen lung. O caracteristică de calitate importantă pe care trebuie să o luați în considerare este certificatul Solar Keymark. Acesta este o etichetă de calitate pentru produsele solare termice bazată pe standarde europene. Acesta garantează că energia termică solară funcționează eficient și este, de asemenea, o condiție prealabilă pentru programele actuale de subvenții guvernamentale.

Sistemele termice solare Viessmann obțin un punctaj ridicat în ceea ce privește performanța și durabilitatea. Colectorii solari Vitosol sunt fabricați din materiale rezistente la coroziune și UV. Acest lucru este verificat în modul cel mai impresionant de testele de calitate în conformitate cu standardul de testare EN 12975. Acest lucru confirmă în același timp randamentul termic constant ridicat. Funcția patentată de oprire în funcție de temperatură ThermProtect asigură, de asemenea, o protecție fiabilă împotriva supraîncălzirii. Absorbanții din noile colectoare plane Viessmann, cum ar fi Vitosol 100-FM, își modifică proprietățile (structura suprafeței lor) pentru a radia mai multă energie. Colectorii cu tuburi vidate Viessmann, cum ar fi Vitosol 200-TM, vor înceta să mai transfere energia solară către mediul solar peste o anumită temperatură a colectorului. Avantajul: planificarea sistemelor solare termice este mai simplă, iar efortul de instalare este mai mic. Nu sunt necesare componente precum vasele de prerăcire și răcitoarele de stagnare. Acest lucru sporește siguranța și reduce costurile de investiție.

Energie termică solară pentru procese comerciale

Sistemele solare termice prezintă un interes deosebit pentru procesele comerciale care necesită căldură la un nivel relativ scăzut. Tehnologia de captare disponibilă în prezent pe piață (cu excepția sistemelor de concentrare) poate utiliza energia termică solară pentru a furniza căldură până la aproximativ 80 de grade Celsius în Europa Centrală.

Soluții alternative pentru o cerere ridicată

În unele domenii industriale, căldura de proces la temperaturi foarte avansate este indispensabilă. Printre acestea se numără industriile producătoare de alimente, îngrășăminte și materiale de construcții, precum și în companiile farmaceutice și în spitale. Pentru cerințele de încălzire mai avansate, Viessmann are o serie de soluții pentru generarea de căldură, abur, electricitate sau răcire. Ca furnizori de energie pot fi folosite surse de energie fosile, cum ar fi petrolul și gazul, precum și energii regenerabile, cum ar fi lemnul și biogazul. Pompele de căldură mari sunt cele mai potrivite pentru generarea de căldură cu energie ecologică. Pentru producerea simultană de energie electrică și termică, unitățile de cogenerare a energiei termice și electrice cu funcționare pe bază de gaz reprezintă sistemul de alegere.

Gama de produse

Cu o gamă largă de colectoare plate și cu tuburi vidate, Viessmann oferă soluții flexibile și individuale pentru fiecare aplicație.

Asistență

Aveți nevoie de ajutor pentru a selecta produsul potrivit?

Găsiți produsul