Pompele de căldură cu propan: beneficii, utilizare și costuri

Solicitați o consultare

Pompele de căldură cu propan funcționează în același mod ca și pompele de căldură utilizate până acum. Acestea sunt încălzitoare ecologice care își extrag energia pentru încălzire din energia mediului. Utilizarea agentului refrigerant natural și "verde" propan (R290) face ca acest sistem de încălzire prietenos cu clima să fie și mai responsabil față de mediu.

Viessmann a adus la maturitate pe piață anumite componente necesare pentru utilizarea R290 în ultima generație de pompe de căldură. În următorul articol, vă explicăm de ce este necesar acest agent frigorific, ce beneficii aduce și când merită să îl folosiți.

Trecerea de la agenți frigorifici sintetici la propanul ecologic

Pentru o lungă perioadă de timp, hidrocarburile fluorurate ("gaze fluorurate") au fost utilizate ca agenți frigorifici, cum ar fi R134a sau R410A. Aceștia sunt agenți frigorifici sintetici care sunt acum recunoscuți ca fiind dăunători pentru climă. Raritatea lor este reglementată în "Regulamentul privind gazele fluorurate" [Regulamentul (UE) nr. 517/2014 privind gazele fluorurate cu efect de seră]. Prevederile regulamentului fac ca utilizarea de agenți frigorifici nocivi cu un GWP ridicat să fie costisitoare și neeconomică. Agenții frigorifici cu un potențial foarte ridicat de încălzire globală sunt acum complet interzise. Răul pe care acești agenți frigorifici sintetici îl pot face asupra climei poate deveni evident doar în momentul eliminării lor.

Potențialul de încălzire globală (GWP) - ce înseamnă?

Potențialul de încălzire globală (GWP) indică efectul unui gaz cu efect de seră (de exemplu, un agent frigorific) asupra climei. Cu cât valoarea este mai mare, cu atât impactul este mai rău. Valoarea de referință este CO₂, cu un GWP de 1. Propanul (R290), un agent frigorific ecologic, are un GWP de 3. Agenții frigorifici care sunt utilizați de mult timp, cum ar fi R410A, au o valoare GWP de peste 2000.

Agentul frigorific R290 și siguranța în clădirile rezidențiale

Propanul, ca orice agent frigorific, este supus unor cerințe speciale de siguranță. În cazul gazului propan, siguranța a fost de fapt testată foarte minuțios. Cu ajutorul unui prototip, renumitul Institut Fraunhofer a reușit să proiecteze în 2019 o pompă de căldură R290 care necesită foarte puțin agent frigorific. Cu titlu informativ: cu o putere de încălzire de cinci până la zece kilowați (kW), necesară pentru casele individuale, cantitatea de agent frigorific pentru o pompă de căldură este, de obicei, de aproximativ 80-90 de grame. Nu trebuie depășită o cantitate maximă de 150 de grame, deoarece atunci se impun cerințe de siguranță mai avansate. Prototipul Institutului Fraunhofer a necesitat doar 20 de grame de R290 pentru fiecare kilowatt de putere.

Pompele de căldură cu R290 sunt potrivite și pentru utilizare în interior

Pe baza acestor cercetări, a fost posibil să se ajungă la maturitatea de piață a pompelor de căldură cu propan pentru utilizatorii privați din case individuale. Datorită conceptelor de siguranță rezistente și a schimbătoarelor de căldură speciale și inovatoare, pompele de căldură cu R290 sunt potrivite și pentru utilizarea în interior.

Următoarele aspecte atestă siguranța pompelor de căldură cu gaz propan:

 • Circuitul de refrigerare este închis ermetic și nu are contact cu circuitul de apă
 • Cantitate redusă de agent frigorific utilizat
 • Distanțe de siguranță obligatorii față de ușile pivnițelor și puțurile de lumină
 • Compresoarele sunt proiectate special astfel încât să nu existe scăpări de propan

Avantajele propanului ca agent frigorific pentru pompele de căldură

Cerințele modificate pentru agenții frigorifici pe baza Regulamentului privind gazele fluorurate au făcut din R290 (propan) un agent frigorific foarte avantajos. Acest lucru se datorează faptului că pompele de căldură care utilizează propanul ca agent frigorific nu sunt afectate de Regulamentul privind gazele fluorurate. Datorită GWP-ului său de 3, acesta este semnificativ mai puțin dăunător pentru mediu și climă. În ceea ce privește proprietățile termodinamice, eficiența ridicată și costul, nu este cu nimic inferior față de agenții frigorifici anteriori. În plus, este disponibil la prețuri reduse în întreaga lume.

Bine de știut: oricine care operează o pompă de căldură cu un agent frigorific convențional nu trebuie să-și facă griji, acestea pot fi vândute în continuare. Nici reumplerea ulterioară în timpul reviziilor nu ar trebui să pună probleme, deoarece agenții frigorifici pot fi reciclați cu ușurință pentru reutilizare. Numai unitățile nou produse și puse în funcțiune sunt afectate de regulamentul privind gazele fluorurate menționat anterior. Iar pentru aceasta, Viessmann oferă o alternativă bine echipată cu gama Vitocal.

Avantajele pompelor de căldură cu propan Vitocal dintr-o privire:

 • Costuri de funcționare reduse datorită eficienței și fiabilității avansate
 • Temperaturi de debit de 70 °C la temperaturi exterioare de minus 15 °C
 • Radiatoarele existente pot fi utilizate în continuare; nu este necesară transformarea la încălzirea prin pardoseală
 • Design atractiv și de înaltă calitate al unității interioare și exterioare
 • Design acustic avansat pentru un zgomot de funcționare redus
 • Suprafață de instalare de numai 0,52 m² (Vitocal 252-A)
 • Agent frigorific responsabil față de mediu R290 cu GWP = 3
 • Funcționează bine în combinație cu un sistem de condensare existent (Vitocal 250-AH)
 • Operare ușoară prin intermediul interfeței WiFi integrate prin intermediul aplicației ViCare App
 • Circuit de refrigerare închis: nu este necesar un certificat de refrigerare pentru instalare
Vitocal 250-A

Pompe de căldură monobloc și split pentru toate gamele de putere

Nu există aproape nicio limită reală în ceea ce privește utilizarea gazului propan ca agent frigorific pentru pompele de căldură. Pompele de căldură cu propan sunt disponibile pentru uz privat în toate gamele de putere, de la patru la 25 de kilowați. De asemenea, este posibilă utilizarea comercială de la o putere de încălzire de 80 kW. Cu cea mai recentă generație de pompe de căldură Vitocal 250-A, 250-AH și 252-A, Viessmann a dezvoltat pompe de căldură monobloc compacte și puternice cu propan ca agent frigorific, în care întregul circuit de refrigerare este găzduit în unitatea exterioară.

Modernizarea sistemului de încălzire: pompe de căldură cu propan în clădirile existente

Când vine vorba de modernizarea sistemelor de încălzire, utilizarea R290 ca agent frigorific pentru pompele de căldură nu este un obstacol, ci un argument puternic în favoarea sa. Asta, cel puțin în ceea ce privește noua generație de pompe de căldură cu sursă de aer Viessmann. Cu noua Vitocal 25x-A, modernizarea sistemului de încălzire nu reprezintă o problemă. Pompele de căldură monobloc ating cu ușurință temperaturi de debit de 70 de grade Celsius, chiar și la temperaturi exterioare de minus 15 grade Celsius. Acest lucru înseamnă că radiatoarele existente pot fi utilizate în continuare în mod simplu și eficient. Conversia la încălzirea prin pardoseală nu este necesară. Următorul videoclip rezumă argumentele în favoarea noii pompe de căldură Viessmann în clădirile existente:

Pompele de căldură cu propan nu sunt cu nimic mai prejos decât sistemele de încălzire ecologice cu alți agenți frigorifici. Cu toate acestea, dacă funcționarea economică are sau nu sens în clădirile mai vechi, de exemplu, depinde de condiții. O izolație energetică suficientă, precum și o combinație cu suprafețe mari de încălzire este întotdeauna benefică atunci când vine vorba de pompe de căldură. Dar noua generație de pompe de căldură, al cărei agent frigorific propan ecologic responsabil este doar unul dintre numeroasele sale avantaje, oferă o funcționare eficientă chiar și fără o modernizare completă și în combinație cu radiatoare mai vechi.

Ceea ce contează întotdeauna este o bună planificare și o inspecție atentă din partea contractorului de încălzire. Acesta poate clarifica toate dependențele la fața locului, poate recomanda măsuri de optimizare și poate întreprinde lucrări importante în timpul implementării. Căutați un instalator pentru noua dumneavoastră pompă de căldură? Puteți găsi unul aici: găsiți un instalator.

Problema costurilor: propanul nu face nicio diferență în ceea ce privește prețul

Faptul că propanul este utilizat ca agent frigorific într-o pompă de căldură nu face nicio diferență în ceea ce privește costurile de achiziție ale sistemului de încălzire. Privind evoluțiile viitoare, este mai probabil să se întâmple invers: dacă în viitor se vor utiliza agenți frigorifici cu un potențial ridicat de încălzire globală (valoare GWP), acest lucru va determina costuri și eforturi mai mari sub formă de cereri în viitor, ca urmare a Regulamentului privind gazele fluorurate și a "reducerii treptate", adică a penuriei preconizate a acestor agenți frigorifici. Prin urmare, agentul frigorific de viitor ales pentru pompele de căldură este R290.

Asistență

Aveți nevoie de ajutor pentru a selecta produsul potrivit?

Găsiți produsul