Pompă de căldură cu energie termică solară pentru mai multă eficiență

Solicitați o consultație gratuită
Imaginea prezintă o casă rezidențială cu colectoare ca simbol al combinației dintre pompa de căldură și energia solară termică.
(Foto: © MAXSHOT.PL / Shutterstock.com)

Creșteți eficiența și reduceți costurile de încălzire prin combinarea unei pompe de căldură și a energiei solare termice de la Viessmann, și puteți obține ambele rezultate. Apoi, veți putea folosi căldura solară gratuită pentru încălzire și apă caldă menajeră ori de câte ori soarele strălucește. Dacă căldura radiantă bogată în energie nu este suficientă, sistemul de încălzire ambientală va interveni și va pune la dispoziție pentru încălzire energia gratuită din pământ, aer sau apă subterană. Aflați de ce merită un astfel de sistem și ce opțiuni există pentru a combina energia solară cu o pompă de căldură.

Un sistem de încălzire hibrid vă reduce consumul de energie electrică

În timp ce pompele de căldură valorifică energia mediului înconjurător cu ajutorul energiei electrice pentru încălzire, sistemele solare termice funcționează aproape în totalitate fără costuri de consum. Acest lucru este posibil datorită căldurii radiante gratuite de la soare. Colectorii o transformă în energie termică înainte ca mediul solar să transporte căldura către cilindrul din casă. Cu o proiectare adecvată, o pompă de căldură Viessmann cu energie termică solară poate fi descărcată aproape complet de sarcină în timpul verii. În restul anului, între timp, căldura solară asigură o eficiență mai mare. Colectoarele plate Vitosol 200-FM sau colectoarele cu tuburi vidate Vitosol 200-TM transformă o mare parte din căldura radiantă incidentă în energie termică utilizabilă.

Combinarea unei pompe de căldură și a energiei solare termice

Există o serie de opțiuni pentru combinarea unei pompe de căldură cu energia solară. Căldura solară este o metodă utilizată pe scară largă pentru încălzire sau apă caldă menajeră. În plus, există, de asemenea, opțiunea de a încălzi direct sursa de energie ambientală.

Utilizarea căldurii solare pentru apă caldă menajeră sau încălzire

Ca parte a integrării, căldura solară este transferată la apa caldă menajeră sau la apa de încălzire într-un boiler de apă caldă menajeră sau tampon. Implementarea este relativ simplă și poate fi realizată și cu alte generatoare de căldură, cum ar fi sistemele de încălzire pe gaz sau pe peleți. Sunt posibile următoarele opțiuni de instalare:

  • Încălzirea apei calde menajere: Căldura de la colectoare încălzește apa caldă menajeră într-un boiler de apă caldă menajeră. Acest lucru reduce cererea de energie termică cu aproximativ cinci procente. Până la 60 la sută din cererea anuală de apă caldă menajeră poate fi acoperită în acest mod.
  • Încălzire centrală de rezervă: Energia solară încălzește apa de încălzire într-un cilindru tampon, aducând beneficii sistemului de încălzire centrală. În cazul colectoarelor mari, consumul de energie termică este redus cu aproximativ 20 %. Pentru o funcționare eficientă, comunicarea între pompa de căldură și energia termică solară prin intermediul sistemului de control comun este deosebit de importantă. Cu o pompă de căldură și un sistem solar termic Viessmann, acest lucru este garantat.

 

Încălzirea sursei de energie ambientală cu căldură solară

Energia termică solară poate fi utilizată și pentru a crește temperatura sursei de energie din mediul înconjurător. Combinația dintre pompele de căldură cu sol/apă, cum ar fi Vitocal 300-G sau Vitocal 200-G, și cea solară într-un depozit de gheață Vitoset este deosebit de eficientă. Depozitul de gheață conține apă, care îngheață și eliberează energie de cristalizare atunci când pompa de căldură sol/apă extrage căldură. Prin comparație, trecerea de la lichid la solid eliberează aceeași cantitate de energie necesară pentru a încălzi un litru de apă de la zero la 80 de grade Celsius. Absorbanții de aer solar transmit căldura solară către sistemul de încălzire ambientală, pe lângă energia din aer. În cazul în care aceasta nu este necesară, accelerează procesul de regenerare a unității de stocare. În acest proces, gheața se lichefiază înainte ca ciclul să înceapă din nou.

Imaginea prezintă interiorul unui depozit de gheață Vitoset

Cuplarea unei pompe de căldură cu energia solară termică și fotovoltaică

Doriți să vă reduceți și mai mult costurile cu energia? Atunci combinați pompa de căldură cu energia solară termică și fotovoltaică. Sistemul de încălzire solară asigură un consum de energie mai mic, iar cu ajutorul sistemului fotovoltaic Vitovolt puteți acoperi singur acest consum proporțional. Aveți nevoie de mai puțină energie de la rețeaua publică și vă încălziți mai eficient din punct de vedere al costurilor. Acest lucru funcționează și mai bine cu o unitate de stocare fotovoltaică Vitocharge VX3, care furnizează energie electrică chiar și atunci când soarele nu mai strălucește. Explicăm ce este important, în articolul despre pompele de căldură și energia fotovoltaică.

Asistență

Aveți nevoie de ajutor pentru a selecta produsul potrivit?

Găsiți produsul