Chiar și cel mai fiabil sistem de încălzire poate fi defect

Solicitați o consultație gratuită
Imagine © Africa Studio / Shutterstock.com

Un sistem de încălzire care stă pe stop - acest eveniment rămâne adesea în memorie mai mult decât toate celelalte zile în care își face liniștit treaba. Iubim confortul și ne obișnuim rapid cu temperaturile confortabile din încăperi. Așa că este cu atât mai mult o surpriză neplăcută atunci când sistemul de încălzire cedează și acea căldură confortabilă nu se materializează. Pentru ca utilizatorii de sisteme să nu fie complet nepregătiți în cazul unei defecțiuni a sistemului de încălzire, am enumerat în ghidul nostru cele mai importante cauze și măsuri, cu ajutorul cărora defecțiunile pot fi remediate rapid și în siguranță.

Semne că sistemul de încălzire este stricat

Un sistem de încălzire defect este de obicei sesizabil prin faptul că radiatoarele rămân reci, în ciuda faptului că încălzirea este pornită și termostatele sunt date la maxim. Următoarea listă arată care sunt semnele de defecțiuni ale sistemului de încălzire:

 • unul sau mai multe radiatoare rămân reci
 • sistemul de încălzire nu poate fi pornit
 • încălzirea nu poate fi oprită
 • sistemul de încălzire care este pornit continuă să se închidă
 • sistemul de încălzire afișează un cod de defecțiune/un mesaj de defecțiune

Cauzele unui sistem de încălzire defect

O defecțiune a sistemului de încălzire poate avea diverse cauze. Problema: majoritatea cauzelor au aceleași efecte la început, sau cel puțin efecte similare: radiatoare reci și camere reci. Atunci când vă confruntați pentru prima dată cu acest lucru, este adesea dificil să stabiliți dacă este vorba doar de o problemă cotidiană ușor de rezolvat sau dacă există motive serioase care pot face necesară înlocuirea întregului sistem. Efectuarea acestei distincții este primul pas.

Defecțiuni sau disfuncționalități cauzate de erori de operare, setări incorecte sau lipsă de atenție. Dacă încălzirea pur și simplu nu se încălzește, primul lucru care trebuie făcut este să verificați cauzele evidente: există suficient combustibil? Dacă da, funcționează alimentarea cu combustibil? Pentru a verifica dacă este necesar să se completeze combustibilul, o privire rapidă la indicatorul de nivel (pentru sistemele de încălzire cu ulei) este de obicei suficientă. Pentru a asigura alimentarea cu combustibil, trebuie verificate componentele corespunzătoare, de exemplu, robinetul de gaz. Dacă nici aici nu poate fi găsită problema, merită să vă uitați cu atenție la conexiuni. Dar acest lucru este doar pentru a oferi informații instalatorului sistemului de încălzire.

CauzaSoluție
S-a terminat combustibilul sau nu este alimentat corectVerificați indicatorul de nivel, umpleți rezervoarele/cilindrii dacă este necesar
Curba de încălzire este setată incorectResetați curba de încălzire
Încălzirea funcționează în continuare în modul varăSchimbați setarea pe modul de iarnă
Presiune insuficientă a apei în sistemul de încălzireVerificați manometrul, în mod ideal: 1,5-2 bar, completați apa de încălzire, dacă este necesar, efectuați o echilibrare hidronică.
Întrerupătorul de urgență a întrerupt alimentarea cu energie electricăApăsați din nou întrerupătorul de urgență din camera cazanelor și porniți sistemul
Mesaj de avarie/cod de avarie pe cazanRezolvarea defecțiunilor, găsiți codul în instrucțiunile de utilizare, apelați la un tehnician de încălzire

Regula generală este următoarea: ar trebui consultat un antreprenor în cazul în care cauzele nu sunt clar identificabile. Acest lucru este valabil cu atât mai mult dacă sunt defecte componente individuale, de exemplu pompa de încălzire. În plus față de pompa de încălzire sau de circulație, pot fi defecte și robinetele termostatice de pe radiator. Există, de asemenea, multe alte componente care pot fi defecte, reglate incorect sau contaminate. Printre acestea se numără, de exemplu:

 • arzătorul
 • supapa de prea plin
 • filtrul de ulei
 • regulatorul de temperatură
 • senzorul cazanului
 • unitate de control a încălzirii
 • vas de expansiune

În cazul în care una sau mai multe dintre aceste componente sunt defecte, sunt necesare cunoștințe de specialitate. Utilizatorii sistemului ar trebui să contacteze imediat contractorul lor de încredere în domeniul încălzirii pentru a efectua o reparație sau o înlocuire.

Informați antreprenorul în prealabil cu privire la codul de defecțiune

Anumite defecțiuni conduc la apariția unui cod de defecțiune pe afișajul sistemelor de încălzire Viessmann. Acesta este listat într-un tabel din instrucțiunile de service pentru sistemul dumneavoastră de încălzire Viessmann. În caz de îndoială sau dacă nu aveți la îndemână instrucțiunile de service, cel mai bine este să întrebați instalatorul de încălzire care v-a instalat sistemul. Pentru ca inginerul să poată repara sistemul de încălzire, este recomandabil să notați codul de defecțiune afișat. Spuneți-i despre acesta la telefon cu următoarea ocazie. Acest lucru îi va ajuta să se pregătească pentru reparație.

Cazanul indică o defecțiune? Citiți ghidul nostru pentru a afla ce trebuie să faceți în acest caz

Funcționarea sistemului de încălzire cu un generator de urgență în cazul unei pene de curent

Unitate de control, supape cu motor sau pompe: În cazul în care se întrerupe alimentarea cu energie electrică, sistemul de încălzire nu va mai furniza căldură, chiar dacă nu este defect. Dacă într-un astfel de caz nu este disponibil un sistem fotovoltaic cu stocare de energie electrică și funcție de alimentare de urgență, un mic generator de urgență pentru sistemul de încălzire poate fi de ajutor. Acesta arde benzină, motorină sau gaz lichid pentru a alimenta cu energie electrică dispozitivele conectate. Pentru ca acesta să funcționeze corect, trebuie să aveți generatorul de urgență potrivit conectat la sistemul de încălzire.

Grupurile electrogene cu invertor furnizează energie curată pentru electronicele sensibile

Atunci când alegeți un grup electrogen, este important să aveți sistemul de control potrivit. În timp ce tensiunea grupurilor electrogene simple de șantier fluctuează foarte mult, grupurile electrogene cu invertor oferă "energie curată" pentru sistemul de încălzire. Acest lucru este important pentru a nu deteriora tehnologia sensibilă de control și reglare. Deoarece unitățile au, de obicei, și o carcasă, acestea funcționează, de asemenea, mult mai silențios.

Puterea depășește sarcina conectată a aparatelor de încălzire

Pentru dimensionare, adunați valorile de putere ale tuturor consumatorilor electrici conectați și acționați simultan (arzătoare, pompe de circulație, servomotoare etc.). Pentru a lua în considerare curenții de pornire necesari pentru a porni așa-numiții consumatori inductivi, dimensionarea trebuie să acopere de două-trei ori puterea necesară. Se aplică următoarea regulă: cu cât este mai generoasă proiectarea, cu atât este mai stabil comportamentul de funcționare. În cazul în care este necesară alimentarea de urgență a sistemelor pe peleți sau a pompelor de căldură, puterea generatorului de urgență pentru sistemul de încălzire poate fi destul de mare.

Meseriașii specializați se ocupă de o instalare profesională

Pe lângă selecție și dimensionare, există, de asemenea, multe lucruri de luat în considerare în timpul instalării. De exemplu, aveți nevoie de o conexiune la pământ dacă doriți să folosiți generatorul de urgență pentru sistemul de încălzire Viessmann. Pentru instalare, vă recomandăm să contactați un partener specializat din regiunea dumneavoastră. Aceștia vor verifica proiectarea și apoi se vor asigura că unitatea de alimentare de urgență alimentează sistemul dvs. de încălzire în mod fiabil și, mai ales, în siguranță în cazul unei pene de curent.

Încălzirea a eșuat? Păstrați căldura cu aceste sfaturi

Odată ce tehnicianul de încălzire a fost de acord să vină, trebuie să vă descurcați în timpul perioadei de așteptare - sperăm că scurtă. Acest lucru nu este întotdeauna ușor, mai ales atunci când temperaturile de afară sunt sub zero grade. Dacă încăperile de acasă rămân reci, chiar și o activitate confortabilă, cum ar fi cititul, se poate transforma într-un calvar. Cu ajutorul sfaturilor noastre utile, puteți afla cum să depășiți timpul până la întâlnirea cu tehnicianul de încălzire, în ciuda temperaturilor incomode din încăpere.
Puteți afla mai multe despre beneficiile unui contract de  mentenanță a sistemului de încălzire în ghidul nostru Întreținerea sistemului de încălzire și contractul de întreținere.

Aproape fiecare gospodărie are undeva o sticlă de apă caldă. În cazul în care sistemul de încălzire este defect, o sticlă de apă caldă cu care să vă cuibăriți sub pătura preferată oferă o ușurare rapidă și sigură a senzației de frig. Poate fi la fel de util să recurgeți la pernele de cereale și, pentru cei care le au, la pături electrice. Bineînțeles, nu trebuie să uităm de strategia clasică pentru a ne ține de cald: băuturile calde.

Persoanele care nu se mișcă și care sunt, de asemenea, slab îmbrăcate răcesc mai repede decât cele care rămân active chiar și atunci când stau acasă pentru perioade mai lungi de timp, de exemplu prin efectuarea câtorva treburi casnice. Îmbrăcarea unui pulover, a unor colanți mai groși și a unor șosete mai groase este aproape de la sine înțeleasă în cazul unei defecțiuni a sistemului de încălzire.

Cunoașteți deja comunitatea noastră pe www.viessmann-community.com?
Platforma noastră interactivă de schimb de cunoștințe se ocupă de întrebări și informații pe tema "încălzire" și "tehnică de încălzire". De ce nu aruncați o privire? Poate că un caz similar cu al dumneavoastră a fost deja discutat acolo.

Poate că cel mai bun sfat pentru a depăși perioada de așteptare este să încheiați un contract de mentenanță. Pentru a vă asigura că sistemul de încălzire funcționează fără probleme în viitor, acesta trebuie să fie întreținut în mod regulat. Majoritatea contractorilor de încălzire oferă un contract de  mentenanță în acest scop

Oricine lucrează în bucătărie în timpul unei defecțiuni de încălzire beneficiază de mai multe avantaje deodată: în primul rând, ajută la trecerea timpului de așteptare enervant, în al doilea rând, va fi ceva delicios de savurat la sfârșit, iar în al treilea rând - lucrul cel mai important - căldura din cuptor va menține bucătăria confortabil de caldă.

Lumânările nu numai că oferă o atmosferă plăcută, dar și căldură în cameră. Cu toate acestea, cu cât aprindeți mai multe lumânări, cu atât se consumă mai mult oxigen și se produc mai multe gaze de ardere. Iubitorii de lumânări trebuie să decidă singuri dacă merită să fie nevoiți să lase să intre mai des aer rece, dar proaspăt, în cazul în care sistemul lor de încălzire se defectează. De asemenea, lumânările aprinse nu trebuie lăsate niciodată nesupravegheate și trebuie așezate întotdeauna pe o suprafață sigură.

Asistență

Aveți nevoie de ajutor pentru a selecta produsul potrivit?

Găsiți produsul