Întreținerea sistemelor fotovoltaice pentru mai multă siguranță și funcționare eficientă

Solicitați o consultație gratuită

Nevoia de a întreține un sistem de încălzire convențional sau o soluție completă nu este niciodată pusă la îndoială, ci pur și simplu este considerată ca fiind de la sine înțeleasă. Costurile de întreținere sunt deja incluse în etapa de planificare. Pentru un sistem fotovoltaic (sistem fotovoltaic sau sistem PV), acest lucru nu este încă stabilit în aceeași măsură. Un motiv pentru acest lucru este longevitatea modulelor solare, principala componentă a unui sistem fotovoltaic. Cu toate acestea, întreținerea acestora se plătește. Acest lucru se datorează faptului că un tehnician solar verifică toate componentele și conexiunile sistemului și le înlocuiește dacă este necesar. Acest lucru crește longevitatea întregului sistem, asigură o funcționare sigură și, de asemenea, randamente constant avansate. În acest ghid, puteți descoperi care sunt sarcinile specifice care fac parte dintr-un service, cât de regulat trebuie efectuat, care sunt beneficiile și la ce costuri trebuie să vă așteptați.

Ce presupune un service pentru un sistem fotovoltaic?

Lucrările de întreținere includ, în principiu, inspecția vizuală a tuturor elementelor - de la module, cablaje și linii până la invertoare și sistemul de stocare a energiei. Pe lângă verificarea bunei funcționări, aceasta implică și detectarea punctelor slabe și a defecțiunilor. Antreprenorul repară toate daunele minore direct la fața locului și, în funcție de disponibilitatea pieselor de schimb, la scurt timp după aceea, în timpul unei vizite ulterioare. Deteriorările sau defecțiunile minore pot fi izolația uzată sau poroasă a cablurilor, conexiuni cu șuruburi sau terminale slăbite. O atenție deosebită este acordată modulelor în sine. Se utilizează imagini termografice pentru a detecta punctele fierbinți și defectele. Antreprenorul este, de asemenea, atent la tensiunile care ar putea cauza spargerea sticlei. În plus, se testează protecția împotriva supratensiunilor fotovoltaice, împreună cu sistemul de montare și structura acoperișului. Un ultim pas este verificarea software-ului. Pe scurt, antreprenorul inspectează la fața locului următoarele componente:

  • Modulele

  • Structura de fixare și structura acoperișului

  • Cabluri și conexiuni

  • Invertor

  • Protecția împotriva supratensiunilor

  • Unitate de stocare a energiei

  • Software

Cât de des trebuie efectuat un serviciu și există o obligație de serviciu?

În general, nu există nicio obligație legală de service pentru proprietarii de sisteme private. Cu toate acestea, aceasta se aplică în cazul sistemelor utilizate în scop comercial. Depinde de dumneavoastră dacă vă faceți sau nu întreținerea sistemului. Intervalul de întreținere este, de asemenea, o decizie individuală. DIN VDE 0105-100 (funcționarea sistemelor electrice) recomandă întreținerea regulată la intervale de patru ani. Cât de des ar trebui să fie întreținut efectiv un sistem fotovoltaic depinde de diverși factori. Următoarea discuție are un scop orientativ. Cel mai bine este să comunicați cu antreprenorul local.

  • Condiții de amplasare - Printre altele, influențele de mediu, cum ar fi poluarea din împrejurimi, joacă un rol. Drumurile din apropiere cu trafic intens, șantierele mari de construcții sau fermele cu animale au ca rezultat necesitatea unei curățări și întrețineri mai frecvente din partea antreprenorului pentru a asigura o funcționare eficientă. Tipul de clădire poate juca, de asemenea, un rol. Acest lucru se referă la pericolul potențial în cazul unei defecțiuni.

  • Asigurări - Unii furnizori de asigurări solicită o întreținere regulată. În caz contrar, compania de asigurări poate refuza să acopere costurile în cazul unei reclamații.

  • Instalare - Factorul decisiv este unghiul de înclinare. În sistemele cu un unghi de înclinare mai mare de 20 de grade, există un bun efect de autocurățare. Praful și murdăria sunt spălate în mod regulat de ploaie. În cazul în care modulele sunt montate plat, s-ar putea acumula mai multă murdărie. Și în acest caz, amplasarea este crucială.

Intervalul optim depinde în mare măsură de aspectul de curățare a modulelor și a altor componente. Praful și murdăria se depun peste tot și pot exacerba defectele minore sau afecta randamentul sistemului. Prin urmare, curățarea ar trebui să fie efectuată în mod regulat de către un contractant sau ar trebui să fie solicitată ca parte a serviciului.

Beneficiile întreținerii în rezumat

Chiar dacă sistemele fotovoltaice necesită puțină întreținere datorită duratei lor de viață lungi, producția lor scade după câțiva ani. Am arătat cauzele acestui fenomen în secțiunea anterioară. Pierderea randamentului nu este adesea observată, deoarece acest proces are loc foarte lent. Pentru a asigura o funcționare eficientă constantă pe termen lung, se recomandă întreținerea sistemului fotovoltaic. Pe lângă efectele pozitive asupra randamentului, se mărește durata de viață a componentelor individuale și a întregului sistem. De asemenea, defecțiunile pot fi detectate din timp. Acest lucru, la rândul său, protejează împotriva daunelor și minimizează potențialul de defecțiuni sau incendii cauzate de componente defecte.

Costuri de întreținere pentru sistemele fotovoltaice

Costurile pentru întreținerea unui sistem fotovoltaic depind de diverși factori. Dimensiunea sistemului și efortul necesar sunt factorii decisivi. Acesta din urmă depinde de faptul dacă trebuie efectuate multe reparații, dacă anumite componente necesită întreținere suplimentară și dacă trebuie luate în considerare caracteristicile specifice ale locației. Prin urmare, nu este posibil să se numească un tarif fix. Cel mai bine este să comunicați în prealabil cu antreprenorul dumneavoastră. Abordați stabilirea prețului reparațiilor și a vizitelor de urmărire înainte de efectuarea efectivă a serviciului. Cu toate acestea, ar trebui să luați în considerare, de asemenea, costurile de deplasare ale antreprenorului și costul forței de muncă. Curățarea modulelor trebuie deseori să fie organizată și plătită separat. Dacă vă decideți să solicitați periodic întreținerea unui sistem fotovoltaic, merită încheiat un contract de întreținere. Acesta este adesea mai ieftin și vă scutește de timpul de a căuta de fiecare dată un nou contractor.

  

Asistență

Aveți nevoie de ajutor pentru a selecta produsul potrivit?

Găsiți produsul