Încălzirea face zgomote - exemple, cauze și măsuri

Solicitați o consultație gratuită
Imagine: © Irena Maslova / Shutterstock.com

Defecțiunile, cum ar fi aerul din sistemul hidraulic, pot provoca zgomote în sistemul de încălzire. Fie că este vorba de gâlgâieli, zgomote de țâșnire, fluierături sau bâzâituri, cele mai frecvente zgomote de încălzire pot fi distinse unele de altele destul de ușor. Un antreprenor în domeniul încălzirii poate identifica problema din zgomot sau cel puțin poate restrânge cauzele posibile. Ghidul nostru explică care sunt cauzele și ce puteți face singur.

Viessmann explică: Sistemul de încălzire face zgomote

Ce poți face singur în privința zgomotelor din sistemul de încălzire

Zgomotele perceptibile ale sistemului de încălzire pot indica faptul că anumite componente individuale ale sistemului de încălzire nu sunt setate corect sau nu funcționează corespunzător. În cel mai rău caz, există o defecțiune care trebuie reparată rapid. Cu toate acestea, zgomotele de curgere și zgomotele de apă de la sistemul de încălzire sunt normale în anumiți parametri. La urma urmei, există apă caldă care curge prin țevi. Prin urmare, este important să se evalueze dacă există o problemă la toate. În caz afirmativ, expertiza unui inginer de încălzire este esențială. În mod ideal, proprietarii de sisteme ar trebui să întrebe mai întâi contractorul care a instalat sistemul de încălzire.

Ce tip de zgomote provin de la sistemul de încălzire?

Pentru a putea distinge zgomotele de funcționare inofensive de cele critice, am enumerat cele mai frecvente zgomote de încălzire în secțiunea următoare. Cauzele asociate se bazează pe experiență. Nu se garantează că informațiile sunt corecte în toate cazurile. Dacă aveți îndoieli, consultați un antreprenor de încălzire care va asculta singur zgomotul.

În cazul acestor zgomote de apă sau al unor zgomote similare, probabil că există aer în sistemul de încălzire. Radiatorul ar trebui să fie ventilat. Puteți face acest lucru cu ușurință singur, chiar și fără un inginer de încălzire. Tot ce aveți nevoie pentru aceasta este un recipient pentru a prinde apa, o cârpă sau o cârpă și o cheie de purjare, care poate fi cumpărată de la un magazin de bricolaj sau de la un magazin specializat. După ce ați adunat totul, urmați pur și simplu instrucțiunile pas cu pas de mai jos pentru a vă goli radiatoarele.

Pas cu pas: Sângerarea corectă a sistemului de încălzire

1. Opriți pompa circuitului de încălzire
2. Deschideți toate termostatele
3. Așezați o cârpă dedesubt sau înfășurați-o în jurul acesteia
4. Poziționați cheia de purjare pe supapa de aerisire (de obicei, pe partea opusă termostatului) și țineți vasul sub ea
5. Rotiți încet și lăsați aerul să iasă
6.De îndată ce apa scapă, închideți robinetul de aerisire
7. Reporniți pompa circuitului de încălzire
8. Asigurați-vă că presiunea apei este suficientă: dacă este necesar, contactați un contractor de încălzire care va completa sistemul în conformitate cu VDI 2035, în funcție de calitatea regională a apei

Dacă se aude un zgomot vizibil de țâșnire din partea sistemului de încălzire, cel mai probabil pompa de circulație este setată prea sus. Acest lucru înseamnă că prin sistem curge multă apă. Zgomotul de țâșnire din țevi este corespunzător mai puternic. Setarea adecvată diferă în funcție de cererea sistemului de încălzire. Prin urmare, trebuie contactat întotdeauna un contractor.

Ați efectuat lucrări de renovare? În cazul în care cererea de căldură a casei dvs. s-a modificat ca urmare a acestor lucrări, antreprenorul de încălzire va efectua de obicei o echilibrare hidronică. În timpul echilibrării hidronice, inginerul de încălzire verifică întregul sistem de încălzire pentru a se asigura că distribuția căldurii în casă este corectă. Acest lucru poate elimina, de asemenea, zgomotele enervante de țâșnire.

Un zgomot de ciocănit sau de crăpătură în radiatoare sau în perete are inițial un efect deconcertant asupra multor persoane. De fapt, cauza poate fi adesea urmărită până la suporturile pentru conductele de apă caldă. Apa caldă face ca țevile să se dilate. Dacă acestea nu au suficient spațiu pentru acest lucru în suporturile de perete, acest lucru poate provoca zgomote stranii. În acest caz, un contractor de încălzire ar trebui să înlocuiască suporturile și/sau să reizoleze conductele de apă.

Sistemul de încălzire poate, de asemenea, să facă zgomote de cracare dacă țevile nu sunt instalate fără tensiune. Sarcina adesea dificilă de a identifica locația relevantă ar trebui să fie realizată de un contractor de încălzire. În mod ideal, acesta va cunoaște, de asemenea, soluția durabilă și eficientă pentru problema "crăpăturilor".

În cazul în care sistemul de încălzire scoate zgomote de ciocnire, cauza ar putea fi, de asemenea, o supapă de deversare lipsă sau reglată necorespunzător. În cazul sistemelor mai vechi, aceasta poate fi responsabilă pentru presiunea excesivă din sistemul de încălzire. Apelați la un contractor de încălzire. Aceștia se vor uita mai atent la supapa, care este situată deasupra pompei de circulație, și o vor reajusta dacă este necesar.

Un zgomot de bâzâit de la sistemul de încălzire apare adesea direct la robinetul termostatic al radiatorului. În acest caz, pompa circuitului de încălzire este probabil setată prea sus și produce zgomotele de bâzâit după ce termostatul este dat mai tare. Dacă sistemul de încălzire este bine reglat prin echilibrare hidronică, dar totuși bâzâie, este posibil ca acest lucru să se datoreze unei pompe de circuit de încălzire vechi. Un contractor de încălzire va determina cauza exactă și va înlocui sau va curăța componentele învechite sau contaminate.

Defecțiunile tehnice provoacă zgomot - și costuri!

Dacă zgomotele de încălzire sunt doar enervante, defecțiunile tehnice care stau la baza acestora pot cauza costuri reale. Un sistem de încălzire defectuos sau reglat necorespunzător consumă mai multă energie decât este necesar. Acest lucru nu numai că duce la creșterea costurilor de încălzire, dar risipește și resurse. Prin urmare, cauzele posibile trebuie verificate și eliminate în orice caz.

Când încălzirea nu face niciun zgomot

Zgomotele ușoare de funcționare fac parte din fiecare sistem de încălzire. La urma urmei, apa se mișcă în jurul unui circuit de încălzire. Nici măcar pornirea unui arzător nu este complet silențioasă. Dacă, de exemplu, cazanul dumneavoastră pe gaz rămâne complet silențios, acest lucru poate indica faptul că sistemul nu funcționează sau nu poate fi pornit. Acest lucru devine evident cel mai târziu atunci când încălzirea nu se încălzește. De regulă, sistemul raportează și o defecțiune corespunzătoare pe afișaj. În orice caz, ar trebui să contactați neapărat un antreprenor de încălzire pentru ca sistemul de încălzire să poată fi verificat și reparat.

Sfaturi pentru chiriași atunci când apar zgomote de încălzire

Pentru dumneavoastră, ca locatar, majoritatea măsurilor pentru a opri zgomotele de încălzire nu sunt probabil fezabile. În majoritatea apartamentelor închiriate, accesul la cazan nu este garantat. Prin urmare, în calitate de chiriaș, cel mai bine este să contactați proprietarul dacă apar zgomotele de încălzire menționate mai sus. Pentru a remedia cauzele, aceștia din urmă se bazează, la rândul lor, pe observațiile, jurnalele și documentele furnizate de chiriașii lor. De asemenea, accesul instalatorilor în apartament ar trebui să fie posibil în acord cu chiriașul.

Asistență

Aveți nevoie de ajutor pentru a selecta produsul potrivit?

Găsiți produsul