Curățarea sistemului de încălzire - vă explicăm cât de simplu este

Solicitați o consultanță gratuită

Când se face mai frig afară, este și timpul să începem să punem radiatoarele. Nu este neobișnuit să apară zgomote enervante și, uneori, zgomote de curgere sau gâlgâieli puternice. Acest lucru este cauzat de aerul din radiatoare. În afară de zgomote, un alt indiciu clar în acest sens este atunci când sistemul de încălzire nu se încălzește complet, adică radiatoarele rămân complet sau parțial reci. Acțiunea corectă în acest caz este de a purja sistemul de încălzire. Dacă nu faceți acest lucru, unele încăperi vor rămâne reci, iar energia termică generată se irosește, deoarece bulele de aer din sistemul de încălzire împiedică distribuirea corectă a căldurii. Vă vom explica prin câteva instrucțiuni clare cum puteți să goliți singur cu ușurință sistemul de încălzire.

De ce ar trebui să curățați sistemul de încălzire?

Un sistem de încălzire este, în principiu, un circuit de încălzire închis care transportă apă caldă. Punctul de plecare este cazanul sau generatorul de căldură. Acolo, apa este încălzită înainte de a fi trimisă printr-un sistem de conducte și țevi către încăperile corespunzătoare, unde curge apoi prin radiatoare. Acestea, la rândul lor, emit căldura în aerul înconjurător.

Pentru o funcționare fără probleme,  apă caldă menajeră trebuie să poată fi distribuită în mod optim. Dar acest lucru nu este posibil dacă există aer în sistem. Acest lucru se datorează faptului că aerul conduce căldura mult mai puțin eficient decât apa. Acest lucru înseamnă, la rândul său, că unele radiatoare se încălzesc mai mult decât altele. Un efect secundar enervant este zgomotul de gâlgâit care îi privează pe mulți proprietari de locuințe de un somn bun. În plus, bulele mici de aer afectează eficiența sistemului în ansamblu.

Dacă purgați sistemul de încălzire, veți economisi în cele din urmă bani. Pentru că un calorifer care nu este alimentat suficient cu  apă caldă menajeră consumă mai multă energie. Pentru a ajunge la temperatura necesară, supapa termostatică este de obicei dată mai tare, ceea ce implică costuri mai mari.

De ce aveți nevoie pentru curățarea sistemului de încălzire?

Înainte de a vă apuca de lucru pentru a sângera singur sistemul de încălzire, trebuie să aveți pregătite câteva lucruri. Acestea se găsesc de obicei în fiecare gospodărie.

Veți avea nevoie de următoarele unelte pentru curățarea sistemului de încălzire:

  • un pahar, o ceașcă sau o cană
  • o cârpă sau o cârpă
  • o cheie de purjare a radiatorului

Puteți cumpăra cheia de purjare la un preț rezonabil de la contractorul dumneavoastră de încălzire sau de la un magazin de bricolaj sau de instalații sanitare. De obicei, aceasta este o cheie standard cu cadran. De asemenea, poate fi posibil să deschideți unele robinete de golire folosind o șurubelniță cu fantă standard. Veți avea nevoie de cârpă și de recipientul pentru a prinde  apă caldă menajeră care scapă.

Ghid pas cu pas

Pentru a curăța corect sistemul de încălzire, tot ce este necesar sunt uneltele menționate mai sus și următorii 7 pași scurți. Odată ce aveți toate uneltele pregătite, puteți începe:

  1. Dacă sunteți proprietarul casei, ar trebui să opriți pompa de circulație, dacă este posibil.
  2. Acum așteptați aprox. 30 până la 60 de minute pentru ca toate bulele de aer să se adune în radiatoare.
  3. Înainte de a începe procesul propriu-zis de curățare, porniți mai întâi radiatoarele la nivelul cel mai înalt.
  4. Așezați cârpa sub calorifer, astfel încât aceasta să prindă orice apă care se scurge din supapa de aerisire. Alternativ, puteți înfășura cârpa direct în jurul supapei.
  5. Acum introduceți cheia și țineți recipientul sub supapa de aerisire. Deschideți încet supapa radiatorului cu ajutorul cheii, dar nu o deschideți complet. De obicei, este nevoie de o jumătate de tură sau mai puțin înainte de a o auzi șuierând. Atenție: aerul care iese poate fi fierbinte, așa că păstrați o distanță de siguranță.
  6. Când șuieratul devine mai liniștit și în cele din urmă se oprește, apa va începe să se scurgă. Radiatorul este acum ventilat și puteți închide supapa de aerisire. Acest lucru trebuie făcut rapid, altfel se va scurge prea multă apă.
  7. Dacă ați oprit pompa de circulație, nu uitați să o porniți din nou. Verificați, de asemenea, dacă presiunea apei din circuitul de încălzire este încă adecvată.

Vă rugăm să rețineți: este posibil să fie necesar să efectuați procesul de purjare de mai multe ori.

  

Curățarea sistemului de încălzire într-un apartament închiriat

În calitate de chiriaș, aveți de obicei problema că nu aveți acces la camera boilerului. Cu toate acestea, nu trebuie să opriți pompa de circulație pentru a reuși să purgați cu succes sistemul de încălzire. Pur și simplu procedați la purjarea radiatoarelor așa cum s-a descris mai sus, terminând cu radiatorul care este cel mai îndepărtat de generatorul de căldură.

Important: în calitate de chiriaș, aveți dreptul de a goli sistemul de încălzire. Cu toate acestea, orice alte măsuri de mentenanță a sistemului de încălzire sunt responsabilitatea proprietarului sau a societății de administrare a proprietății. În cazul în care căldura nu este distribuită corespunzător nici după ce ați efectuat o curățare, contactați mai întâi proprietarul, care va apela apoi la serviciile unui inginer de încălzire.

Viessmann explică: Cum se face curățarea unui sistem de încălzire?

Faceți clic pe butonul de redare pentru a viziona videoclipul. Vă rugăm să rețineți că, atunci când vizionați videoclipul, vor fi transmise date către Youtube. Puteți găsi detalii despre acest lucru în politica noastră de confidențialitate.

Lucrări ulterioare după curățarea sistemului

Chiar dacă ați reușit să goliți cu succes sistemul de încălzire, mai sunt câteva lucruri de care trebuie să țineți cont după aceea. O sarcină deosebit de importantă este verificarea presiunii apei sau a sistemului. Atunci când purgați sistemul de încălzire, se pierde întotdeauna o parte din apă. Dacă este o cantitate substanțială, presiunea apei din sistemul de încălzire poate scădea. Acest lucru poate fi văzut pe manometrul de presiune. În acest caz, este posibil să fie nevoie să completați apă caldă menajeră. De asemenea, merită să faceți o verificare ulterioară. Sistemul de încălzire ar trebui să funcționeze timp de cel puțin o oră după sângerare. Radiatorul cel mai îndepărtat de cazan trebuie apoi verificat din nou. Dacă aici nu mai iese aer, înseamnă că ați reușit să vă purgați încălzirea.

Important: dacă problemele continuă să apară chiar dacă sângerarea a fost reușită, vă rugăm să contactați un partener Viessmann care poate inspecta mai atent sistemul la fața locului.

  

Sistemul de încălzire rămâne rece chiar și după curățare?

Uneori, sistemul de încălzire rămâne rece sau se încălzește doar pe jumătate, chiar dacă a fost sângerat cu succes. Acest lucru se poate întâmpla din diverse cauze și este cel mai bine determinat pentru fiecare caz în parte de către un expert la fața locului. De exemplu, poate fi necesară echilibrarea hidronică sau poate fi blocată supapa termostatică. De asemenea, este posibil să fie necesară efectuarea altor setări la unitatea de control a încălzirii.

Rezumat: La ce trebuie să fii atent? Infograficul rezumă toate punctele dintr-o privire. Cu un efort minim, puteți obține un efect excelent și vă puteți asigura că distribuția căldurii este din nou readusă la un nivel optim.
Asistență

Aveți nevoie de ajutor pentru a selecta produsul potrivit?

Găsiți produsul