Încălzirea nu se încălzește - ce puteți face?

Solicitați o consultație gratuită
© Unconventional / Shutterstock.com

De îndată ce se face mai frig afară, dăm drumul la încălzire pentru a ne menține confortul și căldura în interior. Dar ce se întâmplă dacă, în calitate de proprietar de sistem, descoperiți: încălzirea nu se încălzește? Defecțiunile sistemului și radiatoarele care rămân reci sunt cel mai adesea observate la începutul sezonului de încălzire, atunci când sistemul de încălzire a funcționat mult timp în modul de vară pentru a economisi energie și costuri de încălzire.

Vă explicăm în ce cazuri ar trebui să solicitați constructorului dumneavoastră de instalații de încălzire să efectueze o reparație. Aflați, de asemenea, ce puteți face singur pentru a vă asigura că defecțiunile de încălzire sunt remediate cât mai repede posibil sau, în mod ideal, evitate.

Identificarea defecțiunilor și instruirea corectă a tehnicianului de încălzire

Când ar trebui să solicitați constructorului de instalații de încălzire să efectueze depanarea? Cel mai bine este să faceți acest lucru imediat după ce ați observat defecțiunea și/sau ați determinat posibila defecțiune. Pentru a face acest lucru cât mai eficient posibil, am enumerat mai jos defecțiunile comune, pentru care ar trebui să anunțați inginerul de încălzire. În cazuri individuale, cauzele pot fi, desigur, diferite de situațiile prezentate. Măsura de depanare care este în cele din urmă cea mai potrivită depinde de tehnologia utilizată și de condițiile specifice de la fața locului. Vă recomandăm să solicitați întotdeauna sfatul unui agent de încălzire în primă instanță, dacă încălzirea nu funcționează corect.

Dacă încălzirea dvs. nu se încălzește, verificați întotdeauna sistemul de încălzire în sine. Pe afișajul sistemului dvs. de încălzire Viessmann apare un cod de eroare pentru anumite defecțiuni. Acesta este listat într-un tabel din ghidul de service pentru sistemul dumneavoastră de încălzire Viessmann. Pentru ca tehnicianul de încălzire să poată remedia defecțiunea cât mai repede posibil, vă recomandăm să notați codul de defecțiune afișat. Pur și simplu informați inginerul despre acest lucru atunci când plasați comanda de reparație. Acest lucru îi permite acestuia să se pregătească mai bine pentru lucrarea de reparație.

Radiatoarele nu se încălzesc sau întregul sistem de încălzire nu funcționează?

Dacă ridicați termostatele la maximum și radiatoarele nu se încălzesc, există două cazuri de bază care trebuie distinse:

  1. Sistemul de încălzire funcționează corect, dar nu intră apă caldă în unul sau mai multe radiatoare din circuitul de încălzire. Acest lucru se manifestă prin faptul că radiatoarele nu se încălzesc sau se încălzesc doar în partea superioară.
  2. Dacă încălzirea nu funcționează, este posibil să existe o defecțiune la cazan și/sau la întregul sistem de încălzire.

Verificați setarea sistemului de încălzire:

  • Este încă setat pe modul de vară?
  • Funcționează încălzirea exclusiv pe apă caldă de consum?
  • Este setată corect ora sistemului?
  • A sărit sistemul înapoi la setarea implicită după o întrerupere de curent?

Aceste setări pot fi citite direct de pe afișajul sistemului dumneavoastră de încălzire Viessmann. La majoritatea sistemelor Viessmann, acestea pot fi modificate prin intermediul unui controler mecanic sau prin intermediul ecranului tactil al afișajului. În cazul sistemelor de încălzire mai vechi, este foarte recomandat să apelați la un instalator pentru a evita provocarea de daune prin setări incorecte.

În acest caz, tehnicianul de încălzire va trebui probabil să elibereze o supapă termostatică blocată sau să înlocuiască termostatul. Motivul: termostatul a fost setat la zero sau poziția de protecție împotriva înghețului a rămas neschimbată pentru o perioadă lungă de timp în timpul verii, astfel încât supapa s-a blocat și nu mai permite apei de încălzire să curgă în radiator.

Tehnicianul de încălzire trebuie să curețe radiatorul. Motivul: există aer în circuitul de încălzire. S-ar putea să puteți purja singur radiatorul. Ghidul nostru pentru a purja sistemul de încălzire explică cum să faceți acest lucru și de ce echipament aveți nevoie. Cu toate acestea, este necesară o verificare ulterioară și este mai bine să consultați un antreprenor dacă aveți îndoieli.

Termotehnicianul trebuie să efectueze echilibrarea hidronică. Motivul: apa din circuitul de încălzire nu este distribuită uniform, astfel încât rapoartele de presiune între radiatoarele individuale diferă excesiv. Acest lucru poate apărea, de exemplu, după înlocuirea mai multor radiatoare sau după reînnoirea cazanului. Oficiul Federal German pentru Afaceri Economice și Controlul Exporturilor (BAFA) subvenționează echilibrarea hidronică cu 30 la sută.

Motivul: Pompa circuitului de încălzire nu funcționează corect. Pentru a verifica acest lucru, puteți ține vârful unei șurubelnițe pe carcasa pompei și puteți asculta dacă există vibrații sau zgomote de curgere la nivelul mânerului șurubelniței. Dacă nu se aude nimic, pompa circuitului de încălzire nu funcționează. Anunțați contractorul de încălzire despre această problemă; acesta va repara sau va înlocui pompa.

O defecțiune a cazanului poate avea diverse cauze. Instalatorul sistemului de încălzire poate determina defecțiunea din codul de defecțiune care apare pe afișajul sistemului dumneavoastră de încălzire Viessmann. Acesta șterge apoi codul, face reparațiile necesare și, în cel mai bun caz, pur și simplu pornește din nou cazanul. Cel mai bine este să aveți codul pregătit atunci când contactați instalatorul. Astfel, aceștia pot fi mai bine pregătiți.

Motivul eșecului este, cel mai probabil, lipsa de combustibil. Verificați alimentarea cu combustibil a sistemului de încălzire:

  • Robinetul de gaz este deschis sau închis?
  • Care este nivelul de umplere al rezervorului de ulei sau de gaz?
  • Este alimentatorul unui sistem de încălzire cu peleți sau așchii de lemn blocat sau înfundat?

Solicitați unui antreprenor să vă verifice sistemul de ulei de încălzire, rezervorul de GPL sau racordul de gaz - în funcție de sistemul de încălzire pe care îl aveți în funcțiune. Rezervoarele de ulei sau de gaz nu trebuie să funcționeze niciodată complet goale. Dacă indicatoarele de nivel scad sub nivelul de umplere necesar - de obicei 15-20 de centimetri pentru păcură - arzătorul primește deja prea puțin combustibil sau nu primește deloc combustibil.

Dacă întregul sistem de încălzire nu mai poate fi pornit, acest lucru se poate datora faptului că întrerupătorul de urgență a fost apăsat din greșeală, în cazul sistemelor de încălzire pe peleți, al sistemelor de încălzire cu ulei sau al sistemelor de încălzire cu așchii de lemn. O lumină mică de pe întrerupătorul de urgență arată dacă întrerupătorul este în poziția "pornit" sau "oprit". Apăsați din nou comutatorul și reporniți cazanul. Dacă aveți îndoieli, consultați contractantul dumneavoastră de încălzire.

Atunci când temperatura scade afară și încălzirea nu funcționează, acest lucru poate deveni rapid un inconvenient. Cel mai rău scenariu este o amenințare de zile și nopți inconfortabile. Dar sunt posibile și pagube serioase cauzate de îngheț, de exemplu din cauza spargerii conductelor de apă. Foto: © Zoonar GmbH / Shutterstock.com

Cum să evitați reparațiile costisitoare

Atunci când observă că încălzirea nu se încălzește, proprietarii de sisteme ar trebui să consulte imediat contractorul de încălzire. Cel mai bine este să nu uitați să verificați încălzirea în prealabil. Asigurați-vă că planificați suficient timp de preaviz, deoarece antreprenorii tind să fie deosebit de ocupați la începutul sezonului de încălzire.

Vă recomandăm, de asemenea, să efectuați periodic întreținerea sistemului de încălzire. O revizie anuală a sistemului de încălzire identifică problemele într-un stadiu incipient și previne ca acestea să devină mai grave. Costurile pentru o astfel de măsură sunt bani bine cheltuiți, deoarece un sistem de încălzire care este revizuit anual funcționează mai economic. Ghidul nostru pentru întreținerea sistemului de încălzire: Beneficii, intervale, costuri, contract de întreținere vă spune tot ce trebuie să știți despre gama de service Viessmann.

Asistență

Aveți nevoie de ajutor pentru a selecta produsul potrivit?

Găsiți produsul