Modernizarea energiei solare termice și reducerea consumului de energie

Solicitați o consultație gratuită

Prețurile la energie sunt în creștere și tot mai multe gospodării caută modalități de a deveni independente de petrol sau gaze. Puteți face acest lucru cu un sistem solar termic de la Viessmann, care valorifică energia solară gratuită pentru încălzire și/sau pentru încălzirea apei calde menajere. Următorul ghid explică cum funcționează acest sistem și cum puteți moderniza sistemul solar termic.

Conversia căldurii solare radiante în energie termică cu eficiență ridicată

Sistemele solare termice funcționează aproape complet fără costuri de consum. Acest lucru este posibil datorită colectoarelor care captează lumina de la soare. Aceștia se încălzesc și transferă energia termică către mediul solar. Acționat de o pompă, acesta curge către un cilindru din casă care este umplut cu apă caldă menajeră sauapă caldă menajeră. Odată ajuns aici, lichidul își cedează căldura. Acesta încălzește cilindrul și apoi se întoarce la colectoare la o temperatură mai scăzută.

Modernizarea unui sistem solar și combinarea cu alte sisteme de încălzire

Dacă doriți să folosiți principiul pentru dumneavoastră, puteți moderniza sistemul solar termic. Tehnologia poate susține apoi un sistem convențional, cum ar fi încălzirea cu gaz sau cu petrol, consumând astfel mai puțină energie. Pe lângă generatoarele de căldură fosile, sistemele de încălzire pe biomasă și pompele de căldură pot fi combinate și cu energia solară termică, pentru a vă ajuta să economisiți la costurile de încălzire.

Există o alegere între colectoare plate sau colectoare cu tuburi de vid.

În ceea ce privește eficiența sistemului, colectoarele joacă un rol important. În practică, există două tipuri principale utilizate:

  • Colectorii cu plăci plate, cum ar fi Vitosol 200-FM, au un design robust. Aceștia au un punctaj ridicat, cu un raport preț-performanță foarte bun și sunt utilizați în numeroase proiecte.

  • Colectorii cu tuburi de vid, cum ar fi Vitosol 300-TM, sunt mai eficienți. Aceștia obțin mai multă căldură de pe aceeași suprafață și sunt utilizați atunci când condițiile nu sunt optime sau când spațiul este limitat.

Utilizarea preconizată determină proiectarea tehnologiei

Puteți monta ulterior un sistem solar termic pentru apă caldă menajeră sau pentru încălzire centrală de rezervă. În primul caz, sistemul introduce căldura solară gratuită într-un boiler de apă caldă menajeră. Acest lucru acoperă aproximativ 60 % din cererea anuală de încălzire a apei calde menajere și economisește aproximativ 5 % din costurile de încălzire. În cazul în care sistemul este utilizat pentru încălzirea centrală de rezervă, acesta încălzește apa de încălzire din butelia tampon, care transportă apoi căldura în toate încăperile din casă. În medie, aceasta acoperă aproximativ 20 la sută din consumul de energie pentru încălzire și apă caldă menajeră.

Sistemul solar termic Viessmann de dimensiunea potrivită pentru modernizare

Sistemele solare termice pentru apă caldă menajeră, cum ar fi pachetul solar pentru apă caldă menajeră Vitosol 141-FM, sunt relativ mici. Acestea se descurcă cu o suprafață de colector de 1,0 până la 1,5 metri pătrați pe persoană și necesită un boiler de apă caldă menajeră cu o capacitate de 60 până la 80 de litri pe persoană.

În cazul în care doriți să montați ulterior un sistem solar termic pentru încălzire centrală de rezervă, este nevoie de mai mult spațiu. Pentru acest sistem, aveți nevoie de o suprafață de captare de aproximativ un metru pătrat la fiecare zece metri pătrați de spațiu de locuit. În plus, există, de asemenea, un cilindru-tampon care conține cel puțin 60 de litri pe metru pătrat de suprafață de colector sau 750 de litri.

Cerințe tehnice pentru un sistem solar termic

Sistemul solar termic nu poate fi montat ulterior în fiecare casă. Conductele au nevoie de spațiu suficient, suprafețele acoperișului trebuie să susțină colectoarele și trebuie instalat un cilindru în clădire. Alte cerințe se referă la orientare și amplasare:

  • Înclinarea și orientarea suprafețelor acoperișului determină cantitatea de soare care ajunge la colectoare. În jur de 35 de grade cu o orientare sudică este favorabilă.

  • Trebuie evitată pe cât posibilumbrirea colectoarelor de pe acoperiș, deoarece aceasta reduce randamentul. Sursele tipice de umbră sunt alte clădiri, copaci sau munții din apropiere. Rețineți că iarna soarele se află mai jos pe cer.

Îndepliniți cerințele? Atunci puteți să modernizați un sistem solar termic Viessmann și să economisiți imediat din costurile de încălzire.

Asistență

Aveți nevoie de ajutor pentru a selecta produsul potrivit?

Găsiți produsul