O pompă de căldură - este obligatorie o autorizație?

Solicitați o consultanță gratuită
© Shutterstock / Chokniti Khongchum

Este întotdeauna obligatorie o autorizație pentru o pompă de căldură?

Pompele de căldură utilizează energia ecologică gratuită și, cu ajutorul electricității, transformă această energie în energie termică pentru a încălzi încăperile și a furniza apă caldă menajeră. În funcție de tip, energia provine fie din aerul exterior, fie din apa subterană sau din sol. Pentru una sau alta dintre pompele de căldură trebuie să fie îndeplinite cerințe speciale. Este posibil să fie necesare foraje speciale. Autorizațiile sunt obligatorii pentru aceste tipuri de pompe de căldură. În următorul ghid, veți afla care sunt acestea și unde trebuie să le solicitați. În plus, vă vom arăta și ce pompe de căldură pot fi configurate și instalate fără autorizație.

Ce pompe de căldură nu necesită autorizație?

Toate tipurile de pompe de căldură cu sursă de aer pot fi instalate fără autorizație. Acest lucru este valabil și pentru pompele de căldură cu sol/apă care utilizează colectoare în șanț, colectoare plate sau coșuri termice pentru a utiliza energia termică din sol. Acestea necesită forare și excavare a solului. Cu toate acestea, ele nu necesită o autorizație - în parte pentru că zonele forate nu sunt foarte adânci și în parte pentru că apele subterane nu sunt afectate. Atunci când vine vorba de faptul că o pompă de căldură are sau nu nevoie de o autorizație, acest element are o importanță deosebită.

Caracteristica specială a pompelor de căldură cu sol/apă

Chiar dacă permisele au o relevanță redusă pentru pompele de căldură geotermale cu colectoare plate, cu șanț inelar și de suprafață, există câteva restricții. În principiu, nu ar trebui să existe niciun contact cu apele subterane și, în cel mai bun caz, pompa de căldură nu ar trebui să fie amplasată într-o zonă de protecție a apei. În zonele de protecție a apei potabile, în zonele de protecție a apelor termale minerale și în zonele de extracție a apei potabile, trebuie remarcat faptul că este permisă amplasarea colectoarelor doar la o adâncime de până la cinci metri. Unele regiuni interzic cu desăvârșire colectorii în aceste zone. Puteți afla care sunt regulile din regiunea dumneavoastră din ordonanța legală și de la autoritatea locală de construcții sau de la autoritatea de apă. Un expert la fața locului va examina întotdeauna cu dumneavoastră aceste particularități și condițiile proprietății dumneavoastră și vă va sfătui în consecință.

Particularitatea pompelor de căldură cu sursă de aer

Deși nu este necesară o autorizație pentru instalarea pompelor de căldură cu aer, pentru instalarea în aer liber este totuși important un loc de instalare adecvat. De exemplu, trebuie să vă asigurați că mențineți o distanță minimă față de proprietatea vecină. Pe măsură ce aerul exterior este aspirat, există o anumită cantitate de zgomot produs de pompă. În general, pompele de căldură Viessmann funcționează foarte silențios. Totuși, este important să alegeți locația ideală. Și în acest caz, partenerii noștri locali vor alege locul de instalare potrivit, ținând cont de diverși factori. Pentru mai multe informații, consultați ghidul nostru privind nivelul de zgomot al unei pompe de căldură.

Pentru ce pompe de căldură trebuie să obțineți o autorizație?

Avantajul utilizării apelor subterane și a straturilor mai profunde ale pământului ca sursă de căldură pentru o pompă de căldură este reprezentat de temperaturile constant avansate. Acest lucru nu numai că ajută la creșterea eficienței pompelor de căldură cu apă subterană și geotermală, ci și la reducerea costurilor de încălzire, deoarece este nevoie de mai puțină energie electrică pentru a atinge temperaturile necesare în încăperi. Însă, pentru a fora la adâncime și a exploata apele subterane, trebuie obținute autorizații înainte de instalarea pompei de căldură. Cu toate acestea, nu există o reglementare uniformă care să se aplice la nivel național. Acest lucru înseamnă că trebuie să contactați în prealabil autoritatea locală de apă. Cel mai bine este să contactați instalatorul dumneavoastră pentru a vă ajuta în acest sens. Cererea dumneavoastră poate fi pregătită de către contractorul de încălzire pe care l-ați însărcinat, în urma consultării.

Notificare către autoritățile geologice

De asemenea, trebuie să notificați autoritatea geologică locală cu privire la proiecte precum puțuri sau foraje adânci. Acestea vă pot pune la dispoziție hărți care să vă arate în prealabil potențialul și compoziția solului, precum și adâncimile de foraj permise.

De altfel, în conformitate cu legile miniere, sunt întotdeauna necesare permise pentru puțuri de adâncime de 100 de metri sau mai mult. De obicei, acestea nu sunt necesare pentru proiectele de pompe de căldură, deoarece nu este nevoie de foraje atât de adânci pentru a permite funcționarea eficientă a pompei de căldură. Cu toate acestea, unele legi de stat cer un permis pentru foraje mai puțin adânci. Aflați în prealabil și în detaliu care sunt regulile din zona dumneavoastră.

Opinia suplimentară a experților atunci când se utilizează apa subterană ca sursă de căldură

În plus față de permisul menționat anterior de la autoritatea de apă, trebuie obținută și o expertiză din partea unui specialist independent pentru proiectele care implică o pompă de căldură apă/apă. Acest lucru se datorează faptului că apa subterană are o prioritate deosebit de mare pentru protecție ca produs alimentar.

Sfaturi: Solicitați corect autorizația pentru pompa de căldură

Proprietarul clădirii, proprietarul locuinței sau proprietarul sistemului este în mod fundamental responsabil pentru obținerea permiselor pentru o pompă de căldură. După cum s-a menționat, permisele trebuie obținute de la autoritatea locală în domeniul apei. Puteți trimite o cerere de informații despre procedură și detalii chiar înainte de faza de planificare. Același lucru este valabil și pentru consultarea hărților furnizate de autoritatea geologică sau a rapoartelor de expertiză privind proprietățile solului. În acest fel, puteți stabili din timp dacă o pompă de căldură cu sol sau apă/apă este fezabilă.

Antreprenorii de încălzire (instalatori, companii de foraj) vă pot oferi un sprijin cuprinzător la depunerea cererilor. În general, în documentația producătorului veți găsi, de asemenea, informații corespunzătoare despre ce este necesar pentru fiecare pompă de căldură.

Asistență

Aveți nevoie de ajutor pentru a selecta produsul potrivit?

Găsiți produsul