Alternativă la încălzirea cu gaz

© lovelyday12 / Shutterstock.com

Găsiți alternativa potrivită la încălzirea cu gaz

Creșterea prețurilor la gaz, care în prezent sunt supuse unor fluctuații din ce în ce mai mari, precum și viitorul incert al încălzirii pe gaz din perspectiva politicii climatice, determină mulți proprietari de locuințe să ia în considerare alternative la încălzirea pe gaz. Există multe lucruri de luat în considerare - dar de unde și cum începeți? În următorul ghid, prezentăm câteva opțiuni posibile pentru trecerea de la încălzirea pe gaz la un sistem de încălzire cu energie regenerabilă. Rețineți că nu sunt posibile recomandări generale, deoarece clădirile, condițiile locale și comportamentul individual în materie de încălzire variază foarte mult. Este esențială o consiliere cuprinzătoare din partea unui partener Viessmann local.

Înlocuiți încălzirea pe gaz cu o pompă de căldură

Pompele de căldură sunt utilizate în multe locuri în construcțiile noi. De asemenea, acestea pot fi utile și în clădirile existente, dacă se face conversia de la un sistem de încălzire pe gaz la o pompă de căldură. Acestea nu numai că ajută la reducerea consumului de combustibili fosili, economisind astfel resurse valoroase și reducând emisiile de CO2 care dăunează climei, dar sunt și silențioase, economice și un sistem de încălzire sigur. Noua pompă de căldură Viessmann Vitocal a fost dezvoltată special pentru utilizarea în clădirile existente. Aflați mai multe despre pompa de căldură inteligentă:

Energie ecologică în locul gazelor naturale fosile

Pompele de căldură utilizează energie ecologică. În acest proces, pompa extrage energia termică din aer, sol sau apă subterană. Pe baza funcției speciale a pompei de căldură, energia este la rândul ei utilizată pentru a evapora un agent frigorific, care este apoi comprimat și astfel încălzit. În cadrul circuitului închis al unei pompe de căldură, această căldură este transferată către apa de încălzire, care la rândul ei poate fi folosită pentru a încălzi încăperi sau pentru a încălzi apa caldă menajeră. Acest lucru înseamnă că, spre deosebire de încălzirea cu gaz, pompa de căldură nu necesită niciun fel de proces de ardere. Doar aproximativ un sfert din energia care trebuie consumată trebuie să fie disponibilă sub formă de energie electrică. Dacă doriți să renunțați complet la combustibilii fosili, ar trebui să optați pentru un tarif de energie electrică verde sau să vă produceți propria energie electrică cu ajutorul unui sistem fotovoltaic (PV). Acest lucru nu numai că vă sporește autosuficiența energetică, ci și reduce la minimum emisiile de CO2.  

Încălzirea fără gaz cu alternativa încălzirii cu lemne

O altă modalitate de a renunța complet la gaz ca sursă de energie este trecerea la încălzirea cu lemne. Atunci când iau în considerare înlocuirea unui sistem de încălzire pe gaz, majoritatea oamenilor se gândesc probabil la un sistem de încălzire pe peleți. Încălzirea cu bușteni este, de asemenea, o opțiune posibilă și de conceput. În principiu, lemnul este considerat un combustibil neutru din punct de vedere al emisiilor deCO2. În timpul procesului de ardere, se emite doar atâtCO2 cât au absorbit copacii în timpul creșterii și transformării lor în oxigen și biomasă. Toate cazanele Viessmann Vitoligno sunt foarte eficiente și economice în ceea ce privește consumul de combustibil. Acest lucru nu numai că economisește resursele, ci și un impuls pentru portofelul dumneavoastră.

Spațiul potrivit, localitatea și stocarea căldurii joacă un rol central

Indiferent de forma de biomasă sau de sistemul de încălzire pe care îl alegeți, aveți nevoie de spațiu suficient, în special pentru depozitarea buștenilor sau a peleților. În plus, un sistem de încălzire pe peleți oferă o reîncărcare automată a combustibilului său. Este necesar un spațiu suplimentar pentru dispozitivul de transport. Așadar, este important să luați în considerare spațiul dacă doriți să convertiți un sistem de încălzire pe gaz la peleți. Cu toate acestea, merită să treceți la biomasă ca și combustibil, mai ales dacă locuiți în apropierea instalațiilor de prelucrare a lemnului. Acest lucru înseamnă că puteți obține produse locale din lemn în mod ieftin și convenabil și puteți evita rutele lungi de transport. De regulă, peleții și buștenii au, de asemenea, un preț foarte stabil, mai ales în comparație cu prețurile foarte fluctuante ale gazului. Pe lângă cerințele de spațiu și disponibilitatea regională a lemnului, ar trebui să luați în considerare și stocarea adecvată a căldurii. Deoarece procesul de ardere a lemnului nu este la fel de ușor de pornit și oprit ca în cazul unui sistem de încălzire pe gaz, ar trebui planificat, de asemenea, un cilindru tampon. În acest fel, puteți utiliza lemnul ca sursă de energie foarte eficient.

Sisteme de încălzire cu generatoare de energie - o conexiune la gaz ca o condiție prealabilă

O altă alternativă la încălzirea cu gaz, dar nu complet fără gaz, este un sistem de încălzire care produce energie electrică, mai bine cunoscut sub numele de încălzire cu pile de combustie. Acest sistem se bazează pe cogenerare și produce atât energie electrică, cât și căldură. Cerința de bază este, totuși, o conexiune la gaz. În Viessmann Vitovalor, hidrogenul este separat din gazul natural și, la rândul său, formează materialul de pornire pentru combustia la rece, care furnizează energie termică pentru încălzirea spațiilor și apă caldă menajeră. Sistemul de încălzire cu pile de combustie sub formă de aparat compact (Vitovalor PT2) include un cazan de condensare pe gaz ca cazan de sarcină de vârf, dacă există o cerere crescută de căldură. De asemenea, este posibil să se suplimenteze sistemul existent pe gaz cu un sistem de încălzire cu pile de combustie (Vitovalor PA2).

Unitățile de cogenerare (CHP) nu ar trebui să fie trecute cu vederea. Acestea se bazează, de asemenea, pe principiul cogenerării. Acestea sunt potrivite în special în cazul clădirilor mai mari; ele au un sens economic deosebit, mai ales pentru perioade de funcționare mai lungi.

Trecerea treptată la energiile regenerabile: sistemul hibrid de încălzire pe gaz

Dacă dețineți deja un sistem de încălzire pe gaz și vă întrebați ce alternative există în situația actuală, o soluție hibridă poate fi o opțiune și pentru dumneavoastră. Un sistem existent poate fi completat cu o pompă de căldură sau cu încălzitoare pe lemne. Printre alte aparate, Viessmann oferă o pompă de căldură de ultimă generație în versiune hibridă - Vitocal 250-AH. Cu această combinație, sistemul de încălzire pe gaz servește apoi ca un cazan de sarcină maximă. Acest lucru înseamnă că este întotdeauna pornit atunci când există o cerere mai mare de energie termică sau de apă caldă menajeră. O altă alternativă la încălzirea pe gaz pur este adăugarea unui sistem solar termic. Acesta preia încălzirea apei calde menajere și contribuie la furnizarea de energie termică. În timpul verii, se poate renunța complet la încălzirea pe gaz. Aparatele compacte Vitodens 343-F și Vitodens 242-F, de exemplu, au o conexiune solară integrată din fabrică.

Nu sunteți încă pregătiți să schimbați? - Sfaturi pentru reducerea consumului de gaz

Există o serie de motive pentru care modernizarea imediată a unui sistem de încălzire nu este întotdeauna o opțiune. O alternativă este soluția hibridă deja menționată. În urma consultării cu inginerul dumneavoastră, puteți planifica, de asemenea, o schimbare completă pe termen mai lung, păstrând încălzirea hibridă pe gaz ca soluție provizorie în primă instanță. În plus, este recomandabil să planificați acum în mod cuprinzător o modernizare a sistemului de încălzire. Astfel, pot fi luate în considerare încă de la început măsuri suplimentare, cum ar fi înlocuirea radiatoarelor sau izolarea. Ca o alternativă la achiziționarea unui sistem nou, puteți închiria o pompă de căldură Viessmann.

Reduceți consumul de gaz

În plus, trebuie avut grijă să se reducă consumul de gaz. În acest fel, nu numai că economisiți resursele și reduceți emisiile deCO2, dar vă influențați în mod activ și costurile energetice. Un pas important este setarea corectă a termostatului. Nu toate camerele trebuie să fie încălzite la același nivel. Fără măsuri suplimentare, un grad în minus în camerele dvs. poate deja să vă economisească până la șase procente la energie. Există, de asemenea, un potențial de optimizare a consumului de apă caldă. Puteți găsi mai multe sfaturi privind economisirea energiei în secțiunea Ghiduri de încălzire, la secțiunea Eficiență energetică.

Asistență

Aveți nevoie de ajutor pentru a selecta produsul potrivit?

Găsiți produsul