Consumul de apă caldă de consum pe persoană

Solicitați o consultație gratuită

Pentru a optimiza consumul de apă caldă menajeră, trebuie mai întâi să îl înțelegeți. Consumul de apă caldă menajeră pe persoană reprezintă între 25 și 40 la sută din consumul total de apă din această țară. Având în vedere un consum total mediu de apă de 121 de litri pe zi (BDEW pentru 2018), acest lucru se ridică la 30 până la 48 de litri. Această gamă largă se datorează faptului că fiecare persoană utilizează apa caldă menajeră în mod foarte diferit.

Consumul de apă caldă menajeră în cifre

Igiena personală zilnică reprezintă cea mai mare parte a consumului de apă caldă și căldură pe persoană într-o gospodărie. Aceasta include dușul, baia, spălatul pe față etc. Valoarea medie de 30 până la 48 de litri menționată mai sus nu se referă la cantitatea totală de apă utilizată pentru duș sau baie. Ea se referă doar la cantitatea furnizată de un boiler sau de un sistem solar termic. O persoană care face baie mai des are un consum mai mare de apă caldă menajeră și, prin urmare, un consum total de apă mai mare decât o persoană care face doar un duș rapid în fiecare zi. Acest lucru se datorează faptului că apa rece este adăugată la apa caldă menajeră încălzită.

Următoarele cifre arată cât de strâns sunt legate consumul de apă caldă menajeră (apă fierbinte) în special și consumul de apă (apă caldă și rece) în general:

  • Spălarea toaletei reprezintă aproape 30 la sută din consumul total de apă. Așa cum era de așteptat, este vorba de apă rece, neîncălzită, din țeavă.
  • Spălătoria reprezintă puțin mai mult de 10 la sută din consumul total de apă. Spre deosebire de apa de toaletă, o parte din această apă este încălzită - de obicei, direct în mașina de spălat, prin utilizarea energiei electrice.
  • Ca și în cazul spălării rufelor, o parte din apa folosită pentru spălarea vaselor este încălzită. Această sarcină reprezintă aproximativ 6 la sută din consumul total de apă.

Consumul de apă caldă menajeră, consumul de apă potabilă, consumul de apă de proces și de apă virtuală

Dacă veți căuta consumul mediu de apă caldă menajeră pe persoană, veți întâlni la un moment dat termeni înrudiți, cum ar fi apă potabilă, apă de proces, apă virtuală sau amprentă de apă. Dar ce înseamnă aceștia de fapt? Cifra de 121 de litri pe zi menționată la început se referă doar la apa potabilă folosită direct de la robinet. Apa de proces, pe de altă parte, ia în considerare și cantitatea utilizată la fabricarea alimentelor sau a altor bunuri - și care transcende granițele naționale. Experții se referă, de asemenea, la această apă utilizată indirect ca fiind apă virtuală. Cantitatea sa o depășește de multe ori pe cea a apei potabile. Pentru Germania, Agenția Federală de Mediu a calculat un consum zilnic de 117,2 miliarde de metri cubi. Aceasta înseamnă 3,9 metri cubi sau 3900 de litri pe persoană. Acest lucru înseamnă că trebuie să se ia în considerare atât cantitatea de apă directă, cât și cea indirectă atunci când se calculează consumul real de apă pe persoană. În acest sens, se folosește termenul de amprentă a apei.

Calcularea și reducerea costurilor consumului de apă caldă menajeră

Din punct de vedere tehnic, apa caldă menajeră poate fi încălzită în diferite moduri: într-un punct central sau într-un sistem descentralizat. În cazul încălzirii centralizate a apei calde menajere, sarcina este preluată de sistemul de încălzire existent. Apa este încălzită fie în mod convențional, prin căldura generată în timpul arderii, fie cu ajutorul luminii solare. Pentru aceasta din urmă, sunt esențiale un sistem solar termic și un boiler solar adecvat.

Prepararea apei calde menajere, pe de altă parte, este separată de sistemul de încălzire existent. În acest caz, pentru furnizarea apei calde menajere se utilizează sisteme electrice. Tipul de încălzire a  apei calde menajere are o influență majoră asupra costului consumului de apă caldă menajere.

În practică, experții recomandă soluția centralizată, deoarece este mai ieftină datorită combustibilului utilizat. Cu toate acestea, furnizarea descentralizată are, de asemenea, avantajele sale, de exemplu atunci când cererea de apă caldă menajeră este prea mică pentru ca o conexiune la sistemul de încălzire existent să fie viabilă din punct de vedere economic. În cele din urmă, depinde de fiecare persoană să decidă care este cea mai bună variantă. Primul pas important ar trebui să fie întotdeauna obținerea de sfaturi de la un contractor de încălzire la fața locului.

Calcularea costurilor medii ale consumului de apă caldă menajeră

Dacă sunteți proprietar de locuință și dețineți și un sistem solar termic, calcularea costurilor medii ale consumului de apă caldă menajeră poate avea doar o importanță secundară pentru dumneavoastră. În schimb, cei care locuiesc în locuințe închiriate nu ar trebui să se sfiască să facă acest lucru. Pentru că oferă atât claritate, cât și un stimulent pentru a economisi energie. Dacă doriți să calculați costul consumului mediu de apă caldă menajeră, trebuie să țineți cont de mai mulți factori. Aceștia includ:

  • consumul mediu de apă caldă menajeră
  • Temperatura la care este încălzită apa
  • Prețul combustibilului utilizat

Numărul de ocupanți influențează consumul de apă caldă menajeră

Consumul anual de apă caldă menajeră pentru o gospodărie depinde foarte mult de numărul de persoane care locuiesc în ea. Având în vedere un consum de apă caldă menajeră de aproximativ 40 de litri pe zi/persoană (a se vedea mai sus), acest consum se ridică la 43 800 de litri sau 43,80 metri cubi pe an pentru o familie de trei persoane (40 de litri x 3 persoane x 365 de zile).

Temperatura apei este, de asemenea, un factor important

Cu cât apa caldă este mai fierbinte, cu atât mai multă energie consumă încălzitorul de apă. În medie, în majoritatea sistemelor, apa caldă menajeră este încălzită la o temperatură cuprinsă între 50 și 60 de grade Celsius. Încălzirea la o temperatură sub acest interval poate avea un impact asupra confortului.

Totul se reduce la combustibil

Un factor semnificativ în costurile apei calde menajere este combustibilul utilizat. În timp ce prețul pe kilowatt-oră pentru energia electrică obținută în mod convențional este foarte ridicat, acesta a fost în mod constant scăzut pentru bușteni și peleți timp de mai mulți ani, după cum arată acest tabel:

CombustibilPrețul combustibilului* (valori medii ianuarie 2020)
Gaze naturale6,3 cenți/kilowatt/oră
Păcură6,2 cenți/kilowatt/oră
Peleți5,2 cenți/kilowatt/oră
Curent31,3 cenți/kilowatt/oră

* Cifrele sunt doar orientative și pot fluctua semnificativ în orice moment.

Dacă acum doriți să calculați costul total al consumului anual de apă caldă menajeră, tot ce trebuie să faceți este să înmulțiți consumul anual relevant în kilowați oră cu prețul combustibilului. Cel mai simplu mod de a afla consumul anual este să vă uitați la factura anuală de încălzire. Dacă nu o aveți la îndemână, o puteți calcula cu ajutorul acestei formule:

Consumul de apă caldă menajeră x factorul 2,5 x diferența dintre apa rece și apa caldă = consumul anual, în condițiile în care temperatura apei reci este de 10 grade Celsius.

În exemplul nostru concret, acest lucru înseamnă: 43,80 metri cubi x 2,5 x 40 grade Celsius (temperatura de setare 50 °C - 10 ° temperatura apei reci) = 4380 kilowați oră. Dacă, pe de altă parte, apa caldă menajeră este încălzită la 60 de grade Celsius, consumul anual este de 5475 kilowați oră = (43,80 metri cubi x 2,5 x 50 grade Celsius).

Optimizarea consumului de apă caldă menajeră și reducerea costurilor

Optimizarea consumului propriu de apă caldă menajeră nu înseamnă să folosiți mai puțină apă caldă menajeră sau să reduceți costurile cu orice preț. În primul rând, trebuie să se satisfacă în continuare nevoia de bază de apă. În al doilea rând, în afară de costurile de achiziție a sistemului solar termic, este posibil să se producă apă caldă menajeră gratuit. Mai degrabă este vorba de utilizarea optimă a apei calde menajere prin implementarea unor măsuri tehnice și manuale.

Cum să vă optimizați consumul de apă caldă menajeră sau de apă

  • Optimizarea consumului de apă caldă menajeră începe cu modul în care este produsă. Pentru încălzirea apei calde menajere, optați pentru o tehnologie de încălzire avansată și eficientă, care să corespundă nevoilor dumneavoastră.
  • Dacă este posibil, investiți într-un sistem solar termic și lăsați-l să acopere cea mai mare parte a nevoilor dvs. de apă caldă menajeră.
  • Folosiți un rezervor de apă cu economie de apă pentru toaletă. Aceasta economisește de până la trei ori mai multă apă decât un rezervor convențional.
  • Limitatoarele de debit și robinetele de apă cu comandă termostatică pot reduce considerabil consumul de apă.
  • De asemenea, fiți atenți la durata dușului sau luați în considerare posibilitatea de a închide robinetul în timpul aplicării săpunului.
Asistență

Aveți nevoie de ajutor pentru a selecta produsul potrivit?

Găsiți produsul