Economisiți energie și reduceți costurile de încălzire

Solicitați o consultație gratuită

Economisirea energiei și reducerea costurilor de încălzire merg mână în mână. Acest lucru se datorează faptului că cifrele guvernamentale arată că încălzirea spațiului de locuit reprezintă mai mult de două treimi din consumul final de energie al gospodăriilor private. Energia necesară pentru încălzirea apei calde menajere nu este inclusă în această cifră. Prin urmare, numai din acest motiv, merită să introduceți măsuri de economisire a energiei. De asemenea, apar și alte motive pentru reducerea costurilor de încălzire, nu în ultimul rând înrăutățirea nivelului de poluare a mediului, obiectivele de tranziție energetică și, mai ales, creșterea prețurilor la combustibili. Cu măsurile corecte și practicile adecvate, este destul de ușor să faceți din economisirea energiei o parte din rutina zilnică.

De exemplu, puteți să vă goliți sistemul de încălzire în doar câțiva pași simpli. Odată ce toate bulele de aer sunt eliminate din sistemul de încălzire,  apă caldă menajeră este capabilă să curgă fără probleme prin țevile de încălzire și să-și transfere căldura în încăperi fără obstacole. Acest lucru nu numai că aduce un confort termic mai mare, dar elimină și zgomotele enervante, cum ar fi bâzâitul sau gâlgâitul.

De asemenea, puteți reduce temperatura într-o încăpere, în funcție de funcția camerei și de momentul zilei. Acest lucru vă va permite să utilizați energia mult mai eficient. O ventilație adecvată ajută, de asemenea, la economisirea energiei. Puteți afla cum se face acest lucru în secțiunea de mai jos. Și cel mai bun lucru dintre toate este că toate aceste măsuri nu vă costă nimic și pot fi integrate cu ușurință în viața de zi cu zi.

Pentru a beneficia de economii suplimentare, trebuie să fie implementate măsuri tehnice. Echilibrarea hidronică și întreținerea regulată a sistemului de încălzire de către un partener autorizat de încălzire sunt cele mai eficiente modalități de a economisi energie și de a reduce costurile de încălzire pe termen lung. Nu în ultimul rând, merită, de asemenea, să vă reduceți consumul de apă și de electricitate pentru a economisi energie în mod generalizat.

Cum puteți economisi energie?

O modalitate eficientă de economisire a energiei este schimbarea practicilor de încălzire, care poate reduce, de asemenea, costurile de încălzire. Cu toate acestea, acest lucru nu înseamnă să faceți compromisuri în ceea ce privește confortul sau să înghețați între patru pereți. Următoarele trei sfaturi pot fi integrate cu ușurință în viața dvs. de zi cu zi, cu puțin efort:

Un sistem de încălzire este un sistem închis în care circulă  apă caldă menajeră încălzită de generatorul de căldură. Cu toate acestea, în practică, aerul poate pătrunde în sistem, de exemplu prin difuzie sau atunci când se efectuează lucrări la generatorul de căldură. Se formează bule de aer care împiedică distribuirea uniformă a căldurii în radiator. Ca urmare, nu este neobișnuit să apară zgomote ciudate sau enervante. Dacă se întâmplă acest lucru, radiatorul trebuie să fie ventilat. Ghidul nostru de purjare a sistemului de încălzire vă arată cum să procedați în acest sens și la ce trebuie să fiți atenți.

Sângerarea radiatoarelor nu este singura metodă de a reduce costurile de încălzire. Ventilarea corespunzătoare a încăperilor este, de asemenea, considerată unul dintre cele mai eficiente mijloace de economisire a energiei. Important: atunci când ventilați camera, deschideți complet ferestrele pentru o perioadă scurtă de timp (aproximativ cinci minute) în loc să le lăsați ușor deschise pentru o perioadă lungă de timp. Ferestrele care sunt ușor deschise aduc puțin aer proaspăt, dar lasă să iasă multă căldură. Opriți încălzirea în timp ce aerisiți camera. Repetați procesul de până la trei ori pe zi, dacă este posibil. În funcție de anotimp, puteți, de asemenea, să aerisiți pentru mai mult de 5 minute.

Percepția căldurii este întotdeauna subiectivă. Unei persoane îi poate plăcea foarte cald, iar celeilalte un pic mai rece. Cu toate acestea, un lucru este cert: nu trebuie să fie aceeași temperatură peste tot în casă sau apartament. La urma urmei, încăperile sunt folosite în moduri diferite și sunt, de asemenea, încălzite indirect, de exemplu de către persoanele din ele sau de funcționarea aparatelor electrice.

Păstrați temperaturile la următoarele niveluri:

În camera de joacă, în birou și în camera de zi 20 - 22 grade Celsius, în bucătărie și în dormitor aproximativ 18 grade Celsius, iar în hol 15 grade Celsius. Potențialul de economisire arată cât de importantă este temperatura potrivită a camerei: dacă reduceți temperatura camerei cu doar un grad Celsius, acest lucru reduce costurile de încălzire cu până la șase procente - cel puțin într-o clădire mai veche. În cazul clădirilor noi, economiile pot fi mai mici.

Măsuri tehnice pentru reducerea costurilor de încălzire

Pentru a economisi energie și a reduce costurile de încălzire pe termen lung, sfaturile deja menționate nu sunt suficiente. În practică, cel mai bun potențial de economisire provine dintr-o combinație de practici corecte de încălzire și optimizare tehnică. Aceasta din urmă include echilibrarea hidronică și întreținerea regulată a sistemului de încălzire de către un specialist.

Echilibrare hidronică pentru o distribuție optimă a căldurii

Radiatoarele dintr-o clădire nu se încălzesc adesea în mod uniform. Cu cât distanța față de generatorul de căldură este mai mare sau cu cât țevile de încălzire sunt mai subțiri, cu atât mai mare este rezistența întâmpinată de  apă caldă menajeră în timp ce circulă prin sistem. Acest lucru înseamnă că nu peste tot primește aceeași cantitate de apă, ceea ce face ca unele radiatoare să se încălzească mai mult decât altele. Acest lucru înseamnă că este nevoie de multă energie pentru a încălzi fiecare cameră la temperatura necesară.

Pentru a se asigura că toate radiatoarele dintr-un anumit sistem sunt alimentate cu cantitatea exactă de căldură necesară pentru fiecare încăpere în parte, trebuie efectuată o procedură cunoscută sub numele de echilibrare hidronică.

Studii independente au demonstrat că echilibrarea hidronică a unui sistem de încălzire crește eficiența energetică cu până la 15 procente. Acest lucru nu numai că economisește energie, dar reduce și costurile de încălzire. În cazul în care un sistem de încălzire trebuie instalat în conformitate cu reglementările germane privind sistemele de încălzire din DIN 4701 și cu procedurile germane privind contractele de construcție (VOB), echilibrarea hidronică este oricum obligatorie. Cu toate acestea, nu există nicio obligație legală pentru orice proprietar de sistem de încălzire.

Economisiți energie prin întreținere regulată și expertă

Întreținerea regulată a sistemului de încălzire prelungește durata de viață a sistemului dvs. de încălzire și asigură o funcționare fiabilă și fără probleme. Aceasta este singura modalitate de a vă asigura că energia din combustibil este utilizată în mod eficient și curat, protejând astfel mediul înconjurător și economisind la facturile de încălzire - fără a compromite confortul ridicat de încălzire și de apă caldă menajeră.

Cazanul, arzătorul și unitatea de control formează un sistem asemănător cu cel al unui motor de mașină. Dacă mașina dvs. ar funcționa pentru aceeași perioadă de timp ca și cazanul dvs., ar parcurge mai mult de 60.000 de kilometri într-un an. Și toți proprietarii de mașini știu că trebuie să efectueze o revizie la intervale regulate. Prin urmare, sistemul dvs. de încălzire ar trebui să fie revizuit cel puțin o dată pe an, la fel ca mașina dvs.

În Germania, peste cinci milioane de sisteme de încălzire fie nu sunt întreținute deloc, fie sunt întreținute doar atunci când ceva nu merge bine, deși întreținerea regulată este una dintre obligațiile operatorilor de sisteme de încălzire și de apă caldă (alin. 3, sect. 3 Ordonanța germană privind economisirea energiei - EnEV).

Beneficiile unei întrețineri regulate

Întreținerea regulată nu numai că economisește energie, dar reduce și costurile de încălzire. Potrivit experților, se pot obține economii potențiale de energie la intrare de cinci până la șapte procente în comparație cu consumul de energie al unui sistem de încălzire care nu este întreținut. Acest lucru înseamnă că trebuie utilizate considerabil mai puține resurse pentru încălzire. Prin urmare, efectuarea unei revizii a sistemului de încălzire asigură o funcționare responsabilă din punct de vedere ecologic.

Eficiență mai mare și durată de viață prelungită a sistemului de încălzire
Reducerea costurilor de încălzire
O mai mare fiabilitate de funcționare a sistemului de încălzire
Nivel ridicat și constant de confort pentru încălzire și apă caldă menajeră
Căldură generată cu emisii reduse de CO2 datorită unei exploatări economice și responsabile din punct de vedere ecologic
Conservarea resurselor prin utilizarea eficientă a energiei de intrare

Reduceți costurile de încălzire cu sfaturi de economisire a energiei de la profesioniști

Sfaturile pentru economisirea energiei nu trebuie să fie dificil de pus în aplicare. Puteți face multe și singuri în doar câțiva pași. Acest lucru vă va ajuta să economisiți energie și să reduceți viitoarele facturi la încălzire.

Îmbinările etanșe la ferestre și uși sunt indispensabile pentru o încălzire economică. Înainte de sezonul de încălzire, trebuie să verificați garniturile și să le înlocuiți dacă este necesar.

Izolarea țevilor de încălzire este simplă și nu implică multă muncă sau cheltuieli. De asemenea, vă permite să economisiți energie.

Verificați în mod regulat funcționarea robinetelor termostatice. Un termostat leneș sau chiar blocat va reduce puterea de încălzire. Pentru a economisi energie, este recomandabil să remediați orice problemă.

Combinați toate măsurile pentru a reduce la minimum costurile de încălzire. Pe lângă cele trei sfaturi descrise, există și alte măsuri utile, care sunt rapid de pus în aplicare și au un mare potențial de economisire a energiei:

  • Pe timp de noapte, ar trebui să reduceți doar temperatura la radiatoare, în loc să le opriți complet; astfel veți evita ca încăperea să se răcească prea mult. Dacă încăperea se răcește complet, va fi necesar un debit mai mare de  apă caldă menajeră pentru a o încălzi din nou. Acest lucru, la rândul său, crește cererea de energie.
  • Perdelele atârnate în fața radiatoarelor sau mobila chiar în fața acestora vor împiedica circulația căldurii în întreaga încăpere. Sistemul de încălzire nu-și poate atinge efectul maxim și trebuie să furnizeze mai multă căldură pentru a asigura temperatura necesară în încăpere. Prin urmare, păstrați radiatoarele libere de obstacole.
  • Perdelele și obloanele trebuie închise pe timp de noapte. Acest lucru va reduce pierderile rapide de căldură și va ține la distanță frigul și curenții de aer.

Utilizați mai puțină apă și economisiți energie

Încălzirea eficientă nu este singura modalitate de a economisi energie și de a vă reduce costurile de încălzire. Un consum economic de apă reduce, de asemenea, consumul de energie. Următoarele sfaturi pentru a economisi apă în baie și la spălarea hainelor pot fi integrate ușor și ieftin în viața dumneavoastră.

Economisirea apei în baie

Utilizarea robinetelor de apă cu economie de apă în rezervoarele de toaletă reduce consumul de apă. Un rezervor de apă convențional consumă de trei ori mai multă apă decât un rezervor cu un buton de tragere cu economie de apă (o singură tragere consumă aproximativ 9 litri de apă).

Reparați imediat robinetele care picură, altfel consumul de apă va deveni foarte mare.

Se recomandă folosirea de dușuri și robinete cu economie de apă.

Umplerea unei căzi de baie consumă de trei ori mai multă apă și energie. Pe lângă energia de încălzire, furnizarea de apă caldă este un factor important în consumul de energie în gospodării.

Folosiți o ceașcă atunci când vă spălați pe dinți și închideți robinetul în timp ce faceți acest lucru.

Economisiți apă atunci când spălați rufele

Spălați întotdeauna cu încărcătura plină. Evitați pre-spălarea și spălați la 60 °C în loc de 90 °C. Pre-spălarea este necesară doar pentru rufele foarte murdare.

Folosiți cicluri economice dacă mașina de spălat rufe sau mașina de spălat vase are astfel de cicluri. Acestea necesită uneori ceva mai mult timp, dar ajută la economisirea apei și, prin urmare, a energiei.

Un uscător de rufe cu tambur consumă de două ori mai multă energie decât o mașină de spălat pentru aceeași cantitate de rufe. Așadar, dacă este posibil, cel mai bine este să lăsați rufele să se usuce într-o cameră de uscare sau afară.

Economisiți energie electrică și reduceți presiunea asupra climei

Pe lângă energia termică și apa caldă, o casă are nevoie de energie electrică. Chiar dacă procentul său din consumul total de energie este relativ mic, există multe motive pentru a economisi electricitate. În primul rând, pentru că prețul energiei electrice este în continuă creștere și, în al doilea rând, pentru că energia electrică este încă generată în mare parte în centrale electrice convenționale. Combustibilii fosili, cum ar fi cărbunele sau gazul, sunt adesea utilizați ca surse de energie, iar aceștia, atunci când sunt arși, eliberează CO2, care dăunează mediului.

Opriți complet aparatele electrice în loc să folosiți modul stand-by

Economisirea energiei electrice este o joacă de copii în multe aspecte ale vieții noastre. De exemplu, opriți complet aparatele electrice, cum ar fi sistemele de muzică, televizoarele și computerele, dacă nu vor fi folosite pentru o perioadă de timp. Deși multe aparate au un mod de așteptare din care pot fi trezite rapid, ele continuă totuși să consume energie în acest mod de așteptare. Pentru economii consistente, luați în considerare o bandă de prize multiple comutate. Aceasta vă permite să deconectați mai multe aparate electrice de la rețeaua electrică dintr-o dată.

Renunțați la aparatele de aer condiționat care consumă multă energie

Aerul condiționat asigură temperaturi plăcute în zilele toride de vară. Cu toate acestea, aparatele sunt adevărate consumatoare de energie. Dacă sunt folosite mai multe zile pe an, acestea vor crește costurile cu energia electrică. O alternativă semnificativ mai curată este pompa de căldură cu funcție de răcire. Iarna, aceasta încălzește în mod fiabil și economic încăperile. Vara, răcește camerele într-un mod plăcut. Pentru mai multe informații, consultați Răcire naturală și activă.

Produceți-vă propria energie electrică cu un sistem fotovoltaic

Sistemele fotovoltaice sunt acum disponibile în multe modele și dimensiuni de putere. Dacă orientarea și poziția acoperișului casei dvs. sunt potrivite, un sistem poate fi instalat rapid și economic. Puteți introduce energia electrică generată de acesta în rețeaua locală și veți fi chiar plătit pentru acest lucru. Sau puteți pur și simplu să o folosiți dumneavoastră. În acest caz, nu mai trebuie să vă faceți griji cu privire la modul de economisire a energiei electrice.

Puteți găsi mai multe informații despre economisirea energiei și în secțiunea noastră Întrebări frecvente despre încălzire et al.

Asistență

Aveți nevoie de ajutor pentru a selecta produsul potrivit?

Găsiți produsul