Sarcina termică - definiție, factori de influență și calcul

Solicitați o consultație gratuită
Foto: © Irena Maslova / Shutterstock.com

Un sistem de încălzire funcționează în mod optim atunci când este proiectat și dimensionat corect. Astfel, acesta este plăcut încălzit în timpul sezonului de încălzire și, în același timp, funcționează eficient din punct de vedere energetic.

Dacă, de exemplu, puterea sistemului este prea mică pentru clădire și condiții, spațiile vor fi subalimentate în perioadele de vârf. Țineți întotdeauna cont de faptul că la anumite temperaturi ale încăperilor și ale suprafeței pereților pot apărea daune cauzate de umiditate și apariția mucegaiului. De asemenea, un sistem de încălzire poate fi supradimensionat, determinând ciclul arzătorului din cauza nepotrivirii dintre cerere și ofertă. Ciclicitatea frecventă crește uzura componentelor arzătorului.

Pentru a preveni acest lucru, este important să se determine sarcina termică a clădirii. Există un calcul standardizat pentru acest lucru. Explicăm cu exactitate ce este sarcina termică, cum diferă de cererea de căldură și ce se include într-un calcul al sarcinii termice.

Sarcina termică și semnificația acesteia

Generatorul de căldură se selectează în funcție de sarcina termică calculată. De asemenea, trebuie luată în considerare încălzirea apei calde menajere. Sarcina termică este specificată în kW. Puterea trebuie să fie suficient de mare pentru a compensa pierderile de căldură, inclusiv prin anvelopa clădirii, și pentru a menține clădirea la o temperatură confortabilă în timpul sezonului de încălzire. În consecință, este important să se mențină o temperatură internă predefinită. Acest lucru necesită o anumită putere a cazanului.

Sarcina termică standard poate fi determinată fie pentru dimensionarea generatorului de căldură, fie încăpere cu încăpere pentru proiectarea suprafețelor de încălzire individuale. În clădirile existente, cazanele și suprafețele de încălzire sunt adesea prea mari. În plus, mici modificări ale anvelopei clădirii pot avea totuși un efect asupra sarcinii termice. Chiar și înlocuirea ferestrelor poate avea un impact semnificativ. Acest lucru face cu atât mai importantă determinarea sarcinii termice atunci când vă gândiți să vă modernizați sistemul de încălzire. În cazul unei construcții noi, sarcina termică trebuie să fie întotdeauna determinată.

Sarcina termică nu reprezintă cererea de căldură

În plus față de sarcina termică, veți auzi adesea termenul de cerere de căldură. Aveți grijă să nu le puneți la un loc, deoarece nu sunt identice. În timp ce sarcina termică a clădirii vă spune cât de mare trebuie să fie puterea cazanului, cererea de căldură indică cantitatea de energie necesară pe metru pătrat pe parcursul unui an.

Cererea de căldură sau cererea de energie a clădirii este, prin urmare, un criteriu pentru a descrie calitatea energetică a unei clădiri. Aceasta se calculează în kilowați-oră pe an și se compară cu un metru pătrat de suprafață utilă netă. Nu putem utiliza cererea de căldură pentru a determina puterea cazanului.

Calculul sarcinii termice - procedură și factori de influență

Atunci când se planifică un sistem de încălzire pentru o construcție nouă, este esențial să se calculeze sarcina termică. Calculul ar trebui efectuat, de asemenea, atunci când se întreprind proiecte de modernizare, în caz contrar, puterea de încălzire a sistemului nu va fi în concordanță cu condițiile actuale ale clădirii. Reajustarea sau echilibrarea ulterioară este aproape imposibilă. În cazul în care sistemul este supra sau subdimensionat, dincolo de un anumit punct, nici echilibrarea hidronică nu poate fi de ajutor. Acest lucru face cu atât mai importantă efectuarea exactă a calculului. Nu este o treabă pentru un amator. Atunci când întreprindeți proiecte de modernizare, contactați un partener comercial Viessmann, care se va ocupa de calcul în timpul etapei de planificare. În cazul unui proiect de construcție nouă, calculul face parte din sarcinile inginerului de proiectare a sistemului. Există unele calculatoare online care efectuează calcule ale sarcinii termice, dar rezultatele lor sunt doar aproximative și oferă doar o idee despre sarcina termică în faza de planificare preliminară.

Procedura standardizată de calcul al sarcinii termice

Calculul sarcinii termice se bazează pe standardul DIN EN 12831 "Sisteme de încălzire în clădiri - Metoda de calcul al sarcinii termice de proiectare". Sarcina termică este alcătuită din următoarele elemente:

Pierderi de căldură prin transmisie: pierderi prin componentele anvelopei clădirii.

Pierderi de căldură prin sistemele de ventilație: debitul de sistemele de ventilație, pierderile și rata minimă de schimbare a aerului din motive de igienă.

Putereade încălzire suplimentară: puterea sistemului de încălzire de a furniza căldură pentru o perioadă scurtă de timp pentru încălzire după ce acesta a fost oprit.

În cadrul unui calcul, suma pierderilor de căldură prin transmisie și  sistemele de ventilație se adaugă la randamentul suplimentar de încălzire.

Factori de influență specifici clădirii

Următoarele variabile și valori au o influență semnificativă asupra sarcinii termice a unui sistem de încălzire:

Temperatura necesară: standardul DIN specifică temperaturile standard pentru interior și exterior.

Valorile U: această valoare indică câtă căldură se scurge printr-un metru pătrat al anvelopei clădirii atunci când există o diferență de temperatură de un grad. Aceasta se aplică tuturor suprafețelor relevante: pereți exteriori, ferestre, uși exterioare, suprafețe de acoperiș, tavane și podele ale încăperilor neîncălzite, precum și uși interioare ale încăperilor mai puțin încălzite.

Schimbulde aer: această valoare arată cât de des este schimbat volumul de aer din încăpere prin  sistemele de ventilație naturală sau mecanică.

Masa destocare: printre altele, greutatea clădirii influențează performanța de reîncălzire a unui sistem de încălzire după ce acesta a fost oprit pentru o perioadă îndelungată.

Asistență

Aveți nevoie de ajutor pentru a selecta produsul potrivit?

Găsiți produsul