Sisteme noi de încălzire în clădirile mai vechi

Solicitați o consultanță gratuită
Foto: © ArTono / Shutterstock.com

Sisteme noi de încălzire în clădirile mai vechi - modernizare eficientă și profesională

Mai devreme sau mai târziu, oricine locuiește într-o clădire mai veche se va întreba cum își poate moderniza cel mai eficient sistemul de încălzire vechi. Modernizarea sistemului de încălzire poate fi interesantă și pentru proprietarii de clădiri mai noi. Pe lângă specificațiile Legii germane privind energia în clădiri (GEG), există numeroase motive pentru a instala un nou sistem de încălzire într-o clădire mai veche. Însă mulți proprietari se simt descurajați de reglementările legale și de costurile  avansate ale investiției. În ghidul nostru, răspundem la întrebările fundamentale care sunt relevante pentru subiectul modernizării sistemului de încălzire în clădirile mai vechi.

Când o casă este considerată o clădire veche?

Mulți proprietari de locuințe nu sunt inițial siguri dacă proprietatea lor se consideră o clădire veche. Este dificil să se ofere o definiție generală a unei clădiri mai vechi, deoarece există diferențe considerabile între vârstele clădirilor în ceea ce privește structura, materialele și planurile clădirilor. Pentru ca recomandările noastre să fie cât mai utile posibil pentru proprietarii de sisteme, ne bazăm pe preocupări de ordin practic pentru a stabili ce reprezintă o clădire veche. De asemenea, includem clădirile moderne existente printre clădirile mai vechi. Așadar, dacă intenționați să vă modernizați sistemul de încălzire și nu locuiți într-o construcție nouă, ghidul nostru vă va oferi, de asemenea, o imagine de ansamblu utilă.

Ce reglementări se aplică pentru sistemele vechi de încălzire cu petrol și gaz?

Începând cu prima Ordonanță germană privind economisirea energiei (EnEV ) din 2002, există obligația de a înlocui cazanele care au fost puse în funcțiune înainte de 1 octombrie 1978. Această ordonanță a fost modificată în repetate rânduri până în 2015 și, în cele din urmă, a devenit parte din GEG, astfel încât astăzi sunt vizate toate cazanele pe bază de petrol și gaz cu o vechime mai mare de 30 de ani. Puteți găsi excepțiile și alte aspecte de care trebuie să țineți cont în ghidul nostru pe tema înlocuirii obligatorii a sistemelor de încălzire cu petrol.

Oricine se gândește să reînnoiască sistemul de încălzire dintr-o clădire mai veche are în continuare libertatea de a alege între toate tehnologiile de încălzire și toți combustibilii până în 2026. Din 2026, noile instalații de încălzire cu petrol vor fi posibile doar ca sisteme hibride, adică cu integrarea energiilor regenerabile. Acesta este obiectivul pachetului climatic al guvernului german, adoptat în toamna anului 2019. Cu toate acestea, există excepții pentru clădirile existente, cum ar fi atunci când nu este posibilă o conexiune la gaz.

Pe lângă aceste obligații, înainte de a achiziționa un sistem de încălzire Viessmann, ar trebui să discutați aspecte precum siguranța la incendiu în camera cazanelor cu contractorul dumneavoastră de încălzire și cu inspectorul responsabil pentru gaze de ardere. În plus, trebuie să se țină cont de siguranță atunci când se instalează un rezervor sau găurile de foraj pentru sondele geotermice în cazul unei pompe de căldură cu sol/apă.

Ce costuri trebuie să luați în considerare atunci când modernizați sistemele de încălzire din clădirile vechi?

Deoarece clădirile mai vechi diferă foarte mult în funcție de vechimea și istoria lor, sunt necesare diferite tipuri și cantități de lucrări. Pentru a găzdui și a opera în mod rațional un nou sistem de încălzire într-o clădire mai veche, este posibil să fie nevoie să se actualizeze, de asemenea, spațiile, sistemul de evacuare a fumului, coșul de fum și izolația termică. Detaliile exacte pot fi furnizate de către un instalator de încălzire numai după o inspecție amănunțită.

Cum puteți obține finanțare pentru un nou sistem de încălzire într-o clădire veche?

Odată cu lansarea finanțării federale pentru clădiri eficiente din punct de vedere energetic (BEG) în ianuarie 2021, ofertele de finanțare la nivel național au fost transferate la un ghid comun. Biroul federal pentru controlul exporturilor (BAFA ) oferă subvenții pentru măsuri individuale de modernizare care implică înlocuirea sistemului de încălzire și pentru optimizarea sistemului de încălzire. În funcție de tipul de sistem de încălzire sau de măsură, sunt disponibile subvenții de 20 până la 45 % (fără bonusuri și puncte procentuale suplimentare) pentru costurile eligibile.

Consiliere și sprijin

Merită să analizați ambele oferte de finanțare în funcție de nevoi și posibilități. Antreprenorul dumneavoastră sau un consilier energetic certificat vă va oferi informații detaliate despre subvenții și programe de subvenții. Dacă nu aveți încă un instalator de sisteme de încălzire, puteți găsi cu ușurință unul prin intermediul directorului de instalatori Viessmann și puteți solicita o  consultanță de specialitate.

Serviciul nostru Förderprofi vă poate ajuta, de asemenea, cu cererea dumneavoastră și cu calcularea posibilelor opțiuni de subvenționare.

Ce sistem de încălzire nou este potrivit pentru clădirea dumneavoastră mai veche?

Nu există un răspuns general la această întrebare, deoarece mulți factori joacă un rol important. În principiu, există numeroase sisteme de încălzire Viessmann din care puteți alege atunci când vine vorba de modernizarea sistemelor de încălzire din clădirile mai vechi. Accentul este pus pe inovație și eficiență - odată cu schimbările în politica climatică, noile sisteme de încălzire trebuie să reducă utilizarea combustibililor fosili. Există mai multe modalități de a face acest lucru.

Nu orice sistem este potrivit pentru fiecare clădire existentă. În funcție de tehnologia implicată, există o serie de cerințe diferite care trebuie îndeplinite. Prin urmare, este cu atât mai important să vă clarificați câteva lucruri în prealabil și să vă definiți criteriile de selecție. Mai jos, veți afla ce trebuie să căutați înainte de a lua o decizie și care sunt cele mai bune sisteme de încălzire utilizate într-o clădire veche.

Prima întrebare este ce sursă de energie ați dori să folosiți pentru încălzire în viitor sau cât de importante sunt pentru dumneavoastră sustenabilitatea și independența față de utilitățile de alimentare cu energie electrică. În plus, costurile de achiziție și de funcționare vor juca aproape sigur un rol atunci când vă decideți asupra unui nou sistem de încălzire.

Următoarele sisteme de încălzire pot fi luate în considerare pentru o trecere generală la surse de energie regenerabilă:

Dacă încă mai folosiți un cazan cu temperatură constantă pentru încălzire cu petrol sau gaz, îl puteți înlocui, în cazul încălzirii cu petrol, cu un cazan de înaltă performanță cu condensare. În cazul în care operați un sistem de încălzire pe gaz, vă recomandăm instalarea unui cazan în condensare pe gaz eficient. Acesta costă aproximativ la fel ca un cazan pe gaz cu temperatură joasă, dar funcționează mult mai economic.

Cerințe tehnice

Înainte de a moderniza un sistem de încălzire trebuie să se țină cont de criterii individuale și tehnice. Trebuie verificate întotdeauna următoarele aspecte:

Cât de mare este camera de instalare și există suficient spațiu pentru stocarea energiei (de exemplu, încălzitoarele cu peleți, depozitul de peleți și dispozitivul de transport necesită un anumit spațiu de instalare)?

Este sistemul de evacuare a fumului existent suficient pentru sistemele de încălzire moderne? Nu uitați că noile cazane cu condensare funcționează cu temperaturi mai scăzute ale gazelor de ardere. Trebuie luate măsuri adecvate pentru a proteja conductele și coșul de fum de deteriorări.

În special în clădirile mai vechi, nu există dimensiuni standardizate pentru ferestrele sau ușile de acces la camera cazanelor. Sunt căile și încăperile suficient de mari pentru instalarea noului sistem de încălzire? Partenerii noștri comerciali profesioniști vor fi bucuroși să vă consilieze cu privire la aceste subiecte.

La ce ar trebui să acordați atenție în prealabil?

Ar trebui să luați în considerare următorii factori:

  • Calcularea sarcinii termice de către un antreprenor specializat în domeniul încălzirii Starea energetică a clădirii și nevoia de modernizare
  • Sursa de energie anterioară și combustibilul ales
  • Cerințele de spațiu pentru noul sistem de încălzire
  • condițiile structurale ale clădirii
  • Schimbarea în ceea ce privește cererea de căldură
  • Distribuția anterioară și cea nouă a căldurii (radiatoare și sisteme de încălzire pe suprafață)

Sisteme de încălzire pe bază de combustibili fosili pentru clădirile mai vechi

Cu Vitodens și Vitoladens, Viessmann oferă soluții eficiente de încălzire pentru combustibili fosili. Cazanele Viessmann cu condensare sunt foarte eficiente, deoarece utilizează căldura ascunsă în gazele de ardere. În plus, acestea se caracterizează printr-un raport preț-performanță favorabil. Un cazan Vitodens sau Vitoladens poate fi, de asemenea, completat cu un sistem solar termic Viessmann Vitosol. Acesta preia o mare parte din încălzirea apei calde menajere și poate servi ca încălzire centrală de rezervă, în special în timpul primăverii/toamnei. Acest lucru reduce, de asemenea, utilizarea combustibililor fosili, deoarece sistemul solar termic utilizează energia solară gratuită pentru a furniza căldură.

Energii regenerabile pentru clădirile mai vechi

În plus față de combinația cu Vitosol, vă puteți baza în întregime pe energiile regenerabile într-o clădire mai veche - o modalitate este reprezentată de pompele de căldură Vitocal sau de sistemele de încălzire pe biomasă Viessmann. Pompele de căldură utilizează energia ecologică gratuită din aer sau din sol. Atunci când se utilizează în special o pompă de căldură aer/apă, trebuie să se țină cont de modernizarea corespunzătoare a sistemelor energetice din clădirea mai veche. Cererea de căldură a clădirii ar trebui să fie cât mai mică posibil, astfel încât sistemul să poată funcționa eficient.

În plus, oferim, de asemenea, o opțiune de încălzire neutră din punct de vedere al emisiilor de dioxid de carbon, cu cazane alimentate cu bușteni, peleți și așchii de lemn. Produsele Viessmann Vitoligno, în special, oferă o alternativă excelentă la cazanele în condensare cu păcură existente. Cu acestea, vechiul rezervor de păcură poate fi folosit pentru depozitarea peleților. O unitate de microcogenerare cu pile de combustie poate fi, de asemenea, utilizată în anumite condiții (numai în cadrul unor măsuri ample de modernizare energetică) ca mijloc de reducere semnificativă a cererii de căldură în clădire.

Întrebări frecvente - întrebări frecvente despre planificare, instalare și funcționare

(Bild: © SN-Photography / Shutterstock.com)

Ce trebuie să luați în considerare atunci când planificați un nou sistem de încălzire pentru o clădire mai veche? Cum trebuie să fie spațiile pentru ca instalatorul de sisteme de încălzire să poată instala noul sistem de încălzire? Și ce măsuri trebuie luate după instalare?

Veți găsi aici răspunsuri și valori empirice utile pe tema instalării sistemului de încălzire în clădirile mai vechi.

Un cazan modern cu condensare necesită un sistem de coșuri de fum adaptat, proiectat pentru temperaturi mai scăzute ale gazelor de ardere. În plus, trebuie să se asigure că condensul care se creează în sistemul de evacuare a gazelor de ardere este colectat și drenat. Pentru aceasta este suficientă o conexiune standard de scurgere în apropierea cazanului.

Camera cazanelor trebuie să fie accesibilă dintr-un coridor printr-o ușă de siguranță împotriva incendiilor. Nu trebuie să existe alte încăperi direct adiacente la camera cazanelor. Contractantul de încălzire va clarifica mai multe detalii în timpul unei inspecții la fața locului.

Multe uși din clădirile mai vechi nu sunt încă standardizate la lățimea comună de 80 de centimetri. Asigurați-vă că ușile dvs. au lățimea necesară pentru a permite instalarea sistemului. Pentru sistemele compacte pe gaz, ușile de la bucătărie sau de la baie ar trebui să fie suficient de late, în funcție de locul în care este instalat cazanul pe gaz.

În clădirile mai vechi, acordați atenție înălțimii cazanului atunci când este înclinat, adică diagonala aparatului și nu doar înălțimea. Acest lucru se datorează faptului că instalatorul sistemului de încălzire va trebui să încline cazanul pentru transport și instalare. Înălțimea la înclinare este întotdeauna mai mare decât înălțimea de construcție. Cel mai bine este să clarificați acest lucru în timpul întâlnirii la fața locului cu instalatorul de sisteme de încălzire.

Pe lângă sistemul de încălzire, este posibil să fi modernizat ușile, ferestrele sau fațada pentru a asigura o izolație termică suficientă. Acest lucru duce la o modificare a circulației aerului și a umidității în clădirea mai veche, deoarece schimbul natural de aer este redus. Pentru a preveni apariția mucegaiului, trebuie să se schimbe aerul proaspăt și trebuie asigurată o  sistemele de ventilație regulată. Ventilația mecanică descentralizată este, de asemenea, o opțiune - puteți afla mai multe despre aceasta în ghidul nostru privind ventilația mecanică.

Asistență

Aveți nevoie de ajutor pentru a selecta produsul potrivit?

Găsiți produsul