Pompe de căldură în clădiri noi și mai vechi

O pompă de căldură utilizează energia naturală într-un mod deosebit de eficient și responsabil față de mediu: energia este preluată din aerul înconjurător, din sol sau din apele subterane prin intermediul unui schimbător de căldură și, într-un circuit de pompă de căldură, este ridicată la un nivel de temperatură util pentru încălzire. Utilizarea acestei energii gratuite din natură înseamnă că nu mai depindeți de petrol sau de gaz. În plus, investiția dumneavoastră se amortizează în doar câțiva ani.

Când vine vorba de sistemul de încălzire potrivit pentru construcțiile noi, constructorii de case se orientează din ce în ce mai mult către pompele de căldură. Potrivit Oficiului Federal de Statistică, 32% din toate clădirile rezidențiale finalizate în 2016 au fost echipate cu o pompă de căldură. Această evoluție întărește neînțelegerea conform căreia pompele de căldură sunt potrivite doar pentru clădirile noi, ceea ce nu este în totalitate corect. În anumite condiții, utilizarea unei pompe de căldură într-o clădire mai veche poate fi, de asemenea, utilă.

Pompe de căldură în clădirile mai vechi

Noile pompe de căldură cu sursă de aer Vitocal 250-A și Vitocal 252-A facilitează modernizarea sistemelor de încălzire chiar și în casele mai vechi. Printre inovații se numără agentul frigorific deosebit de prietenos cu clima, sistemul hidraulic brevetat și noua platformă electronică cu Viessmann Energy Management.

Radiatoarele existente pot fi utilizate în continuare

Vitocal 250-A este conceput ca un aparat de perete deosebit de economisitor de spațiu, în timp ce Vitocal 252-A este un aparat compact de pardoseală, cu un rezervor de apă caldă menajeră integrat de 190 de litri. Aparatele, care au fost dezvoltate special pentru modernizarea sistemelor de încălzire în casele unifamiliale și bifamiliale, funcționează în mod convențional cu agentul frigorific R290 (propan), care este extrem de prietenos cu clima în comparație cu agenții frigorifici utilizați în alte pompe de căldură.

Acest agent frigorific permite, de asemenea, noilor pompe de căldură să atingă temperaturi de debit avansate, de până la 70 de grade Celsius, chiar și atunci când afară sunt minus 15 grade Celsius. În general, prin urmare, este posibil să se continue pur și simplu să se utilizeze radiatoarele existente. Nu este esențial să fie instalată încălzirea prin pardoseală, ceea ce ajută la menținerea în limite a costurilor proiectului de modernizare.

Instalare cu economie de costuri prin intermediul unui sistem hidraulic inovator

Economiile de costuri sunt, de asemenea, asigurate dacă o pompă de căldură existentă este înlocuită cu una dintre cele noi care dispune de sistemul hidraulic patentat Hydro AutoControl. Acesta se adaptează la aproape toate sistemele de încălzire existente în timpul modernizării și reduce semnificativ timpul de instalare în comparație cu alte pompe de căldură. În plus, sistemul hidraulic ajută la reducerea cu două treimi a spațiului necesar sistemului.

Vitocal 200-G poate fi utilizat atât în clădirile noi, cât și în cele mai vechi.

Pompe de căldură în construcțiile noi

Clădirile noi au, de obicei, valori energetice bune și, în consecință, o cerere scăzută de căldură. În general, pentru încălzirea centrală se folosesc cazane moderne cu condensare, care funcționează cu o eficiență ridicată în intervalul de temperatură cuprins între 35 și 50 de grade Celsius. Pompele de căldură sunt, de asemenea, unul dintre cele mai utilizate sisteme de încălzire în construcțiile noi. Motivele pentru acest lucru sunt evidente - pompele de căldură ating cele mai înalte niveluri de eficiență în clădirile noi. În plus, o parte din cererea de energie primară în clădirile noi trebuie să fie acoperită de energii regenerabile, ceea ce se poate realiza cu ușurință cu o pompă de căldură.

De departe cea mai silențioasă unitate exterioară de acest tip

Noua unitate exterioară Vitocal are o manoperă și o calitate excelentă a produsului. Impresionează prin funcționarea silențioasă datorită designului acustic avansat. Aceste unități sunt deosebit de potrivite pentru zonele dens construite.

Funcționarea pompelor de căldură cu un sistem fotovoltaic

Un sistem fotovoltaic este, de asemenea, o modalitate bună de a utiliza energia ecologică gratuită. Sistemele fotovoltaice absorb radiația solară cu ajutorul unui absorbant, înainte de a transforma energia solară în energie electrică. În funcție de orientare, de tipul de colector și de radiația globală, un sistem fotovoltaic poate acoperi o mare parte din cererea de energie electrică a unei locuințe. Atunci când este combinată cu o pompă de căldură, electricitatea solară poate fi utilizată pentru procesul de circuit frigorific. Acest lucru contribuie la a face ca utilizatorii sistemului să fie puțin mai independenți de furnizorii de energie electrică. În plus, această combinație înseamnă căldură aproape în întregime fără emisii de carbon, ceea ce este excelent pentru mediu. Pompa de căldură în sine are o funcție inteligentă de optimizare fotovoltaică, care utilizează cât mai bine energia solară autogenerată.

Combinația dintre pompa de căldură și energia fotovoltaică poate fi utilă și pentru proprietarii de locuințe care doresc să atingă standardul unei case cu consum redus de energie. Acest lucru se datorează faptului că Ordonanța germană privind economisirea energiei (EnEV) permite ca energia autogenerată să fie dedusă din calculul cererii finale de energie. Acest lucru reduce cererea anuală de energie primară și face ca proprietarii de locuințe să fie eligibili pentru subvenții guvernamentale atractive pentru pompele de căldură în construcțiile noi.

Indiferent dacă pompa de căldură este utilizată într-o clădire nouă sau mai veche, pentru a asigura o funcționare fiabilă și economică pe termen lung, sistemul de încălzire trebuie să corespundă cât mai bine cererii de căldură. Secțiunea intitulată Achiziționarea unei pompe de căldură explică la ce ar trebui să fie atenți proprietarii de locuințe atunci când iau în considerare o astfel de achiziție.

Sistemele de ventilație  mecanică cu recuperare de căldură

Pentru cei care locuiesc și lucrează în spații interioare închise, schimbul de aer controlat este esențial. Ventilația mecanică controlată asigură un climat confortabil în încăperi, reduce pierderile de căldură prin  sistemele de ventilație și scade costurile de încălzire. Unitățile de  sistemele de ventilație recuperează până la 98% din căldura latentă din aerul extras, folosindu-l pentru a încălzi aerul exterior care intră. Atunci când este combinată cu o pompă de căldură Vitocal, aceasta devine un sistem complet de aer condiționat.

Asistență

Aveți nevoie de ajutor pentru a selecta produsul potrivit?

Găsiți produsul