Sistemul de încălzire cu bușteni - funcție, beneficii, gama de produse dintr-o privire

La prețurile actuale ale energiei, încălzirea cu lemne este o alternativă bună la încălzirea cu petrol sau gaz în ceea ce privește investiția totală. La urma urmei, protecția mediului nu este singurul argument în favoarea încălzirii cu această materie primă naturală. Fiind un combustibil autohton, lemnul este foarte eficient din punct de vedere al costurilor și nu este supus fluctuațiilor extreme de preț. Buștenii sunt alegerea perfectă pentru cei care pot obține singuri combustibilul, de exemplu, de la exploatările forestiere locale. Tehnologia este convenabilă, economisește energie și este sigură pentru a fi utilizată în sectorul privat, în clădirile comerciale și de către autoritățile locale.

Proiectarea și funcționarea sistemului de încălzire cu bușteni

Cazanele cu bușteni ard bușteni despicați. Spre deosebire de șeminee, unde lemnele ard treptat de sus în jos, cazanele moderne de gazeificare a lemnului ard lemnele de jos. Tehnologia de gazeificare se bazează pe utilizarea a două camere de ardere, fiecare dintre acestea având o funcție diferită. În cazul "combustiei etapizate", buștenii stivuiți sunt uscați în prima cameră de combustie și transformați în gaz de lemn. Gazele de combustie care se scurg din bușteni sunt apoi arse eficient la temperaturi foarte  avansate într-o a doua cameră de combustie, fiind introdus în continuare aer de combustie.

Sistemele moderne de încălzire cu bușteni transformă energia lemnului în căldură în mod foarte eficient și, generând foarte puțin praf în timpul arderii, sunt prietenoase cu mediul înconjurător. Acest lucru este posibil prin utilizarea a două faze de ardere separate și prin controlul eficient al alimentării cu aer de ardere. Cu ajutorul unei sonde Lambda, un controler monitorizează în permanență compoziția gazelor de ardere și reglează alimentarea cu aer de ardere pentru a obține o ardere optimă.

Sistemele de încălzire pe lemne necesită, în mod natural, mai mult efort manual decât sistemele de încălzire cu gaz sau cu petrol. De exemplu, de obicei, lemnul trebuie să fie introdus în cazan și aprins manual. După ardere, cenușa trebuie îndepărtată. Pentru a preveni deteriorarea performanțelor sistemului, proprietarul trebuie, de asemenea, să îndepărteze în mod regulat reziduurile de ardere de pe schimbătoarele de căldură.

Cu aparatele moderne, modul în care funcționează sistemul de încălzire cu bușteni facilitează toate aceste procese. Dispunând de un controler de aprindere automată, temporizată și de un sistem automat de îndepărtare a cenușii, care economisește timp și efort. Schimbătoarele de căldură ale gazelor de ardere din cazanele moderne pe lemne sunt, de asemenea, curățate prin simpla apăsare a unui buton.

Odată ce lemnul din cazan s-a aprins, procesul nu mai poate fi oprit. Pentru a asigura o eficiență ridicată, cazanele funcționează împreună cu un cilindru tampon. Acesta stochează energia termică și o eliberează către sistemul de încălzire sau de apă caldă în funcție de necesități. Astfel, sistemul de încălzire cu bușteni funcționează întotdeauna în intervalul său ideal de putere, reducând astfel consumul de combustibil.

Cilindrul tampon permite, de asemenea, combinarea sistemelor de încălzire cu bușteni cu alte generatoare de căldură. Adesea, acestea sunt utilizate împreună cu un sistem de încălzire existent pe gaz sau pe ulei, de exemplu. În timp ce cazanul cu bușteni acționează ca generator principal de căldură pentru casă, dispozitivele de încălzire suplimentare acționează ca măsură de siguranță. Acestea intră în funcțiune, de exemplu, atunci când proprietarul este plecat și nu poate adăuga singur lemne.

Sfaturi pentru achiziționarea unui sistem de încălzire cu bușteni

Atunci când cumpărați un sistem de încălzire cu bușteni, trebuie să țineți cont de câteva aspecte. Sistemul ar trebui să fie suficient de mare pentru a furniza casei suficientă căldură. Aprovizionarea încălzitorului cu combustibil necesită ceva timp și este nevoie de suficient spațiu în grădină pentru depozitarea lemnelor de foc. Subvențiile pot reduce, de asemenea, costurile de achiziție [în funcție de condițiile locale]. Pentru ca proprietarii de locuințe să beneficieze de aceste fonduri, trebuie să aleagă sistemul de încălzire potrivit și să depună corect cererea de finanțare. Oferim consultanță de specialitate gratuită, fără obligații, pentru a vă răspunde la întrebările dvs. cu privire la această tehnologie.

Puterea potrivită pentru sistemul dvs. de încălzire cu bușteni

Odată ce v-ați decis pentru încălzirea cu lemne, planificarea corectă înainte de instalarea unui sistem este vitală. Atunci când cumpărați un sistem de încălzire cu bușteni, din punct de vedere al funcționalității, al confortului și al prețului, cel mai important factor este puterea sistemului.* Aceasta trebuie să fie suficient de mare pentru ca boilerul să compenseze pierderile de căldură din anvelopa clădirii și să asigure temperatura necesară în toate încăperile. În timp ce un calcul detaliat produce rezultate exacte, valorile orientative pot ajuta la dimensionarea și dispunerea aproximativă a sistemului de încălzire. Acestea depind de vechimea clădirii și sunt următoarele. Dacă anul de construcție este:

  • înainte de 1970, puterea de încălzire necesară este de 150 până la 170 wați pe metru pătrat
  • între 1970 și 1980, puterea de încălzire necesară este cuprinsă între 100 și 150 wați pe metru pătrat
  • între 1980 și 1990, puterea de încălzire necesară este cuprinsă între 75 și 100 wați pe metru pătrat.
  • între 1990 și 2000, puterea de încălzire necesară este de 50-75 wați pe metru pătrat.
  • după anul 2000, puterea de încălzire necesară este de 15 până la 50 de wați pe metru pătrat.
  • În special în cazul clădirilor mai vechi, puterea de încălzire necesară poate fi mai mică dacă proprietatea a fost deja modernizată.

*Căminul cu bușteni potrivit este determinat de capacitatea buncărului său. Dacă, de exemplu, doriți să încălziți cazanul doar o dată pe zi în timpul iernii pentru a vă încălzi clădirea, capacitatea buncărului cazanului cu bușteni trebuie să corespundă cererii de căldură pentru întreaga clădire. Cu cât buncărul este mai mare, cu atât poate primi mai mult lemn și cu atât mai multă căldură degajată. Puterea cazanului afectează viteza de ardere în cazan. În cazul în care cazanul poate fi pornit de două ori pe zi în timpul iernii, este suficient un buncăr de capacitate mai mică.

Lemnul ca și combustibil - depozitarea corectă

Lemnul este o materie primă regenerabilă și crește în pădurile native. Este considerat neutru din punct de vedere al emisiilor de CO₂ și reduce semnificativ povara asupra mediului în comparație cu arderea petrolului sau a gazului. Acest lucru se datorează faptului că, atunci când este ars într-un cazan cu bușteni, acest combustibil ecologic nu emite aproape deloc mai mult dioxid de carbon decât a reușit să transforme în oxigen în timpul creșterii. Am compilat informații suplimentare despre lemnul ca și combustibil în articolul nostru despre combustibilul din biomasă.

Sfaturi privind depozitarea combustibilului pentru cazanele cu bușteni

Pentru ca sistemele de încălzire cu bușteni să atingă cea mai bună eficiență în timpul arderii, combustibilii trebuie să fie de înaltă calitate. Acest lucru înseamnă, în esență, că aceștia au o umiditate reziduală scăzută, care, în conformitate cu Ordonanța germană privind emisiile, nu trebuie să depășească 25 %. Arderea buștenilor umezi consumă o mare parte din energia eliberată pentru a evapora apa conținută în lemn. Acest lucru determină un consum mai mare și o creștere a emisiilor poluante de la cazanele pe lemne. Arderea lemnului umed poate, de asemenea, să deterioreze coșul de fum. O umiditate reziduală de 15 până la 20 la sută asigură o ardere eficientă și curată. Dacă lemnul îndeplinește această cerință poate fi testat cu un aparat de măsurare a umidității.

Deoarece combustibilul lemnos eliberează multă umiditate în mediul înconjurător în timpul depozitării, experții sfătuiesc să nu îl depozitați în casă. Mai ales dacă încăperile nu sunt suficient de bine ventilate, umiditatea este reținută în interior, condensându-se pe pereții reci și provocând apariția mucegaiului.

Urmați aceste sfaturi pentru a vă usca rapid combustibilul lemnos

Pentru a vă asigura că combustibilul se usucă rapid, asigurați-vă că îl depozitați corect. Următoarea listă oferă o prezentare generală a celor mai importante puncte:

  • Împărțiți lemnul de foc în bușteni suficient de mici înainte de depozitare
  • Folosiți o fundație din paleți sau bușteni pentru a proteja lemnul de umezeala ascendentă
  • Locațiile exterioare vântoase și însorite sunt locurile ideale pentru depozitare
  • Cel mai bine este să stivuiți buștenii în cruce, în straturi alternante
  • Păstrați o distanță mai mare de zece centimetri între stivele de lemne și între stive și pereți
  • Folosiți prelate sau montați un acoperiș simplu pentru a proteja lemnul de ploaie și zăpadă.
  • Păstrați libere părțile laterale ale stivei pentru a asigura o ventilație optimă

Avantaje pentru proprietari și pentru mediu

Cazanele cu bușteni sunt ieftine, durabile și responsabile față de mediu. Dar ele necesită invariabil o anumită cantitate de muncă. În timpul perioadei de încălzire, așteptați-vă să le încărcați cu lemne o dată pe zi. Dacă temperatura exterioară este foarte scăzută, este posibil să trebuiască să adăugați combustibil de două ori pe zi. De asemenea, veți avea nevoie de suficient spațiu pentru depozitarea combustibilului. Mai jos este prezentat un rezumat al avantajelor acestui sistem de încălzire.

  • Utilizarea de materii prime regenerabile și disponibile la nivel regional
  • Lemnul este supus unor fluctuații scăzute de preț și este mai ieftin decât petrolul sau gazul
  • Arderea neutră din punct de vedere al emisiilor de CO₂ ușurează mediul înconjurător
  • Tehnologia de încălzire este dovedită, sigură și eficientă
Asistență

Aveți nevoie de ajutor pentru a selecta produsul potrivit?

Găsiți produsul