Pompă de căldură monobloc - compactă și rapid de instalat

Solicitați o consultare

O pompă de căldură monobloc utilizează energia din aerul ambiant pentru încălzire. Spre deosebire de pompele de căldură cu sursă de aer divizată, circuitul de refrigerant este situat într-o singură unitate. Puteți afla mai jos mai multe despre beneficiile și despre ceea ce este important atunci când vă decideți pentru o pompă de căldură monobloc.

Design special cu aceeași funcție

Funcția pompelor de căldură este, în esență, aceeași: energia mediului este transferată către un agent frigorific a cărui temperatură este ridicată printr-un proces tehnic și apoi transferată în circuitul de încălzire. Căldura obținută în acest mod poate fi utilizată atât pentru încălzirea încăperilor, cât și pentru prepararea apei calde menajere. Caracteristica specială a pompelor de căldură monobloc este că toate componentele implicate în circuitul de refrigerare sunt găzduite într-o singură unitate compactă:

  • Evaporator: Energia termică este transferată agentului frigorific lichid, care apoi se evaporă.
  • Compresor: Vaporii de agent frigorific sunt comprimați, ceea ce crește temperatura.
  • Condensator: Vaporii de agent frigorific eliberează căldură către circuitul de încălzire și se lichefiază din nou.
  • Supapa de expansiune: Temperatura agentului frigorific scade la temperatura inițială.

Pompă de căldură monobloc pentru instalare în exterior și interior

O pompă de căldură monobloc cu sursă de aer poate fi instalată fie în interiorul clădirii, fie în exteriorul proprietății. Versiunea pentru instalare în exterior este utilizată mai frecvent.

Deoarece pompele de căldură monobloc, cum ar fi Vitocal 250-A, găzduiesc doar unitatea de stocare, această versiune necesită mult mai puțin spațiu. Acest lucru este deosebit de benefic în cazurile în care spațiul disponibil este limitat - cum ar fi atunci când se modernizează o pompă de căldură într-o clădire mai veche. Un alt beneficiu este nivelul redus de zgomot în interior. Pentru instalarea în exterior, trebuie să se asigure că energia termică este transportată de la monobloc în clădire prin conducte bine izolate. Pentru a minimiza pierderile de căldură, distanța dintre unitatea exterioară și clădire trebuie să fie cât mai mică posibil. Există riscul de îngheț al țevilor doar la temperaturi extrem de scăzute.

Atunci când sunt instalate în interior, energia termică nu trebuie să fie transportată pe distanțe lungi. Cu toate acestea, trebuie să existe suficient spațiu în interiorul clădirii pentru instalare. Acest lucru poate fi luat în considerare la planificarea clădirilor noi. Acest lucru se aplică, de asemenea, conductelor de aer prin care este furnizat și extras aerul exterior. Carcasele izolate fonic și controlul inteligent al turației asigură o funcționare silențioasă, chiar și în cazul pompelor de căldură monobloc pentru instalare în interior.

În principiu, ambele versiuni pot fi instalate atât în clădiri noi, cât și în clădiri mai vechi. Un aspect care trebuie luat în considerare este spațiul disponibil. În cazul în care pompa de căldură este utilizată ca alternativă la un cazan de ulei, se poate elibera un spațiu esențial prin îndepărtarea rezervorului de ulei. Un instalator experimentat va evalua condițiile de la fața locului și va oferi sfaturi personalizate cu privire la diferitele pompe de căldură monobloc disponibile la Viessmann.

Pompe de căldură split și monobloc comparate

Spre deosebire de pompele de căldură monobloc, în cazul pompelor de căldură split, componentele circuitului de răcire sunt împărțite între unitatea exterioară și cea interioară. Acest lucru face ca unitatea exterioară să fie mai compactă și mai ușoară, ceea ce permite o mai mare flexibilitate în poziționare. Cu toate acestea, instalarea este mai complexă și necesită un certificat de gaz F. O pompă de căldură monobloc poate fi conectată fără acesta.

Vă rugăm să rețineți! Nu se recomandă instalarea unei pompe de căldură monobloc de către dumneavoastră. Un instalator se va ocupa de planificarea și instalarea corectă a tehnologiei - o condiție prealabilă pentru garanția și subvenția nelimitată Viessmann. Funcționarea eficientă și sigură este posibilă numai dacă instalarea este efectuată în mod profesionist. În plus, un instalator de încălzire va putea să vă explice și cum funcționează noua tehnologie de încălzire.

Tehnologia inovatoare permite o eficiență ridicată

Trebuie evaluat individual dacă o pompă de căldură split sau monobloc este mai potrivită. În principiu, ambele versiuni vor funcționa foarte eficient atât în clădirile noi, cât și în clădirile mai vechi, dacă sunt dimensionate corect. Baza pentru aceasta este un calcul al sarcinii termice, care va fi efectuat de către instalator. Tehnologiile inovatoare contribuie, de asemenea, la eficiența economică. De exemplu, actualele pompe de căldură split și monobloc de la Viessmann sunt echipate cu sisteme hidraulice patentate care asigură o funcționare eficientă pe întreaga durată de viață. De asemenea, pompele de căldură cu OptiPerform sunt cu până la 60 la sută mai mici decât sistemele similare și pot fi instalate mai rapid de către un contractor de încălzire.

Design monoblocDesign divizat
Circuit de refrigerareÎn unitatea interioară sau exterioarăÎn unitatea interioară și exterioară
InstalareNu este necesar certificatul de gaz FEste necesar certificatul de gaz F
Întreținerea conductelor de agent frigorificNu este necesarNecesar
Pericol de îngheț al conductelorLa temperaturi extreme (instalare în exterior)Niciun risc
Flexibilitate în poziționareRestricțiiFlexibilitate

Avantajele și dezavantajele pompelor de căldură monobloc cu sursă de aer

Acest tip de construcție are anumite avantaje și dezavantaje. Important de reținut este faptul că o pompă de căldură monobloc este relativ simplă și rapidă de instalat. Deoarece circuitul de refrigerare este situat în interiorul unității, aceasta este mai puțin susceptibilă la defecțiuni. În consecință, nu este nevoie de  mentenanță suplimentară. Cu toate acestea, este important să se țină cont de faptul că pompele de căldură în design monobloc pot fi ceva mai mari și mai grele. Acest lucru înseamnă mai puțină flexibilitate în ceea ce privește amplasarea. În special în cazul instalării în interior, trebuie să fie disponibil un spațiu corespunzător de mare. Pentru a împiedica înghețarea conductelor de la unitatea exterioară la unitatea interioară la temperaturi deosebit de scăzute în cazul instalațiilor exterioare, este de asemenea esențială o bună izolație.

Protecția împotriva zgomotului pentru rezidenți și vecini

Trebuie să se asigure o bună izolare fonică atât pentru instalațiile interioare, cât și pentru cele exterioare. Datorită Advanced Acoustic Design+, acest lucru este un dat cu pompele de căldură monobloc Viessmann. Acestea sunt printre cele mai silențioase de acest tip. Anumite măsuri de protecție a mediului contribuie, de asemenea, la un nivel redus de zgomot al pompei de căldură. În cazul instalării în interior, se recomandă o suprafață fonoabsorbantă și o ușă izolată fonic către camera mecanică. În cazul instalării în exterior, trebuie să existe o distanță suficientă față de proprietățile învecinate. Pentru a nu vă deranja propria liniște, unitatea nu trebuie amplasată sub un baldachin sau într-o nișă, de exemplu, pentru a preveni amplificarea sunetelor cu efect de ecou.

BeneficiiDezavantaje
Construcție compactăMai mult spațiu necesar
Instalare rapidăMai puțină flexibilitate
Cerințe reduse de întreținereIzolație suplimentară (instalare în exterior)
Asistență

Aveți nevoie de ajutor pentru a selecta produsul potrivit?

Găsiți produsul