Pompe de căldură cu sursă de aer: Valori orientative pentru volum și emisii

Solicitați o consultare de specialitate
Viessmann Vitocal 100

Generarea căldurii de către o pompă de căldură se bazează pe principiul compresiei, în care agentul frigorific evaporat este comprimat și temperatura acestuia este ridicată la nivelul necesar. Acest lucru poate produce zgomote care, peste un anumit nivel, pot fi percepute ca fiind deranjante de către unele persoane.

Instrucțiuni tehnice pentru protecția împotriva zgomotului ca bază pentru proiectare

În cazul pompelor de căldură cu sursă de aer, există, de asemenea, o recuperare activă a căldurii prin intermediul ventilatoarelor, un proces care provoacă, de asemenea, zgomot. Deoarece percepția zgomotului este foarte subiectivă, este nevoie de o bază pentru proiectare. Aceasta este furnizată de instrucțiunile tehnice pentru protecția împotriva zgomotului (TA Lärm), care, la rândul său, este reglementată ca reglementare administrativă prin Legea germană privind imixtiunile (BImSchG).

În consecință, există mai multe domenii în care trebuie menținute niveluri diferite. Dacă un sistem este utilizat într-o zonă industrială, de exemplu, nivelul de zgomot poate fi de până la 70 de decibeli (A). Cu toate acestea, dacă același sistem este destinat funcționării într-un spital sau într-un azil de bătrâni, atunci nu trebuie să se depășească permanent o limită de 45 de decibeli (A) în timpul zilei și de 35 de decibeli (A) pe timp de noapte.

Valorile ghidului de imisie

Tabelul următor prezintă valorile orientative pentru locurile de imixtiune din exteriorul clădirilor, în conformitate cu instrucțiunile tehnice privind reducerea zgomotului (TA Lärm).

OrașulOraLimita în dB(A)
Zona industrialătoată ziua70
Zone comercialeZi
Noapte
65
50
Zone urbaneÎn timpul zilei63
Zone urbane, sate și zone mixteZiua
Noaptea
60
45
Zone rezidențiale generale și cartiere de locuințe miciZi
Noapte
55
40
Zone pur rezidențialeZi
Noapte
50
35
Zone balneare, spitale și centre de îngrijireZi
Noapte
45
35

Picăturile individuale de zgomot pe termen scurt nu trebuie să depășească valorile orientative de imixtiune cu mai mult de 30 dB(A) în timpul zilei și cu mai mult de 20 dB(A) în timpul nopții.

Valorile de imixtiune pentru locația de imixtiune în interiorul clădirilor sau încăperilor care necesită protecție, astfel cum sunt definite de DIN 4109, sunt considerabil mai mici și sunt de 35 decibeli (A) în timpul zilei și de 25 decibeli (A) pe timp de noapte. Încăperile care necesită protecție includ:

  • Camere de zi și dormitoare
  • Dormitorul copiilor
  • Încăperi de lucru/birouri
  • Săli de predare/săli de seminar

Bucătăria, în care locuiesc rezidenții, ar trebui, de asemenea, să fie considerată ca fiind o încăpere care necesită protecție în sensul nr. A.1.3 TA Läärm (în combinație cu DIN 4109, ediția din noiembrie 1989).

Sunetele de frecvență joasă sunt considerate enervante

Pe lângă respectarea nivelului de zgomot prevăzut de lege, reducerea sunetelor de joasă frecvență reprezintă un obiectiv important. Mulți oameni le consideră deranjante, chiar dacă nivelul sonor, adică volumul, este sub limita legală. Sunetul de joasă frecvență este termenul utilizat pentru a descrie porțiunea de zgomot care are o frecvență mai mică de 90 Hz. Oamenii încep să perceapă sunetele într-un interval de aproximativ 20 Hz.

Motivul pentru care sunetele de joasă frecvență sunt totuși percepute ca fiind iritante este, în parte, faptul că aceste sunete sunt perceptibile doar la volume mai mari. În plus, oamenii nu pot diferenția sunetele din această gamă, motiv pentru care sunetele de frecvență joasă sunt denumite în mod obișnuit "zumzet".

Datorită împărțirii în unități exterioare și interioare, sunetul este aproape imperceptibil în cazul pompelor de căldură cu sursă de aer. (Vitocal-111-S)

Reducerea nivelului de zgomot doar prin proiectarea pompei de căldură Viessmann

Deoarece preocupările legate de zgomot devin din ce în ce mai importante, Viessmann a introdus, începând cu 2009, numeroase măsuri de proiectare pentru a minimiza emisiile sonore sau volumul pompelor de căldură. În dezvoltarea pompelor noastre de căldură, specialiștii în sunet și dezvoltatorii de circuite de răcire lucrează mână în mână pentru a dezvolta pompe de căldură extrem de eficiente și silențioase. Pe lângă conceptul de sunet 3D, acest lucru a dus și la sistemul AAD (Advanced Acoustic Design), care face probabil din pompele de căldură Viessmann cele mai silențioase pompe de căldură de pe piață.

Pompele de căldură cu sursă de aer de la Viessmann sunt printre cele mai silențioase aparate de pe piață

Pompele de căldură cu sursă de aer de la Viessmann sunt printre cele mai silențioase aparate de pe piață. Puteți afla ce altceva le face speciale în secțiunea privind avantajele pompei de căldură cu sursă de aer. Cât de ridicat este nivelul de zgomot al fiecărei pompe de căldură în parte depinde, printre altele, de coeficientul de performanță și de distanța față de clădirile adiacente.

Calculatorul de sunet al Asociației germane a pompelor de căldură vă poate oferi un ghid. Cu ajutorul acestuia, proprietarii de locuințe pot determina posibilele emisii de zgomot ale pompelor de căldură cu sursă de aer listate, cu o putere de încălzire de 35 kilowați sau mai puțin. Pe lângă datele privind emisiile, calculatorul de sunet calculează și distanța necesară până la încăperile adiacente care necesită protecție. Rezultatele nu înlocuiesc o evaluare individuală a zgomotului, dar oferă totuși o bază foarte utilă pentru planificare.

Asistență

Aveți nevoie de ajutor pentru a selecta produsul potrivit?

Găsiți produsul