Colectoare plate: construcție, funcție și avantaje

Solicitați o consultație gratuită

Colectorii sunt cele mai vizibile componente ale energiei solare termice. Pe lângă colectorii cu tuburi vidate, Viessmann oferă și colectoare plate pentru clădiri rezidențiale, comerciale și clădiri ale autorităților locale. Cele două versiuni de colectoare sunt similare prin faptul că utilizează energia solară gratuită și aproape universal disponibilă pentru încălzire și apă caldă menajeră.
În plus, acestea sunt fabricate din materiale rezistente la coroziune și la razele UV. Cu toate acestea, designul și principiul funcțional al colectoarelor solare diferă. Vă rugăm să citiți în continuare pentru a afla ce distinge colectoarele plane Vitosol de la Viessmann.

Colectoare plate Viessmann

Proiectarea și funcționarea colectoarelor plate Viessmann

Colectoarele plate puternice sunt un bun accesoriu pentru orice sistem de încălzire. Aceste colectoare sunt compuse dintr-un absorbant și o carcasă cu panou de acoperire. Diferența în acest caz constă în detalii: carcasa colectorului unui colector plat Viessmann este formată dintr-un cadru de aluminiu curbat pe circumferință. În cazul modelului Vitosol 200-FM, aceasta poate fi personalizată și vopsită într-o culoare RAL. Cadrul este vopsit standard în albastru închis. Învelișul cu geamuri fără sudură asigură o potrivire permanent etanșă și o stabilitate maximă a colectorului.

Capacul, realizat din sticlă specială, este foarte transparent, permițând pătrunderea unei cantități ample de energie solară. În plus, colectoarele plate Vitosol au un panou posterior rezistent la perforare și coroziune și o izolație termică foarte eficientă. Inima colectoarelor este absorbantul - o țeavă sinuoasă prin care curge un fluid solar (mediu solar). Deasupra acestuia se află panoul absorbant cu învelișul ThermProtect.

Cum se transformă lumina solară în căldură?

Funcționarea colectoarelor plate se bazează pe un circuit. Atunci când lumina solară atinge suprafața colectorilor cu plăci plane, aceasta încălzește agentul solar care circulă în interiorul tuburilor. Mediul solar transferă apoi căldura către un cilindru de apă caldă menajeră sau către un cilindru tampon de încălzire. Ciclul poate apoi să înceapă din nou.

În zilele cu soare abundent, colectorii cu plăci plane pot absorbi o cantitate mare de energie și o pot stoca temporar într-o unitate de stocare. În cazul în care nu se extrage nicio cantitate de energie pentru o perioadă de timp, colectoarele riscă să se supraîncălzească. Acest lucru se datorează faptului că unitatea de stocare nu mai poate absorbi energie. Un strat absorbant inteligent protejează colectoarele plate Viessmann împotriva acestui risc.

Diferența dintre absorbantele standard și absorbantele de comutare

Tehnologia ThermProtect, patentată de Viessmann, previne absorbția suplimentară de energie odată ce a fost atinsă o anumită temperatură, atunci când cilindrul solar este complet încălzit. În cazul în care temperatura de comutare este depășită, structura cristalină a stratului absorbant se modifică, crescând de mai multe ori rata de radiație termică și reducând randamentul colectorului. Astfel, temperatura de stagnare scade semnificativ, împiedicând formarea aburului. Când temperatura colectorului scade din nou, structura cristalină revine la starea inițială. Energia solară poate fi apoi absorbită ca înainte. Modificarea structurii suprafeței cristaline poate fi restabilită la nesfârșit, adică este complet reversibilă. ThermProtect permite, de asemenea, o dimensionare mai generoasă a întregii suprafețe în comparație cu colectoarele plate convenționale.

Beneficii

Pe scurt, colectorii plane de înaltă performanță Viessmann Vitosol 200-FM și Vitosol 100-FM se caracterizează prin următoarele:

ThermProtect protejează împotriva supraîncălzirii la temperaturi exterioare avansate și cu o disipare redusă a căldurii
Acoperire solară ridicată
Adecvat pentru încălzire centrală de rezervă și pentru încălzirea apei calde menajere
Etanșeitate ridicată datorită cadrului curbat circumferențial cu bandă de reținere a sticlei
Asamblare rapidă și ușoară, datorită conectorilor push-fit pentru țevi ondulate din oțel inoxidabil
Potrivit pentru diferite versiuni de instalare: pe acoperiș, pe acoperiș plat, în acoperiș și pe fațadă
Potrivit pentru instalare orizontală și verticală
Design atractiv cu opțiune de personalizare atunci când Vitosol 200-FM este vopsit în culori RAL
Materiale rezistente la UV și la coroziune pentru toate componentele

Gama de produse pentru colectoare plate

Colectoarele plate de la Viessmann permit diferite opțiuni de instalare. Aceștia pot fi instalați atât pe orizontală, cât și pe verticală. De asemenea, este posibilă instalarea pe acoperișuri înclinate. Atunci când se înlocuiește un cazan într-o clădire rezidențială, un pachet combinat format din două colectoare plate și un boiler solar este adesea soluția ideală.

Asistență

Aveți nevoie de ajutor pentru a selecta produsul potrivit?

Găsiți produsul