Reînnoirea unui sistem de încălzire - de ce, când și cum?

Solicitați o consultație gratuită

Potrivit unui studiu realizat în 2019 de Asociația Federală pentru Managementul Energiei și al Apei (BDEW), unul din patru sisteme de încălzire din Germania este considerat învechit. Teama de costurile  avansate și de efortul necesar pentru conversie îi descurajează pe utilizatori să își reînnoiască sistemele de încălzire. Cu toate acestea, în multe cazuri, acest lucru este necesar de urgență, fie din cauza vechimii sistemului, fie din cauza unui bilanț energetic insuficient. Cei care ezită experimentează adesea exact ceea ce au vrut să evite - costuri  avansate de încălzire și facturi pentru repararea și înlocuirea pieselor defecte sau înlocuirea sistemului de încălzire prin necesitate. Acest ghid oferă o imagine de ansamblu a modului în care acest lucru poate fi prevenit. Aflați care este momentul potrivit pentru a înlocui un sistem de încălzire, efortul de planificare necesar și costurile.

Reînnoirea unui sistem de încălzire economisește costurile de încălzire

Există multe modalități de a economisi energie în locuința dumneavoastră. Dintre acestea, reînnoirea sistemului de încălzire oferă cel mai mare potențial. Un nou sistem de încălzire sau instalarea unui sistem solar termic pe acoperișul dvs. vă poate oferi economii considerabile. Pentru un calcul precis, trebuie să se țină cont de starea energetică a clădirii. Cu toate acestea, ca regulă generală, se pot obține economii de până la o treime din costurile de energie dacă la reînnoirea unui sistem de încălzire se utilizează și energii regenerabile. În special în combinație cu alte măsuri prezentate în figură. Măsurile de sine stătătoare, cum ar fi izolarea pereților exteriori sau înlocuirea ferestrelor și a ușilor, aduc economii de numai aproximativ zece procente.

Reînnoirea sistemului de încălzire - începând de unde se face diferența

Potrivit Agenției pentru Energie din Renania de Nord-Westfalia și altora, încălzirea și apa caldă menajeră reprezintă în medie 70 % din costurile energetice ale gospodăriilor. Prin urmare, reînnoirea unui sistem de încălzire se poate amortiza după o perioadă scurtă de timp, chiar dacă reprezintă o provocare financiară. Subvențiile de stat pot contribui la rentabilizarea măsurii. Pentru a fi eligibile pentru acestea, trebuie să fie incluse energiile regenerabile. Acest lucru se datorează faptului că statul sprijină tocmai acele sisteme de încălzire care permit încălzirea cu energii regenerabile. În timp, acestea nu sunt benefice doar pentru portofelul dumneavoastră, ci și pentru mediu.

Când ar trebui să îmi reînnoiesc sistemul de încălzire?

Nu trebuie să așteptați momentul perfect pentru a vă reînnoi sistemul de încălzire - primăvara, vara și toamna sunt toate la fel de potrivite. Avantajul evident al înlocuirii unui sistem de încălzire în afara sezonului de încălzire este că există mai mult timp pentru îmbunătățiri; măsurile pot fi finalizate înainte de sosirea lunilor mai reci. Dar o înlocuire a sistemului de încălzire este posibilă și în lunile de iarnă și, de obicei, poate fi realizată în decurs de una până la trei zile. În afară de acești factori, este vorba mai ales de a fi atent la propriile variabile de cost și de a verifica în prealabil unde sunt punctele slabe ale vechiului sistem de încălzire.

În următoarele cazuri, merită o înlocuire:

  • Cazane cu o vechime de aproximativ 25 de ani sau mai mult
  • Cazane vechi care nu s-au defectat încă, dar care au deja 20 de ani (instalate în anii 2000)
  • Cazane supradimensionate care ocupă mult spațiu în camera cazanelor și care funcționează la temperaturi permanent  avansate ale apei din cazan
  • În cazul în care un inspector de gaze de ardere constată defecte la valorile gazelor de ardere în timpul unei inspecții anuale (de exemplu, pierderi de gaze de ardere de peste 11 %)
  • Cazanele cu temperatură constantă vechi de 30 de ani sunt supuse înlocuirii obligatorii în conformitate cu Legea germană privind energia în construcții (GEG)

Procedura corectă pentru reînnoirea unui sistem de încălzire

Înainte de a reînnoi un sistem de încălzire, este important să vă informați cu privire la opțiunile pe care le aveți. Acest lucru începe cu conversații cu vecinii sau cu mărturii valoroase de la prieteni și vecini. Chiar dacă persoanele bine intenționate vă sfătuiesc să nu o faceți - dacă aveți îndoieli, ar trebui să vă înlocuiți sistemul de încălzire. Asta pentru că, dintre numeroasele măsuri de eficiență energetică disponibile, reînnoirea sistemului de încălzire este una dintre cele mai eficiente.

Vă recomandăm ghidurile noastre Viessmann ca un bun loc pentru a efectua propriile cercetări online.

Mai devreme sau mai târziu, orice drum ar trebui să ducă la un antreprenor de încălzire, iar în acest caz, asta înseamnă un instalator de sisteme de încălzire. Aceștia vor ști cu exactitate ce sisteme de încălzire sunt disponibile și vor avea multă experiență când vine vorba de reînnoirea sistemelor de încălzire. Folosiți linkul de consultanță a experților pentru o recomandare către un instalator de sisteme de încălzire selectat în zona dumneavoastră, care vă poate consilia și poate prelua sarcina de a vă reînnoi sistemul de încălzire. O altă opțiune este să vă adresați unui expert în eficiență energetică. Acest tip de consilier energetic este recomandat în special dacă aveți în vedere măsuri de renovare de amploare.

Costurile de reînnoire a unui sistem de încălzire, inclusiv înlocuirea cazanului, variază în funcție de măsură și de sistemul de încălzire ales. În orice caz, ar trebui să luați în considerare două aspecte - în primul rând, economiile de energie realizate de noul cazan, care se ridică în medie la 10-20%, și în al doilea rând, gama de opțiuni de subvenții disponibile. Finanțarea federală pentru clădiri eficiente din punct de vedere energetic (Federal Funding for Energy-Efficient Buildings - BEG) oferă o serie de sume diferite de finanțare (sub formă de împrumuturi și subvenții), în funcție de tehnologia de încălzire. Cererile trebuie depuse înainte de începerea lucrărilor. Prin urmare, este important să vă informați din timp despre măsurile adecvate.

Folosiți FöörderProfi pentru a găsi subvenția potrivită pentru reînnoirea sistemului dumneavoastră de încălzire. De altfel, FöörderProfi se va ocupa și de întregul proces de solicitare pentru dumneavoastră.

Foto: © A. și I. Kruk / Shutterstock.com

Pe lângă un sistem de încălzire Viessmann eficient și de ultimă generație, trebuie să vă asigurați că aveți la bord instalatorul de sisteme de încălzire potrivit. Instalatorii cu care vă putem pune în legătură prin intermediul serviciului nostru de consultanță de specialitate sunt experți în domeniul lor. Aceștia au ani de experiență atunci când vine vorba de reînnoirea sistemelor de încălzire. Mulți clienți sunt, de asemenea, surprinși de faptul că lucrările de construcție implicate de înlocuire sunt relativ simple. Experiența arată că reînnoirea sistemelor de încălzire este adesea mult mai rapidă decât se așteaptă.

Tehnologia potrivită pentru reînnoirea unui sistem de încălzire

Înainte ca muncitorii să se apuce de treabă, trebuie să alegeți sistemul de încălzire potrivit. Pentru a determina ce sistem este potrivit pentru reînnoirea dumneavoastră, puteți efectua în prealabil verificarea gratuită a economiei de energie. Pe lângă subvenții, factorii de bază sunt starea energetică a clădirii, vechimea acesteia și spațiul disponibil în camera cazanelor.

Aveți un cazan de ulei și doriți o schimbare? Un sistem de încălzire pe peleți ar putea merita să fie luat în considerare. Spațiul pentru fostul rezervor de ulei poate fi folosit pentru depozitul de peleți. Un alt avantaj este faptul că înlocuirea unui cazan de petrol cu un nou sistem hibrid este subvenționată cu până la 45 % în unele cazuri. Plănuiți să instalați un sistem modern de încălzire pe gaz? Ar trebui să luați în considerare liniile directoare de finanțare din pachetul de protecție a climei. Acestea prevăd că gazul, în calitate de combustibil fosil, este subvenționat doar dacă sunt integrate energii regenerabile.

Ați găsit deja un produs care vă interesează? Atunci merită să aruncați o privire în ViBooks. Acolo veți găsi instrucțiuni de utilizare pentru fiecare aparat din gama noastră de produse.

Ce trebuie luat în considerare atunci când se efectuează o înlocuire a sistemului de încălzire?

După ce a fost găsit instalatorul de sisteme de încălzire potrivit și planificarea este finalizată, este timpul să începem lucrările. Reînnoirea unui sistem de încălzire înseamnă să ai mai devreme sau mai târziu muncitori în casă, iar pentru mulți proprietari acest lucru poate limita temporar confortul personal în propria locuință. Dar trebuie luate în considerare și avantajele, deoarece astfel de măsuri au un beneficiu evident și ajută la economisirea energiei și a costurilor pe termen lung. În plus, durata lucrărilor depinde întotdeauna de sistemul de încălzire ales.

Măsură indispensabilă: echilibrarea hidronică

Echilibrarea hidronică trebuie să fie efectuată ca parte a lucrărilor de înlocuire. Această măsură este importantă pentru ca noul sistem de încălzire Viessmann să poată exploata pe deplin potențialul său de economisire. În plus, echilibrarea este, de obicei, o condiție prealabilă pentru subvențiile de stat. Echilibrarea hidronică a tuturor radiatoarelor asigură că suprafețele de încălzire sunt alimentate cu căldură în mod uniform și că puterea corespunde radiatoarelor respective și sistemului de încălzire. Echilibrarea hidronică este efectuată numai de către un antreprenor, care va seta cu precizie debitul la robinetul termostatic. În multe cazuri, este necesară și înlocuirea supapelor.

Comparați costurile - înnoirea unui sistem de încălzire chiar merită

După ce toate măsurile au fost finalizate și sistemul de încălzire și radiatoarele au fost reglate cu atenție, puteți vedea în sfârșit cum se compară noul cazan cu cel vechi. Dacă veți economisi într-adevăr atât de mult combustibil și la fel de mult la costurile de încălzire pe cât plănuiați înainte de reînnoire nu este un lucru la care se poate răspunde în termeni generali. Comportamentul individual în materie de încălzire și temperaturile medii din anul respectiv joacă un rol, iar noi nu avem prea multă influență asupra acestora din urmă. Cu toate acestea, fiecare individ poate răspunde la factorii externi printr-un comportament de încălzire care să țină cont de costuri. Un sistem de încălzire reînnoit și reglat corespunzător face ca această abordare să fie eficientă. În cele din urmă, merită întotdeauna să faceți pasul curajos de a vă reînnoi sistemul de încălzire.

Asistență

Aveți nevoie de ajutor pentru a selecta produsul potrivit?

Găsiți produsul