Încălzirea boilerelor tampon de apă - utilizarea căldurii cu o temporizare

Acumulator tampon de apă caldă menajeră Viessmann cu modul de apă dulce

În principiu, boilerele-tampon stochează energia termică care nu este necesară în acel moment, pentru a putea fi consumată ulterior, în funcție de cerere. Boilerele-tampon pentru  apă caldă menajeră sunt utilizate în primul rând acolo unde căldura nu este întotdeauna necesară în mod constant. De exemplu, orele de vârf pentru încălzire și apă caldă menajeră într-o gospodărie medie sunt dimineața și seara. Cu toate acestea, un sistem solar termic pentru încălzirea centrală de rezervă și pentru încălzirea apei calde menajere produce cele mai mari randamente în mijlocul zilei. Pe de altă parte, un cazan pe gaz sau pe combustibil solid ar fi pornit și oprit în mod constant. Un cilindru tampon reduce această ciclicitate și generarea inegală de căldură. Acesta furnizează căldură atunci când există o cerere și se asigură că generatorul de căldură funcționează în mod constant la nivelul optim de randament.

Viessmann oferă o gamă largă de  acumulatoare tampon pentru apă caldă menajeră și încălzire. Aceștia sunt echipați diferit în funcție de sarcinile lor principale și pentru a se potrivi nevoilor individuale. Gama de produse include soluții pentru clădiri rezidențiale, precum și pentru aplicații comerciale și pentru autoritățile locale.

Designul permite utilizarea optimă a energiei termice

Pentru a permite stocarea temporară a energiei termice este necesară o proiectare specială. Un cilindru tampon pentru  apă caldă menajeră este, în principiu, un cilindru din oțel. Acesta este echipat cu opțiuni de conectare hidraulică. Acestea variază ca număr în funcție de model și de domeniul de aplicare. În plus, boilerele-tampon pentru apă caldă menajeră Viessmann impresionează prin izolarea termică integrală realizată din vată de poliester. Aceasta ajută la reducerea la minimum a pierderilor de căldură. De asemenea, face inutilă o izolație suplimentară pentru cilindrul tampon.

Adaptare la nevoile individuale

În funcție de model și de circumstanțe, boilerele-tampon Viessmann dispun, de asemenea, de o conexiune pentru un boiler cu imersie, un serpentin indirect intern pentru conectarea colectoarelor solare sau un sistem suplimentar de stratificare. În plus, un modul de apă dulce poate fi furnizat ca accesoriu sau poate fi integrată o conductă ondulată pentru apă caldă menajeră, dacă butelia tampon este destinată și furnizării de apă caldă menajeră.

Casă model cu sistem de încălzire și butelie tampon de apă caldă în subsol.

Cum funcționează un cilindru tampon?

Un cilindru tampon este întotdeauna poziționat între generatorul de căldură și consumatorii de căldură. Un cazan încălzește apă caldă menajeră, care trece prin cilindrul tampon. Fluxul de la generatorul de căldură este amestecat cu returul rece de la consumatori (radiatoare) în cilindrul tampon. Acest lucru crește temperatura apei, astfel încât aceasta poate fi eliberată ca debit către radiatoare atunci când este necesar. Returul rece de la consumatorii de căldură se întoarce apoi în cilindrul tampon de apă caldă menajeră. În cazul în care butelia furnizează, de asemenea, căldură pentru apa caldă menajeră, consumatorii includ nu doar radiatoarele, ci și punctele de prelevare, cum ar fi robinetele, dușurile, băile și mașinile de spălat vase.

În raport cu volumul, densitatea apei depinde de temperatură. În consecință, apa caldă se găsește întotdeauna în partea superioară a buteliei tampon de apă caldă menajeră. De acolo, aceasta curge către radiatoare. Apa rece de retur de la radiatoare se află în partea de jos a rezervorului și de acolo curge în boiler, unde poate fi reîncălzită. Cazanul, butelia tampon și radiatoarele formează astfel un sistem închis.

Cilindru tampon pentru prepararea suplimentară apei calde menajere

Dacă butelia tampon încălzește și apa caldă menajeră, există opțiunea de a completa butelia cu modulul de apă dulce Vitotrans 353. Acesta funcționează conform principiului fluxului continuu. Acest lucru înseamnă că apa caldă menajeră trece prin modul, pe lângă apa caldă de încălzire care se află în butelia tampon și este încălzită indirect în acest proces. În acest fel, apa caldă menajeră igienică este încălzită în funcție de nevoile individuale ale gospodăriei respective. Nu mai este nevoie să se stocheze apa caldă menajeră, ceea ce reprezintă o soluție care economisește foarte mult spațiu.

Gama Vitocell 100-E include  acumulatoare tampon cu capacități cuprinse între 46 și 2000 de litri. Modelul Vitocell 140-E poate fi utilizat, de asemenea, împreună cu modulul de apă dulce. În plus, acesta dispune de un serpentin indirect intern, care poate fi utilizat în scopuri precum conectarea colectoarelor solare. Ca atare, acest cilindru tampon Viessmann este, de asemenea, potrivit pentru sistemele de încălzire cu mod dual - adică pentru sistemele care integrează două generatoare de căldură.

Acumulatoare tampon pentru apă caldă menajeră Viessmann

Cilindru tampon cu sistem de stratificare suplimentar

După cum s-a menționat mai sus, densitatea apei se modifică în funcție de temperatură. Apa caldă este mai ușoară în raport cu volumul său și, prin urmare, se ridică în sus într-un recipient vertical. Într-un cilindru tampon, acest efect duce, în general, la amestecare. Dacă un cilindru, cum ar fi Vitocell 160-E, este echipat cu un sistem de stratificare, apa rece de retur rămâne în partea de jos, în timp ce apa caldă de curgere poate fi preluată întotdeauna din partea de sus. Acest lucru are marele avantaj că butelia nu trebuie să fie încălzită complet pentru ca punctele de prelevare, cum ar fi dușurile sau băile, să consume apă caldă.

În plus față de Vitocell 160-E cu modul de apă dulce, este disponibil și un sistem suplimentar de stratificare pentru butelia tampon de  apă caldă menajeră Vitocell 360-M cu mai multe moduri.

Acumulatoare tampon  pentru  apă caldă menajeră cu moduri multiple de la Viessmann

Boilerele tampon multimodale nu combină doar  apă caldă menajeră și apa caldă menajeră. De asemenea, acestea pot fi încălzite de mai multe generatoare de căldură.

Dacă, de exemplu, o pompă de căldură furnizează prea puțină căldură pentru a satisface cererea curentă, se utilizează un generator de căldură suplimentar. Acest lucru este, de asemenea, similar cu conectarea cilindrului tampon la un sistem solar termic. Vitocell 340-M este o soluție compactă și de economisire a spațiului - un cilindru tampon cu încălzire a apei calde menajere prin intermediul unei țevi ondulate flexibile și fără tensiuni, realizată din oțel inoxidabil. Această țeavă este integrată în cilindru într-o formație spiralată, prin ea curgând apă caldă menajeră proaspătă. Această apă este încălzită de apa caldă de încălzire. Prin urmare, nu este necesar un cilindru separat pentru apa caldă menajeră, deoarece apa este încălzită pe măsură ce este necesară. Acest fapt, împreună cu utilizarea oțelului inoxidabil ca material, asigură o încălzire igienică a apei calde menajere fără risc de formare a legionellei. Un serpentin indirect intern integrat din oțel permite, de asemenea, conectarea colectoarelor solare.

Noul VDI 2035

În acest videoclip, puteți afla mai multe despre noul ghid VDI 2035 și de ce joacă un rol important pentru  boilerele tampon.

Asigurarea unei funcționări fără probleme

Funcționarea buteliei-tampon de  apă caldă menajeră este, de asemenea, monitorizată ca parte a întreținerii sistemului de încălzire. Acest lucru contribuie la asigurarea unei funcționări fără probleme. În timpul inspecției vizuale, expertul în instalații de încălzire verifică cilindrul tampon, pompele și supapele pentru a vedea dacă sunt deteriorate, corozive, murdare și scurgeri. Aceasta este în primul rând o măsură de precauție. În acest caz, accentul se pune pe interfețele dintre componente, pentru a se asigura că acestea sunt coordonate în mod optim între ele. În principiu, însă, cilindrul tampon Viessmann necesită foarte puțină întreținere.

Supapele de aerisire facilitează întreținerea

Generatorul de căldură, cilindrul tampon și consumatorii de căldură formează un sistem închis. Cu toate acestea, există întotdeauna riscul ca aerul să pătrundă în sistem. Gama de produse Vitocell de la Viessmann dispune de supape de aerisire pentru a permite eliberarea aerului. Cu ajutorul acestora, partenerul dumneavoastră Viessmann poate aerisi cu ușurință cilindrul tampon.

Calitatea apei de încălzire asigură cheltuieli reduse

Butelia tampon conține  apă caldă menajeră cu conținut scăzut de oxigen, ceea ce înseamnă că, de obicei, nu este necesară o protecție suplimentară împotriva ruginii. Dacă apa este de o anumită calitate și îndeplinește specificațiile (conform directivei VDI 2035 - Cerințe privind calitatea apei de încălzire), un cilindru tampon nu trebuie să fie decapat. Situația este diferită în cazul  boilerelor de apă caldă menajeră. Aici, apa de la robinet curge peste schimbătoarele de căldură fierbinte. Ca urmare, poate precipita calcar, în funcție de duritatea apei. Partenerul dumneavoastră Viessmann va elimina și acesta.

Asistență

Aveți nevoie de ajutor pentru a selecta produsul potrivit?

Găsiți produsul