Tot ce trebuie să știi despre cazanele cu gazeificare

Te-ai întrebat vreodată ce fel de cazan este un cazan termic cu gazeificare și dacă merită să investești într-un astfel de dispozitiv? În acest articol realizat de echipa Viessmann, o companie germană cu o istorie îndelungată pe piața sistemelor termice, îți vom explica tot ce trebuie să știi despre cazanele termice cu gazeificare pentru ca la final să poți alege în cunoștință de cauză sistemul de care ai nevoie.

© Shutterstock / Leigh Prather

Există două tipuri de cazane termice pe bază de lemne:

  • cazane simple, care funcționează în mod similar cu sobele tradiționale;
  • cazane cu gazeificare, care funcționează pe principiul gazeificării lemnului.

Gazeificarea lemnului, explicată pe scurt, presupune introducerea lemnului în încăperea din partea superioară a cazanului, denumită și magazia de lemne, direct în contact cu jarul și apoi aprinderea lui pentru a da naștere unor gaze. Aceste gaze, când se combină cu aerul care se introduce în mod forțat în spațiul respectiv al cazanului, creează un amestec combustibil.

 

Amestecul format din aer și gazul rezultat din arderea lemnelor se autoaprinde.

În partea inferioară a cazanului, în spațiul denumită și zona de schimb, ia naștere o flacără răsturnată, sau inversă.

Cu alte cuvinte, putem spune că un cazan cu gazeificare nu arde lemnul care se introduce în el pentru a produce căldură, ci arde gazele care se produc prin arderea acestui tip de combustibil solid. Astfel, lemnul se arde complet și se valorifică în totalitate, oferind cazanului un randament de 80-90%, o valoare ideală pentru cazanele pe bază de combustibil solid.

 

Avantajele cazanelor cu gazeificare

În comparație cu cazanele clasice pe lemne, cazanele cu gazeificare au nevoie de mult mai puțin combustibil și astfel: alimentarea lor nu este la fel de solicitantă și nici de costisitoare ca cea a cazanelor clasice și prezintă un risc mai mici de accident la alimentare. Dar pe lângă toate acestea, mai au și o serie de avantaje mai greu de observat la prima utilizare, dar cu siguranță foarte apreciate de cei care le folosesc.

Pentru că ard lemnul în totalitate, cazanele de gazificare emană un fum curat, care nu conține elemente nearse, ce pot fi toxice pentru organismul uman, dar și pentru animale sau plante. Din acest motiv, în ceea ce privește poluarea, cazanele de gazeificare sunt mult mai prietenoase cu mediul înconjurător.

În comparație cu cazanele clasice pe bază de combustibil solid, cazanele de gazeificare au un randament cu aproximativ 10-15% mai mare și astfel putem spune că încălzesc mai bine.

O altă caracteristică ce face ca aceste cazane să iasă în evidență în comparație cu alte tipuri de cazane termice pe bază de lemne este tipul flăcării. Poziționând buștenii în partea superioară a cazanului și nu cea inferioară a acestuia, flacăra care se formează arde de sus în jos, invers față de cazanele tradiționale.

 

Dezavantajele cazanelor cu gazeificare

Din păcate, întrucât pur și simplu nu există dispozitive de încălzire sau orice alt tip cu adevărat perfecte, și cazanele cu gazeificare au câteva dezavantaje pe care considerăm că trebuie să le cunoști dacă ai de gând să investești într-un asemenea sistem.

Unul din aceste avantaje este faptul că ele funcționează doar cu lemne de o înaltă calitate și foarte bine uscate. Dacă lemnele introduse în ele au o umiditate mai mare de 15%, atunci există riscul de apariție a condensului și astfel se poate ca gudronul produs să se depună pe pereții interiori ai cazanului.

Problema depunerii de gudron nu este doar o problemă ce afectează eficiența cazanului, ci și siguranța lui de exploatare. Un cazan de acest tip murdar reprezintă un pericol de incendiu sau de ardere pentru cel care îl utilizează.

De asemenea, mai trebuie să menționăm și faptul că aceste cazane necesită o mai bună îngrijire decât cazanele clasice pe bază de lemn. Ca să funcționeze la capacitate maximă și să nu devină periculoase, aceste cazane trebuie curățate cel puțin o dată pe săptămână, lucru care necesită destul de mult timp, dar și pricepere.

În concluzie, investește în cazane de gazeificare dacă vrei un cazan pe lemn foarte eficient, însă ia în calcul și alte variante dacă nu dispui de un combustibil de înaltă calitate sau nu ai timp pentru a întreține în mod corespunzător un astfel de dispozitiv.

Asistență

Aveți nevoie de ajutor pentru a selecta produsul potrivit?

Găsiți produsul