Care este diferența dintre panourile termice și panourile fotovoltaice?

Peste tot se vorbește despre panouri solare și despre cât de eficiente și convenabile sunt aceste sisteme ca sursă de energie verde. Dar câți oare cunosc faptul că panourile solare sunt de trei feluri și prin intermediul lor se poate produce atât energie electrică, cât și termică. Din punct de vedere al aplicațiilor lor panourile solare pot fi panouri fotovoltaice, panouri termice și panouri mixte. Panourile fotovoltaice transformă energia solară în energie electrică, iar panourile termice, așa cum se poate înțelege și după numele lor, în energie termică.

© Shutterstock / jittawit21

Panourile solare fotovoltaice

Scopul acestui tip de panouri solare este de a transforma radiația solară în energie electrică. Ele pot fi prevăzute cu sisteme fotovoltaice pe bază de baterii, sau conectate direct la rețeaua de curent electrică.

Celulele fotovoltaice din componența acestor panouri solare funcționează ca un detector de lumină pe care odată ce o captează o transformă în electricitate. Pentru a capta lumina, panourile fotovoltaice sunt prevăzute cu o peliculă argintie, în două straturi, înfășurată în jurul unui strat semiconductor.

Din punct de vedere al modului lor de fabricare, panourile fotovoltaice pot fi:

  • panouri fotovoltaice monocristaline;
  • panouri fotovoltaice policristaline;
  • panouri fotovoltaice amorfe.

Din punct de vedere al calității, cele mai bune sunt panourile fotovoltaice monocristaline. În jurul anului 1950, acest tip de panouri solare aveau un randament de doar 6%, dar cu timpul, tehnologia a avansat și acum randamentul lor a ajuns la 20%, în funcție de mărimea fiecărui panou solar în parte. Singurul dezavantaj al acestui tip de panouri este prețul lor mai piperat decât cel al panourilor fotovoltaice policristaline sau amorfe.

Dintre toate tipurile de panouri fotovoltaice, cele mai răspândite sunt cele policristaline, datorită raportului lor calitate / preț bun. Panourile fotovoltaice policristaline sunt cu aproximativ 10% mai ieftine decât panourile fotovoltaice monocristaline, dar din păcate, eficiența lor maximă este de 16%.

Cele mai puțin eficiente panouri fotovoltaice, în condiții bune de lumină, sunt panourile fotovoltaice amorfe, care au un randament cuprins între 5 și 7%. Pe de altă parte, în medii cu lumină slabă, panourile fotovoltaice amorfe au cel mai bun randament. De asemenea, ele compensează și prin faptul că spre deosebire de alte panouri solare, pot fi montate și suporturi curbate sau flexibile, ceea ce le face să fie prima alegere pentru proprietarii de bărci și alte mijloace de transport.

  

Panourile solare termice

Utilizarea energiei solare pentru a încălzi diferite spații sau obiecte nu este un concept nou. Chiar și pe vremea lui Leonardo Da Vinci, se foloseau sisteme complexe de oglinzi pentru dirijarea luminii soarelui în vederea încălzirii apei dintr-un vas.

Modul de funcționare al panourilor solare termice este puțin mai complicat decât sistemul primitiv de oglinzi folosit de înaintașii noștri. Dar scopul este fix același.

Panourile solare termice sunt de două tipuri:

  • panouri solare termice plane
  • panouri solare termice cu tuburi vidate

  

Obiectivul acestora este în general încălzirea apei din piscină sau a locuinței.

Panourile solare termice plane sunt prevăzute cu un element special, care absoarbe radiația solară, o transformă în energie termică și o cedează apoi unui agent termic care poate fi apă sau antigel. Astfel, energia termică produsă se poate folosi pe loc sau poate fi înmagazinată pentru o anumită perioadă de timp. Astfel de sisteme termice sunt confecțioante din materiale foarte rezistente, care nu permit pierderile de căldură și astfel, nici nu au nevoie de foarte multă lumină pentru a asigura un anumit grad de confort în locuință.

Panourile solare termice cu tuburi vidate sunt formate din două tuburi de sticlă borosilicată, unite prin sudură. Spațiul dintre tuburile acestor panouri este vidat, iar principalul avantaj pe care îl oferă utilizarea lor este reflexivitatea extrem de redusă.

  

Cum să alegi cel mai potrivit tip de panouri solare pentru locuința ta?

Am vorbit pe larg despre diferențele dintre cele mai comune tipuri de panouri solare, dar când vine vorba de achiziții, recomandăm clienților noștri să determine consumul de energie electrică sau termică al locuinței lor și să ia legătura cu un expert Viessmann care să-i îndrume către cel mai bun tip de produs.

Așa cum reiese și din acest articol, panourile solare sunt niște sisteme destul de complexe a căror selecție necesită o analiză amplă a condițiilor de montare, dar și cunoașterea nevoilor beneficiarilor lor.

Asistență

Aveți nevoie de ajutor pentru a selecta produsul potrivit?

Găsiți produsul