Încălzire prin pardoseală sau calorifere? Care este mai rentabilă?

Dacă tocmai ți-ai ridicat o casă sau vrei să modernizezi o locuință mai veche, cu siguranță ți-ai pus măcar o dată problema încălzirii întrebându-te în ce merită să investești mai mult: încălzire prin calorifere sau încălzire prin pardoseală? Fiecare din aceste două sisteme are avantajele și dezavantajele sale, motiv pentru care a face o alegere fără să cunoști toate detaliile nu este o misiune ușoară.

Cel mai bun sistem de încălzire

Pentru un apartament, încălzirea prin calorifere este o soluție mai accesibilă decât cea prin pardoseală. În primul rând, când optezi pentru un astfel de sistem de încălzire nu trebuie să schimbi parchetul sau gresia, iar caloriferele sunt disponibile în atât de multe forme și dimensiuni încât indiferent de stilul casei tale, cu siguranță vei găsi ceva care să-ți facă pe plac.

Chiar și în cazul în care ai deja caloriferele montate și vrei doar să oferi casei tale un plus de personalitate, nu merită să schimbi instalația termică cu totul, ci doar să investești în niște măști elegante de calorifer care îi vor schimba complet aspectul.

Pe de altă parte, nici sistemul de încălzire prin pardoseală nu mai este ceea ce era odată. Când abia își făcuse apariția pe piață, acest sistem reprezenta o provocare pentru majoritatea instalatorilor deoarece indiferent de talentul lor, le lipsea experiența de montare. Dar acum, există atât de multe modele de covorașe de încălzire prin pardoseală, iar internetul este plin de tutoriale și articole informative foarte bine explicate, încât instalarea încălzirii prin pardoseală a devenit accesibilă oricui.

În ceea ce privește încălzirea prin pardoseală, alternativele care ți le oferă piața sunt încălzire pe bază de apă și încălzire electrică. Iar alegerea celui mai bun sistem depinde de preferințele tale ca utilizator și bineînțeles, de bugetul de care dispui. Dacă ai nevoie de cineva care să te îndrume în alegerea celui mai potrivit sistem termic pentru nevoile tale, te sfătuim să consulți oferta de produse Viessmann sau să iei legătura cu unul din specialiștii noștri.

  

Ce avantaje oferă sistemele de încălzire prin pardoseală?

Sistemele de încălzire prin pardoseală sunt eficiente din punct de vedere al costurilor de funcționare. Este adevărat că prețul montajului este destul de costisitor, dar odată ce începi să-l folosești, investiția într-un sistem de încălzire prin pardoseală se amortizează rapid și sigur.

De asemenea, în comparație cu încălzirea prin calorifere, încălzirea prin pardoseală este mai rapidă și creează o temperatură optimă în cameră pentru mai mult timp. Chiar dacă este vorba de o suprafață mare, sistemul de încălzire prin pardoseală nu trebuie să atingă o temperatură foarte ridicată pentru a asigura un confort termic sporit.

Mai mult, în ceea ce privește amenajarea locuinței, încălzirea prin pardoseală este mai avantajoasă pentru că prin intermediul ei se creează mai mult spațiu liber ce poate fi folosit pentru așezarea mobilei sau pur și simplu lăsat gol. Este greu să așezi o canapea, o bibliotecă, un pat sau orice altă piesă de mobilier în fața unui calorifer. Însă nu ai aceeași problemă și cu încălzirea prin pardoseală deoarece, deasupra unui astfel de sistem, poți să așezi practic orice.

  

Ce dezavantaje au sistemele de încălzire prin pardoseală?

Din păcate, nu există un sistem de încălzire perfect și la fel ca în cazul caloriferelor, și încălzirea prin pardoseală are dezavantajele ei. În primul rând, n-o poți instala de unul singur deoarece ai nevoie de unelte speciale, dar și de o mână formată pentru că altfel riști să provoci inundații.

De asemenea, încălzirea prin pardoseală nu se potrivește chiar cu orice tip de parchet sau gresie deoarece nu toate materialele permit un transfer de căldură la fel de bun. În general, cele mai bune pardoseli pentru încălzirea de acest tip sunt cele de marmură sau gresie.

Nu în ultimul rând, pentru a beneficia la maxim de avantajele încălzirii prin pardoseală trebuie să-ți izolezi mai întâi casa în mod corespunzător. Acest lucru este valabil și pentru alte tipuri de încălzire, dar mai ales atunci când investești atât de mult în încălzirea prin pardoseală se transformă într-un dezavantaj major deoarece presupune costuri suplimentare.

Asistență

Aveți nevoie de ajutor pentru a selecta produsul potrivit?

Găsiți produsul