Puterea unui panou solar și avantajele plăcilor monocristaline

Panourile solare sunt niște dispozitive foarte moderne, extrem de apreciate de proprietarii de case, dar și alte construcții, care vor să diminueze pe cât posibil amprenta lor asupra mediului înconjurător, dar și să devină independenți față de furnizorii de enrgie.

© Shutterstock / Elena Elisseeva

Și în oferta de produse Viessmann, există mai multe soluții în ceea ce privește sisteme fotovoltaice, iar dacă ai nevoie de sfaturi în vederea instalării unui astfel de sistem, poți apela oricând, cu încredere, la echipa Viessmann pentru consultanță.

  

Ce putere are un panou solar?

Pentru a înțelege cât mai bine modul de funcționare a panourilor solare trebuie să cunoști mai întâi cum se calculează puterea unui modul solar. De asemenea, pentru un astfel de calcul trebuie să știi care este performanța panourilor tale solare.

Pentru a exprima performanța unor module solare se folosește o unitate de măsură numită watt de vârf care se notează cu Wp. Aceasta este o măsură utilizată ca referință și se folosește pentru a putea compara mai multe panouri solare între ele.

Legat de eficiența unui panou solar, mai trebuie să adăugăm faptul că această caracteristică nu este condiționată doar de modul de fabricare a panoului respectiv, ci și de cantitatea de radiație solară de care beneficiază sistemul în funcție de momentul zilei, vremea de afară și perioada anului.

Curentul generat de un panou fotovoltaic se calculează pe baza unor oscilații foarte mari, care complică modul de calcul.

Nu se generează mereu aceeași cantitate de energie și din acest motiv estimările pot fi mai mult sau mai puțin exacte. Din acest motiv, se folosește ca unitate de măsură watt-ul de vârf. Wații de vârf reprezintă performanța unui panou solar în niște condiții standard de temperatură și radiație solară.

Pe baza calculelor obținute, panourile fotovoltaice trebuie instalate în așa fel încât să producă cât mai multă energie electrică și să ofere proprietarului lor o independență cât mai mare față de furnizorii de energie.

Ca să instalezi în mod cât mai eficient un panou solar, trebuie să ai în vedere mai mulți factori. În primul rând trebuie să ții cont de zona geografică în care te afli, să iei în calcul orientarea acoperișului și unghiul acestuia și multe alte aspecte. Din fericire însă, panourile solare, în special cele de le Viessmann, pot fi instalte la orice unghi se dorește pentru a se obține o eficiență maximă.

  

De câte feluri sunt panourile solare în funcție de componența lor?

Există mai multe tipuri de panouri fotovoltaice, după modul în care ele sunt fabricate. Astfel, avem panouri amorfe, panouri policristaline și panouri monocristaline.

Panourile amorfe se folosesc din ce în ce mai rar deoarece eficiența lor se pierde drastic în primele luni de funcționare, din cauza faptului că nu au o structură bine definită.

Panourile policristaline sunt niște panouri compuse din cristale de diferite orientări și au o culoare caracteristică albastră. Ele se produc relativ ieftin, dar din păcate nu sunt foarte eficiente.

Panourile monocristaline sunt cele mai performante tipuri de panouri fotovoltaice existente pe piață. Ele se caracterizează printr-o calitate ieșită din comun, iar celulele lor sunt formate din câte un singur cristal de siliciu, de foarte înaltă puritate. Astfel ele au o eficiență mai mare decât panourile policristaline deoarece permit electronilor din interiorul lor să se miște mai liber. Din păcate însă, sunt ceva mai scumpe deoarece procesul lor de fabricație este unul mai costisitor.

În România, chiar dacă în majoritatea regiunilor soarele strălucește suficient de puternic pe tot parcursul anului încât să poți profita la maxim de avantajele unui sistem fotovoltaic, se recomandă utilizarea panourilor monocristaline celor care urmăresc să devină complet independenți față de furnizorii de curent electric.

Panourile solare dotate cu celule monocristaline sunt capabile să genereze mult curent electric chiar dacă nu beneficiază de foarte mult soare din cauza orientării defavorabile a construcției pe care sunt montate sau din cauza condițiilor meteo, în lunile friguroase ale anului. De aceea, ele sunt potrivite și pentru cei care nu dispun de suficient spațiu de montare, întrucât cu ajutorul unor astfel de panouri poți produce la fel de mult curent electric ca și cum ai folosi mai multe panouri policristaline.

Asistență

Aveți nevoie de ajutor pentru a selecta produsul potrivit?

Găsiți produsul