Care consideră românii că este cea mai bună soluție de încălzire a unei case?
Te-ai întrebat vreodată care este cea mai bună și mai eficientă metodă de încălzire a unei case? Cum poți să te simți confortabil, dar și să nu plătești o avere ca să te încălzești?
Cu toate că lucrăm în domeniu, și noi ne-am pus de multe ori această întrebare și chiar am vorbit cu nenumărate persoane despre acest subiect pentru a învăța și de la alții și să să ne perfecționăm. Și pentru că am adunat foarte multe răspunsuri care mai de care mai interesate, ne-am gândit să întocmim o listă din care poate te inspiri și tu dacă consideri că poveștile celor cu care am discutat sunt similare cu a ta.
Cristian, centrală termică Viessmann și izolație corespunzătoare
"Tocmai mi-am modernizat casa anul trecut și am investit într-o centrală termică Viessmann pentru încălzire. Este atât de performantă, încât nici nu trebuie s-o țin pornită mai mult de 3 ore pe zi din 24 și în casă este mereu o atmosferă caldă, primitoare, foarte plăcută. Bineînțeles, aș exagera dacă aș spune că acesta este în întregime meritul centralei. În afară de ea, a mai investit și într-o izolație cu vată bazaltică, de 10 cm și tâmplărie PVC cu 5 camere și geam tripan - profil salamander. În plus, suprafața utilă a casei mele este de doar 120 mp. Din punctul meu de vedere, dacă vor să aibă parte de confort maxim, cei care au acces la rețeaua de gaz, ar trebui să opteze fără să stea pe gânduri la o astfel de metodă de încălzire pentru că satisfacția lor va fi garantată. Cred că dintre toate metodele de încălzire, la momentul de față cel puțin, aceasta este printre cele mai convenabile, dar și cele mai eficiente."
Elena, încălzire electrică prin pardoseală
"Părerea mea este că cine își permite ar fi bine să opteze pentru încălzire electrică prin pardoseală. Acest tip de încălzire este fără îndoială cel mai eficient și cel mai simplu de utilizat pentru beneficiarii săi, dar vine la pachet și cu un preț destul de piperat. Mai ales dacă locuiești într-o casă cu o suprafață medie spre mare, te costă ceva s-o încălzești bine pe timp de iarnă dacă ai încălzire prin pardoseală, dar dacă îți permiți, te simți cu ea mai bine decât cu oricare alt sistem."
Marius, încălzire prin pardoseală cu ajutorul unei pompe de căldură
"Eu am optat pentru un sistem de încălzire prin pardoseală cu ajutorul unei pompe de căldură. Aceasta are niște țevi îngropate la 2.5 m adâncime și asigură locuinței mele căldură și apă caldă tot timpul anului. Un astfel de sistem are nevoie de un minim de mentenanță și odată setat, pornește automat în funcție de preferințele utilizatorilor săi cu privire la confortul interior și temperatura apei calde. Eu am o pompă de căldură Viessmann și trebuie să recunosc că a fost destul de costisitoare și în plus, nu aș fi putut s-o instalez dacă nu aș fi avut un teren suficient de generos în jurul casei mele. Dar s-a întâmplat ca locuința mea să îndeplinească toate cerințele pentru instalarea unui astfel de sistem și acum mă bucur din plin de cea mai bună investiție pe care am făcut-o vreodată!"
Alexei, încălzire electrică prin pardoseală
"Eu am visat la un sistem de încălzire electrică prin pardoseală de când am hotărât că-mi voi ridica propria casă. Nu a fost deloc ieftin să instalez un astfel de sistem întrucât am plătit aproximativ 3000 de euro pentru a instala acest sistem pentru 90 din cei 120 mp ai casei mele, în 2018. Și de atunci, pe timp de iarnă, îl setez în așa fel încât în casă să fie o temperatură constantă de 22 de grade Celsius. Când eu și ceilalți membri ai familiei suntem plecați de acasă, setez sistemul în așa fel încât să pornească cu aproximativ jumătate jumătate de oră înainte să ajungem acasă și se simte absolut excelent. Din punctul meu de vedere cel puțin, chiar dacă a fost scump, a meritat până la ultimul bănuț."