Cum arată o casă smart?

Cu siguranță nu este prima oară când auzi de conceptul: casă smart. În ziua de azi nu doar oamenii sunt inteligenți, ci și locuințele lor. Dar în ce sens? O casă smart nu este o casă care știe să rezolve ecuații, integrale sau probleme de logică. Pentru astfel de lucruri avem telefoanele din buzunarele noastre conectate în permanență la internet și nu trebuie să ne digitalizăm și casa cu același scop.

Un singur deget operează un ecran tactil
© Shutterstock / visivastudio

Pe de altă parte, o casă smart este o casă care la fel ca un telefon mobil este foarte avansată din punct de vedere tehnologic și te ajută să uiți de probleme casnice precum: scoaterea fierului de călcat din priză, stingerea luminii sau pornirea căldurii.

Casele smart nu sunt mai bune doar pentru că te scapă de griji, ci și pentru că te ajută să economisești bani consumând mai puțin și să protejezi mediul înconjurător producând un volum mai mic de energie.

 

Ce este o casă smart?

Casele smart sunt un concept modern, gândit cu scopul de a simplifica viața omului și de a-l ajuta să se concentreze mai mult pe lucrurile care contează cu adevărat pentru el ca de exemplu: odihna, relaxarea, petrecerea timpului cu cei dragi. Casele smart ajută proprietarii lor să economisească timp prețios pe care mai apoi să-l folosească așa cum își doresc.

Ca să ai o casă smart, trebuie să pui în practică sistemul Internet of things, IoT pe scurt, care presupune conectarea lucrurilor din casă la internet, astfel încât acestea să poată fi acționate de la distanță. Conectarea se poate face cu o serie de dispozitive speciale, sau prin intermediul sistemelor integrate din componența electronicelor și electrocasnicelor.

 

Ce fel de lucruri se pot controla într-o casă smart?

Nu există limită în ceea ce privește lucrurile pe care le poți controla într-o casă smart. De exemplu, dacă ai un sistem termic Viessmann, prin conectarea sa la internet și instalarea unei aplicații speciale, poți controla modul de funcționare al acestuia de la distanță, direct de pe telefonul mobil. Și în mod asemănător, la fel poți proceda și cu alte lucruri din casa ta precum:

  • sistemele de sistemele de ventilație;
  • sistemul de iluminare;
  • prizele;
  • sistemele de siguranță;
  • sistemelede acces;
  • camerele de supraveghere;
  • sistemul audio și video;
  • sistemul de irigare a grădinii;
  • ferestrele;
  • jaluzelele, draperiile sau perdelele;
  • diferite electrocasnice;
  • alarma de fum;
  • alarma de inundație.

Prin intermediul tehnologiei, toate lucrurile enumerate mai sus pot fi acționate în timp real sau prin stabilirea unor programe de vacanță, de vară, de iarnă, de zi, de noapte etc.

 

De ce merită să ai o casă smart?

O casă smart oferă locatarilor săi nenumărate avantaje. Mai întâi de toate, o astfel de casă este mai confortabilă și mai sigură și apoi, te ajută să cheltuiești mai puțin cu întreținerea ei.

De câte ori nu ai plecat la serviciu cu gândul că nu ai scos fierul de călcat din priză? Sau în vacanță cu părere de rău că nu ai deconectat de la sursa de energie televizorul și alți consumatori tăcuți, dar costisitori? Sau ori de câte ori pleci de acasă ce bine ar fi fost dacă ai fi putut trage draperiile dimineața ca să intre lumină pentru plantele de apartament și să le închizi la loc seara?

Cu o casă smart, poți să-ți iei gândul de la toate aceste griji printr-o simplă apăsare de buton. Tot ce trebuie să faci este să deschizi aplicația sau aplicațiile de pe telefonul tău și să setezi lucrurile care vrei să se miște.

 

Există și dezavantaje ale caselor smart?

Costă destul de mult să investești într-o casă smart. Dacă o construiești de la zero și o gândești de la început ca o casă smart, s-ar putea să ieși mai ieftin decât dacă vrei s-o modernizezi și să înlocuiești lucrurile vechi cu unele pe care le poți conecta la internet. Dar în ambele cazuri, pe termen lung, investiția merită toți banii!

Încă de la prima factură de gaz și de curent începi să economisești și astfel, nu durează mult până o casă smart își amortizează integral investiția. De aceea, merită să faci un efort și să faci în așa fel încât să-ți poți controla casa de la distanță.

Asistență

Aveți nevoie de ajutor pentru a selecta produsul potrivit?

Găsiți produsul