Ce sunt peleții și cât de eficient este să-i folosești ca sursă de energie?

Peleții sunt un tip de deșeuri de origine lemnoasă, deshidratate și foarte compacte, astfel încât, din punct de vedere al densității energetice, putem spune că sunt cu până la 200% mai eficienți decât lemnul verde.

© Shutterstock / Stockcreations

Peleții de lemn se obțin prin uscarea rumegușului rezultat din prelucrarea lemnului, la care se adaugă o substanță specială, cu rol de liant. Apoi, după ce se amestecă bine compoziția, produsul rezultate se presează cât mai bine și se taie cu utilaje de mare precizie, astfel încât să fie cât mai ușor de depozitat.

Printre avantajele peleților se numără puterea lor calorică foarte mare, costurile mici de transport, posibilitatea de a fi depozitați eficient în cele mai diverse încăperi sau recipiente, precum și opțiunea de utilizare automată.

Pentru toate avantajele enumerate mai sus, specialiștii Viessmann consideră că peleții vor înlocui treptat, dar sigur combustibilii convenționali ca de exemplu: petrolul, cărbunele, lemnul, uleiul etc.

Peleții au în general o lungime mai mică de 60 de milimetri și un diametru cuprins între 3 și 15 milimetri. Ei se comercializează în vrac și au o densitate volumetrică mai mare de 1200 de kilograme pe metru cub. Puterea lor calorică este cuprinsă între 3500 și 4500 de kcal / kg.

 

Cât costă un 1 kilogram de peleți?

În general, peleții se vând la pungi de 10, 15 sau 20 de kilograme sau la saci de 50 sau de 100 de kilograme. Mulți producători de peleți, dacă clienții loc solicită o cantiate mai mare, oferă posibilitatea de transport direct acasă.

În ceea ce privește prețul peleților, în funcție de cantitatea totală cumpărată, costul per kilogram poate varia între 0.5 și 1.5 RON, motiv pentru care, mulți proprietari de case, care dispun de suficient spațiu de depozitare, aleg să investească în centrale termice pe bază de peleți în schimbul altor alternative de încălzire.

 

De ce sunt peleții un combustibil atât de apreciat?

Din punct de vedere al gradului lor de poluare, putem spune că peleții sunt un combustibil relativ ecologic. Ei nu murdăresc mediul înconjurător prin procesul lor de fabricare, dar nici în momentul în care sunt folosiți.

De asemenea, în funcție de sistemul termic pentru care optezi, poți uita de grija încălzirii pentru o lună de zile sau chiar două luni deoarece centralele termice pe peleți se pot automatiza.

Unele persoane ar putea crede că, din cauză că sunt fabricați din lemn, peleții nu sunt atât de blânzi cu mediul pe cât se spune. Dar, trebuie să subliniem faptul că peleții se fabrică doar din deșeuri lemnoase, care rezultă oricum din prelucrarea lemnului și altfel ar fi aruncate. Cu alte cuvinte, ei pot fi priviți ca un produs reciclat de pe urma utilizării lemnului.

Mai mult, în ceea ce privește emisiile de dioxid de carbon din momentul arderii, putem spune că peleții sunt neutri deoarece ei nu emit mai mult dioxid de carbon decât au consumat în timpul creșterii arborii din care au fost produși.

Din punct de vedere chimic, peleții au un conținut foarte scăzut de metal, iar în compoziția lor sulfurile sunt aproape inexistente.

Iar dacă vrei ca utilizarea peleților să fie un proces cât mai verde, poți să folosești chiar și cenușa lor ca îngrășământ natural pentru obținerea unui pământ cât mai fertil.

Comparate cu centralele termice care funcționează pe gaz, cele pe bază de peleți consumă cu 20-30% mai puțin, fiind astfel mult mai profitabile pentru persoanele care se pot aproviziona constant cu peleți și au unde să-i depoziteze.

 

Care sunt dezavantajele peleților?

La fel ca orice alt combustibil, și peleții au o serie de dezavantaje pe care un consumator responsabil ar trebui să le cunoască dacă vrea să ia o decizie în cunoștință de cauză.

Unul dintre aceste dezavantaje este faptul că o centrală pe peleți de calitate poate fi chiar și de două sau de trei ori mai scumpă decât una care funcționează pe lemne.

De asemenea, nu toți peleții au aceeași calitate și de aceea, dacă te ghidezi mereu doar după prețul cel mai mic, există întotdeauna riscul să cumperi un tip de peleți inferior, care să afecteze modul de funcționare al cazanului termic, cauzând astfel deprecierea lui.

Asistență

Aveți nevoie de ajutor pentru a selecta produsul potrivit?

Găsiți produsul