Funcționalitatea încălzirii cu peleți explicată pe scurt

Foto: © tchara / Shutterstock.com

Modul în care funcționează un sistem de încălzire pe peleți diferă semnificativ de cel al unui sistem de încălzire cu bușteni. Atât alimentarea cu combustibil, cât și procesul de ardere diferă.

Sistemul de alimentare alimentează automat cazanul de peleți cu combustibil

Înainte de a putea fi ars, combustibilul trebuie să ajungă în camera de ardere. Cazanele semiautomate pe peleți au un buncăr pentru peleți pe care utilizatorul îl umple manual. Încălzitoarele pe peleți complet automate sunt conectate la camera de depozitare prin intermediul unui sistem de alimentare.

Dispozitivul de transport poate fi fie un sistem mecanic, fie unul pneumatic sau o combinație a celor două. În sistemele de încălzire cu peleți, sistemele de alimentare mecanice iau adesea forma unui transportor cu șurub. Șurubul rotativ alimentează în mod constant peleții din camera de depozitare până acolo unde sunt necesari. Un sistem de alimentare cu vid este o altă opțiune. Aici, o turbină de aspirație generează o presiune de vid, care atrage peleții din camera de depozitare spre cazan prin furtunuri.

Dispozitivul de transport ideal depinde în primul rând de natura și de cantitatea de spațiu disponibil. Sistemele de alimentare cu vid pot acoperi distanțe de până la 25 de metri. Transportatoarele cu șurub sunt mai potrivite pentru sistemele de încălzire cu peleți amplasate în apropierea camerei de depozitare. Un aspect important de reținut este că distanța dintre camera de depozitare și drum nu trebuie să depășească 30 de metri. În caz contrar, vehiculele de livrare nu pot parcurge distanța. Pentru informații și sfaturi suplimentare, vizitați secțiunea privind încălzirea cu peleți.

Protecția împotriva arderii înapoi previne contactul direct al focului cu stocul de combustibil.

Echipamentele de aprindere automată și de protecție sunt elemente integrante ale unui sistem de încălzire pe peleți. Aprinderea are loc atunci când peleții din camera de depozitare ajung în camera de ardere. Sondele lambda încorporate și senzorii de temperatură a gazelor de ardere monitorizează în permanență procesul de ardere. Căldura din camera de ardere încălzește schimbătorul de căldură în jurul căruia circulă apa. Această apă transferă apoi căldura către circuitul de încălzire. În cazul în care temperatura scade sub nivelul necesar, cazanul este repornit automat. În mod ideal, un sistem de încălzire cu lemne este cuplat cu un cilindru tampon. Acesta stochează apa caldă și o face disponibilă atunci când este nevoie.

O caracteristică importantă a unui sistem de încălzire cu lemne este dispozitivul de protecție împotriva arderii. În timpul procesului de combustie, focul arde de obicei într-un mod controlat. Cu toate acestea, în cazuri rare, flacăra poate trage în direcția opusă și poate deteriora sistemul de evacuare. În cel mai rău caz, aceasta intră în contact cu combustibilul care se află încă în afara camerei de ardere. Pentru a preveni acest lucru, se montează dispozitive de protecție împotriva arderii înapoi. Cele mai cunoscute tehnici includ jgheaburi de cădere și supape de blocare rotative.

Foto: © Mr_Mrs_Marcha/ Shutterstock.com

Ventilatoarele, unitățile de control și senzorii asigură o funcționare eficientă

Alimentarea cu aer este esențială pentru arderea peleților. Toate sistemele de încălzire pe peleți Viessmann sunt echipate cu un control al aerului primar și secundar cu sonde lambda pentru a permite o ardere etapizată. Acest lucru asigură o funcționare eficientă cu emisii reduse. Peleții sunt arși aproape complet, ceea ce se reflectă în eficiența ridicată de peste 90 la sută. Curățarea schimbătorului de căldură este automată, ceea ce previne pierderea capacității de transfer de căldură.

De asemenea, grătarul cu aripioare se curăță singur prin rotirea la 360 de grade, ceea ce contribuie și mai mult la fiabilitatea sistemului. Cenușa cade în transportorul cu șurub de îndepărtare a cenușii de mai jos, care o introduce în cutia de cenușă. Deoarece peleții ard aproape complet, se produce foarte puțină cenușă. Cutia trebuie golită manual doar o dată sau de două ori pe an. Toate cazanele sunt, de asemenea, izolate termic și placate termic. Sistemul este controlat prin intermediul controlerului de sistem Ecotronic.

Asistență

Aveți nevoie de ajutor pentru a selecta produsul potrivit?

Găsiți produsul