Ghid practic pentru montarea panourilor solare

Panourile solare sunt un subiect fierbinte pentru toate persoanele care vor să devină independente din punct de vedere energetic sau care își doresc măcar să mai atenueze cheltuielile cu energia electrică. În ultimii ani, facturile la curent au crescut din ce în ce mai mult, iar prețurile lor nu par să se stabilizeze în viitorul apropiat. De aceea, pentru cine are suficient spațiu de montaj, investiția în panouri solare fiabile și eficiente precum cele de la Viessmann, se poate dovedi o investiție foarte profitabilă, de viitor.

© Shutterstock / jaroslava V

Mai mult, pe lângă faptul că te ajută să economisești bani când vine vorba de consumul energiei electrice, un alt avantaj foarte important pe care îl oferă panourile solare este reducerea amprentei de dioxid de carbon. În ziua de azi, când fiecare grad cu care crește temperatura medie globală se poate dovedi fatal pentru atât de multe specii de plante și de animale, dar și pentru om, reducerea gazelor toxice eliberate în atmosferă ar trebui să se transforme într-o prioritate pentru fiecare dintre noi.

 

Cum se instalează panourile solare?

Timpul de instalare a unui sistem compus din panouri solare depinde de complexitatea proiectului și de numărul de panouri necesare. În locurile unde nu există o rețea de energie solară în imediata vecinătate a locului de montaj, se poate opta pentru instalarea unui panou solar independent, instalare care se mai numește și off-grid.

Pentru cele mai bune rezultate, dacă nu ai experiență în domeniul panourilor solare, în calitate de utilizator ar trebui întotdeauna să apelezi la un specialist. Dar asta nu înseamnă că nu trebuie și tu să te familiarizezi cu procesul de instalare și să înveți pașii necesari pentru a știi la ce să te aștepți.

În mare, pașii pe care îi implică procesul de montaj al unui sistem de panouri solare este următorul:

  1. Mai întâi se alege un loc potrivit pentru instalare. Panourile solare se pot monta la nivelul solului dacă beneficiarul lor dispune de suficient teren pentru o astfel de instalare, sau direct pe acoperișul unei clădiri, acolo unde spațiul este limitate. Singura condiție care trebuie respectată din acest punct de vedere este alegerea unei zone bine expusă la soare, care permite instalarea panourilor îndreptate către Sud sau către Est, pentru a beneficia de cât mai multă lumină.
  2. Cel de-al doilea pas din procesul de instalare al unui sistem de panouri solare este instalarea monturii. Mai ales în țara noastră, indiferent de zonă, panourile solare sunt expuse la ploi, vânt, zăpadă sau furtuni pe toată durata anului și de aceea trebuie aleasă o montură care să imobilizeze sistemul și să prevină scurgerile de apă pe acoperiș sau în casă.
  3. Următorul pas după instalarea monturii panourilor solare este montarea șinelor mobile și a suportului metalic. Pe acoperișuri, panourile solare trebuie montate la o înălțime de minim 6 centimetri față de acoperiș, cu ajutorul unui adeziv puternic, care să le fixeze în loc.
  4. Ultimul pas pe care îl presupune montarea panourilor solare este calcularea unghiului de înclinare. Ca să capteze o cantitate cât mai mare de lumină, panourile solare trebuie instalate la un unghi potrivit, în funcție de latitudinea casei și de anotimp. Pentru acest pas se poate folosi și un solar tracker care ajută la urmărirea poziției soarelui în vederea alinierii corecte a panourilor solare.
     

Care sunt uneltele de care ai nevoie pentru instalarea unui sistem de panouri solare?

Pe lângă panourile solare propriu-zise și suporturile acestora, pentru instalarea corectă a unui sistem de panouri solare mai sunt necesare și mai multe tipuri de unelte printre care se numără și: un regulator de tensiune, un dispozitiv de măsurare, o baterie de acumulator și un dispozitiv de deconectare.

Regulatorul de tensiune este necesar pentru a preveni supraîncărcarea bateriei, în timp ce dispozitivul de măsurare indică direcția de alimentare și cât de multă energie a fost produsă sau consumată. Pe de altă parte, bateria de acumulator este cea care livrează locuinței energia necesară atunci când lumina de afară nu este suficientă pentru a produce energie și în final, dispozitivul de deconectare este un dispozitiv util în cazul în care acumulatoarele se descarcă sub limită.

Asistență

Aveți nevoie de ajutor pentru a selecta produsul potrivit?

Găsiți produsul