Istoria centralelor termice de perete. Când au apărut și de ce au fost inventante aceste echipamente?

Centralele termice de perete, sau mai bine zis: centralele termice de apartament, sunt niște cazane pentru încălzirea apei, montate, așa cum indică și numele lor, direct pe un perete sau într-o nișă a acestuia. Acest tip de centrale termice este destinat încălzirii apei, atât pentru uzul casnic, cât și pentru încălzirea locuinței.

Noi, oamenii așa-zișii oameni moderni, nu dăm prea multă importanță lucrurilor cu care ne-am obișnuit încă de când ne-am născut, dar adevărul este că centralele termice au o istorie cel puțin interesantă, care ar trebui cunoscută atât de amatorii domeniului tehnic, cât și de cei care vor să investească într-un astfel de produs și să facă o alegere în cunoștință de cauză.

 

Cum au apărut primele centrale termice?

În ziua de azi, compania noastră Viessmann, cu istoria sa îndelungată, este unul din liderii mondiali la producerea sistemelor termice. Dar centralele nu au fost dintotdeauna așa cum le-a imaginat Viessmann și primele lor utilizări datează din timpuri antice.

Pe vremea romanilor de exemplu, băi cu apă încălzită se găseau pe toată întinderea teritoriului și în majoritatea țărilor cucerite de acest imperiu pot fi găsite și acum dovezi care să ateste acest lucru.

Primele prototipuri de boilere pe de altă parte, constau în ceva mai mult decât un simplu cazan cu apă fiartă așezat deasupra unui foc de lemne. Chiar și cele mai primitive sisteme erau prevăzute cu un sistem de țevi în care apa fiartă era purtată prin diferite încăperi și în timp ce se răcea încălzea atmosfera din camerele respective. Iar odată cu revoluția industrială, lucrurile au devenit chiar și mai sofisticate.

Cândva pe la mijlocul secolului al XIX-lea, omenirea era deja capabilă să fabrice o mașinărie foarte complexă, menită să încălzească apa într-un mod mult mai eficient. Era vorba de un boiler asemănător cu cel cu care erau dotate vapoarele și trenurile de la vremea aceea, deoarece în interiorul lui gazele fierbinți erau împinse afară printr-un sistem de tuburi de metal care treceau prin centrul dispozitivului.

Pentru a preveni supraîncălzirea acestui boiler, se folosea apă care era menținută la un anumit nivel, iar aburul rezultat prin procesul de încălzire era eliberat afară printr-o țeavă subțire.

La vremea aceea, era foarte greu să păstrezi o presiune constantă în interiorul unui astfel de mecanism, și chiar dacă revoluția industrială a reprezentat un punct de cotitură pentru întreaga omenire în ceea ce privea confortul, exploziile acestor dispozitive primitive de încălzit omorau mii de ingineri an de an.

Primul dispozitiv care cu adevărat merită să se numească strămoșul centralelor termice moderne este o invenție a pictorului Benjamin Maughan care, în anul 1868, a realizat un boiler de apă care putea să încălzească apa fără ajutorul unui combustibil în stare solidă.

La scurt timp după această invenție, au apărut și boilerele domestice, de păstrare a apei și apoi cele speciale pentru încălzirea ei, oferind ceea ce în ziua de azi numim încălzire centrală.

Astfel de aparate erau mult mai predispuse la deteriorare decât centralele termice pe care le folosim în ziua de azi din cauza diferențelor prea mari de temperatură dintre perioadele în care acestea funcționau sau erau stinse, lucru care făcea ca țevile lor să se contracteze sau să se relaxeze în mod repetat, și astfel să cedeze.

Dar, cu timpul, și această problemă a fost rezolvată prin utilizarea unor țevi special create să reziste la diferențele mari de temperatură și să-și modifice proprietățile în funcție de cele ale apei din interiorul lor. Și astfel, odată cu găsirea acestei soluții inovatoare, omenirea s-a mai apropiat cu încă un pas de crearea unor centrale termice aproape perfecte, ca cele pe care le folosim în ziua de azi.

Când vine vorba de centrale termice, Viessmann are unul din cele mai bogate portofolii de produse, iar în ceea ce privește calitatea, este recunoscut ca un brand de top. De aceea, mulți consumatori din ziua de azi aleg să-și modernizeze casele cu produse Viessmann și se bucură din plin de alegerea făcută.

Asistență

Aveți nevoie de ajutor pentru a selecta produsul potrivit?

Găsiți produsul