4 Puncte cheie de luat în calcul la investiția într-un sistem fotovoltaic

Vrei să investești într-un sistem fotovoltaic pentru locuința ta? Atunci, ca să ai parte de satisfacție maximă, trebuie să analizezi foarte bine problema și să te gândești la această investiție din toate punctele de vedere posibile. Iată care sunt de exemplu cinci din principalele puncte cheie pe care trebuie să le iei în calcul.

© Shutterstock / anatoliy gleb

1. Nu orice sistem fotovoltaic îți oferă independență deplină față de furnizorii de energie

Există trei tipuri de sisteme fotovoltaice în funcție de modul lor de instalare. În primul avem sisteme fotovoltaice on-grid, legate la rețeaua publică de curent electric și probabil cele mai răspândite; sisteme fotovoltaice off-grid, cu care nu trebuie să depinzi deloc de niciun furnizor de energie, dar riști să rămâi fără curent atunci când nu reușești să produci destulă din cauză că afară soarele nu strălucește cu destulă putere și mai există și sisteme fotovoltaice hibrid care îmbină calitățile celorlalte două tipuri de sisteme fotovoltaice prezentate anterior. Așa cum reiese și din descrierea noastră, nu toate sistemele fotovoltaice te ajută să devii independent față de furnizorii de energie electrică, dar de fapt, nici nu trebuie să urmărești acest lucru în privința sistemelor fotovoltaice. Principalul lucru pe care trebuie să-l cauți de fapt este cât de mult te ajută acestea să economisești concret, dar și ce nivel de confort îți oferă.

  

2. Costul unui sistem fotovoltaic depinde doar de energia care se consumă în locuința ta

Nu contează cât de mare este suprafața locuinței tale, ce înălțime are ea sau cât de multe persoane locuiesc în casa respectivă în ceea ce privește alegerea sistemului fotovoltaic potrivit. În schimb, este foarte important consumul total de energie de către toate aparatele și dispozitivele din interiorul ei, detaliu care se poate afla simplu și rapid citind o factură de la furnizorul tău de energie. Pentru alegerea unui sistem fotovoltaic de care să fii pe deplin mulțumit, cei mai mulți specialiști recomandă clienților lor să se orienteze după consumul lunar de energie mediu. Dar noi suntem puțin mai prevăzători și îți sugerăm ca înainte să alegi un sistem limitat doar la această valoare, să te gândești bine cât de multe luni pe an ai nevoie de mai multă energie decât consumi în medie, ca să nu riști să te confrunți cu vreo pană de curent în decembrie sau ianuarie când în general consumul este cel mai mare.

  

3. Este mai profitabil să investești într-un sistem fotovoltaic scump decât într-unul ieftin

Investiția într-un sistem fotovoltaic se amortizează într-un timp destul de îndelungat. Cel puțin în primii ani de la instalarea unui astfel de sistem ar fi bine să nu te gândești prea mult la economii deoarece nu poate fi vorba de așa ceva. De asemenea, cu cât investești într-un sistem mai scump, cu atât investiția se amortizează mai greu, așa cum este și normal de altfel având în vedere faptul că necesarul de energie al locuinței tale nu este unul fluctuant. Dar pe de altă parte, pentru că în privința unor astfel de sisteme lucrurile trebuie privite pe termen lung, chiar dacă costă mai mult, este mai bine să cumperi un sistem fotovoltaic de top, ca cele produse de compania noastră Viessmann, deoarece sunt mai fiabile, necesită mai puțină mentenanță și nu în ultimul rând au o durată de viață mai mare. Conform statisticilor, un sistem fotovoltaic care funcționează cu un randament maxim pentru o perioadă de 25-30 de ani de zile, te ajută să economisești aproximativ de trei sau patru ori suma investită în el, sau chiar mai mult dacă este vorba de un sistem fotovoltaic foarte bun.

  

4. Unde poți instala un sistem fotovoltaic pentru ca acesta să funcționeze la capacitate maximă?

Se știe despre sistemele fotovoltaice că trebuie instalate la un anumit unghi față de suprafața de montare pentru a capta cât mai multă lumină solară. Dar asta nu înseamnă că ele nu pot fi montate pe absolut orice tip de acoperiș sau că nu se pot instala direct pe sol. Un specialist în domeniu își va da seama imediat care este cea mai bună poziție de montare a panourilor fotovoltaice pentru ca acestea să funcționeze cât mai bine, dar și cum să le monteze astfel încât toate să încapă pe acoperișul locuinței tale.

Asistență

Aveți nevoie de ajutor pentru a selecta produsul potrivit?

Găsiți produsul