Ce este biomasa?
Când vine vorba de sistemele de încălzire moderne și modul lor de funcționare, nu putem să nu aducem în discuție biomasa în calitate de combustibil. Biomasa lemnoasă este un material organic care se produce din fotosinteza arborilor.
Din punct de vedere al componenței sale, există două tipuri de biomasă. Pe de-o parte avem biomasa agricolă și pe de altă parte biomasa lemnoasă. Cea lemnoasă este forte eficientă în calitate de combustibil. Ea înlocuiește cu succes resursele fosile ca de exemplu: cărbunele și petrolul. Iar toate acestea se datorează proprietăților sale, precum regenerabilitatea sau facilitatea stocării în stare solidă.
Spre deosebire de alte tipuri de combustibil, cele obținute din biomasă vegetală sunt sustenabile. DIn biomasă se obțin brichete și peleți care sunt cele mai valoroase materiale combustibile, dar și gaze care rezultă din putrezirea materiei organice fără aer.
În ceea ce privește cantitatea, doar a cincea parte din biomasă se folosește pentru foc, deoarece restul este utilizată în industria compozitelor.
De ce este biomasa o alegere mai bună decât combustibilii fosili?
Biomasa poate fi considerată un combustibil al viitorului deoarece în urma procesului să de combustie se obține un bioxid de carbon neutru. De aceea și compania noastră Viessmann, în ideea de a reduce gradul de poluare și a proteja mediul înconjurător, în ultimii ani s-a axat în mod special pe producția sistemelor de încălzire care funcționează pe bază de biomasă.
În comparație cu alte tipuri de combustibil, emisiile nocive de la sistemele de încălzirea care funcționează pe bază de biomasă sunt mai mici decât cele care utilizează derivați petrolieri, dar și decât cele care utilizează pur și simplu lemn. Cu alte cuvinte, dacă folosești un sistem de încălzire cu peleți, vei polua mai puțin decât dacă folosești unul cu lemne de foc.
Spuneam că biomasa este o sursă regenerabilă de combustie. Acest lucru este foarte important deoarece înseamnă că ea nu contribuie la grava problemă a schimbărilor negative din mediul înconjurător. Lemnul pe de altă parte, prin arderea sa, diminuează calitatea aerului și contribuie la poluarea atmosferei.
Regenerabilitatea biomasei lemnoase provine de la faptul că acest combustibil reciclează bioxidul de carbon. Ca să crească, arborii folosesc dioxidul de carbon din atmosferă și înmagazinează carbol care ajunge să reprezinte circa 50% din masa lemnoasă.
În timpul arderii biomasei, carbonul din componența ei se descompune și se reîntoarce în atmosferă sub formă de dioxid de carbon care este din nou consumat de arbori în timpul creșterii. Astfel, putem spune că are loc un proces ciclic, care nu contribuie la schimbările climatice așa cum o face petrolul sau cărbunele.
La începutul revoluției industriale, în jurul anului 1760, concentrația de dioxid de carbon era de 280 de părți pe milion. În anul 2000, trei secole și jumătate mai târziu, concentrația de dioxid de carbon a ajuns la 370 de părți pe milion. Și toate aceste lucruri s-au întâmplat în principal din cauza folosirii cărbunelui și mai apoi petrolului în calitate de combustibil.
Emisia de gaze nocive, în special de dioxid de carbon, care se produce la arderea combustibililor fosili, face ca în atmosferă să se acumuleze o cantitate mai mare de căldură și să crească astfel în final temperatura media a globului.
În loc de concluzie
La momentul de față, biomasa lemnoasă este unul din cele mai eficiente și sustenabile tipuri de combustibil. De asemenea, cu toate că acest tip de combustibil nu se bucură încă de aceeași popularitate ca petrolul sau cărbunele, biomasa este unul din cele mai vechi materiale folosite pentru ardere, cunoscut vreodată de omenire.
Cel mai important lucru pe care trebuie să-l reținem în ceea ce privește biomasa este faptul că ea este un combustibil regenerabil. Această caracteristică a biomasei este dată pe de-o parte de faptul că biomasa este un produs al fotosintezei și pe de altă parte de faptul că în procesul de prelucrare a lemnului automat rezultă și biomasă.
După cum bine știm, lemnul nu se folosește doar pentru ardere, ci din el creăm o mulțime de lucruri a căror fabricare inevitabil produce deșeuri. Iar aceste deșeuri, în loc să fie aruncate se pot transforma cu succes în biomasă și căpăta funcționalitate.