Ce sunt cazanele în condensație pe combustibil gazos ?

Pe website-ul Viessmann vei găsi în nenumărate locuri expresia: Cazane în condensație pe combustibil gazos, dar ce sunt de fapt aceste sisteme, cum se pot clasifica și la ce se folosesc în funcție de tipul lor?

© Shutterstock / ssuaphotos

Cazanele în condensație pe gaz, așa cum le spune și numele, sunt niște cazane folosite pentru a produce apă caldă, folosită mai departe în cadrul unui sistem de încălzire centrală. În general, aceste cazane sunt amplasate într-o clădire care necesită încălzire.

În funcție de tipul lor, unele cazane nu produc doar apă caldă folosită pentru încălzirea unui spațiu, ci și apă caldă menajeră care se poate utiliza de exemplu pentru spălat. Aceste tipuri de cazane pot face acest lucru cu ajutorul unui schimbător de căldură.

În ceea ce privește modul de funcționare, cazanele în condensație pe gaz, ca orice alte cazane, transformă energia chimică a combustibililor, în energie termică prin ardere. Din acest motiv, aceste cazane sunt dotate cu unul sau mai multe arzătoare care întrețin pe tot parcursul funcționării lor, în focar, o flacără. Astfel, căldura care rezultă în urma arderii gazelor din interior, este preluată de apă și condusă apoi printr-un sistem de țevi sau în calorifere, pentru a încălzi un spațiu.

În general, tipul unui cazan se alege în funcție de suprafața și înălțimea spațiului care trebuie încălzit. Dacă este vorba despre o locuință individuală, o casă sau un apartament de exemplu, nu este nevoie decât de un cazan cu o putere de încălzire relativ mică, ca de exemplu un cazan în condensație pe gaz cu posibilitatea de montare pe perete.

Pe de altă parte, acolo unde se dorește încălzirea mai multor apartamente ca de exemplu în cazul unei scări de bloc, a unui hotel sau a unei pensiuni, ori în orice alt spațiu cu o suprafață similară cu acestea, este nevoie de un cazan mai mare.

Ceea ce au în comun toate cazanele în condensație pe agz este faptul că produc apă fierbinte, cu o presiune de maxim 10 bar și la o temperatură de aproximativ 95 de grade Celsius.

 

Cazane în condensație pe gaz montat pe perete

Cazanele în condensație pe gaz montate pe perete, denumite și centrale de apartament, sunt niște centrale care au o putere cuprinsă între 10 și 100 kW, care în general folosesc pe post de combustibil gaz natural. Există însă și centrale de acest fel care funcționează pe bază de combustibil lichid, dar și cu lemn sau peleți, dar sunt mai rare.

În ceea ce privește cazanele de pardoseală, este recomandat ca randamentul lor să fie de minim 90% dacă este vorba de un cazan fără condensare și de 100% sau chiar mai mult dacă este vorba de un cazan cu condensare.

 

Cazane de pardoseală

Cele mai multe cazane de pardoseală au puteri cuprinse între 15 și 170 kW. Acestea, la fel ca șicazanele în condensație pe gaz montate pe perete, sunt construite atât pentru a funcționa cu combustibil gazos, cât și lichid sau solid, în funcție de tipul lor. Cazanele de pardoseală sunt prevăzute cu o cameră de ardere deschisă. Legat de randamentul lor brut, putem spune că aceste cazane au un randament de cel puțin 90% dacă sunt cazane care funcționează pe bază de combustibili gazoși sau lichizi și cel puțin 80% dacă funcționează pe bază de combustibili solizi.

 

Cazane de încălzire cu un volum mare de apă

Dintre toate cazanele de încălzire centrală, aceste cazane sunt cele mai mari. Ele au în interiorul lor un volum foarte mare de apă. sunt ignitubulare și sunt prevăzute cu trei drumuri de gaze. Puterea acestor cazane poate fi chiar și de câțiva megawați, iar ca sursă de alimentare au nevoie doar de combustibili gazoși sau lichizi, întrucât, datorită dimensiunilor lor foarte mari, ar avea nevoie de un volum prea mare de lemn ca să poată funcționa și pe bază de combustibili solizi, iar alimentarea lor manuală ar fi nu numai obositoare, ci și foarte periculoasă.

Randamentul termic al acestor cazane este doar puțin peste 90% deoarece majoritatea lor sunt cazane fără condensație. Dar au apărut mai nou și cazane de acest tip cu condensație, care au un randament mai mare.

 

Asistență

Aveți nevoie de ajutor pentru a selecta produsul potrivit?

Găsiți produsul