Ghidul începătorului în ceea ce privește utilizarea sistemelor fotovoltaice

Panourile solare fotovoltaice nu mai sunt de mult un concept nou. În special în țările din Occident, unde cetățenii sunt deosebit de preocupați în legătură cu poluarea, popularitatea lor a atins niște cote foarte mari. Cu toate acestea, cei mai mulți români, pe lângă faptul că panourile fotovoltaice folosesc energia solară pentru a o transforma în curent electric, nu cunosc prea multe lucruri despre aceste sisteme foarte inovatoare. De aceea noi, echipa Viessman, o companie germană cu o istorie mai mare de 100 de ani pe piața sistemelor de încălzire, ți-am pregătit acest articol pe care îl poți considera un ghid explicativ, pe înțelesul tuturor, în legătură cu panourile fotovoltaice.

3 Din cele mai importante lucruri pe care trebuie să le cunoști despre sistemele fotovoltaice dacă vrei să investești în ele

Din ce sunt compuse sistemele fotovoltaice

Înainte de a investi într-un sistem fotovoltaic, este foarte important să cunoști din ce se compune un astfel de aparat deoarece doar așa poți înlocui componentele defecte atunci când va fi nevoie și de asemenea, vei fi capabil să-ți îngrijești sistemul într-un mod corespunzător.
Cele mai importante elemente ale sistemelor fotovoltaice sunt panourile solare propriu-zise. Din punct de vedere al modului lor de fabricare, există două tipuri de panouri solare: monocristaline și policristaline. Datorită faptului că sunt alcătuite dintr-un siliciu de o puritate mai mare, panourile solare monocristaline sunt mai eficiente cu aproximativ 15% decât cele policristaline și din acest motiv, dacă nu ai suficient spațiu pentru amplasarea unui sistem fotovoltaic cu multe panouri solare sau dacă locul unde vrei să instalezi un astfel de sistem nu este foarte bine luminat, atunci ar fi bine să optezi pentru panouri monocristaline.Apoi, cel de-al doilea element important al sistemelor fotovoltaice este invertorul. Panourile solare fotovoltaice captează radiațiile solare și le transformă în curent electric continuu, iar invertorul, la rândul său, transformă acest curent în curent alternativ care poate fi folosit în cadrul unei locuințe pentru alimentarea aparatelor casnice și electrocasnice.În final, cel din urmă element al unui sistem fotovoltaic este sistemul de prindere al panourilor de suprafața pe care acestea se instalează. Panourile fotovoltaice pot fi montate atât pe acoperișul unei case cât și direct pe caldarâm, în funcție de sistemul de prindere pentru care se optează.

  

De câte panouri solare fotovoltaice ai nevoie pentru a deveni dependent de furnizorii de energie electrică

Nu te poți debranșa pur și simplu de la furnizorul tău de energie electrică înainte să te asiguri că poți produce suficient curent electric pentru a putea satisface nevoile familiei tale. Pe de altă parte, numărul de panouri solare fotovoltaice de care are nevoie o familie pentru a-și câștiga independența din punct de vedere energetic depinde de la caz la caz și este influențat de foarte multe variabile. Câteva din acestea sunt numărul de electrocasnice și funcțiile lor, suprafața locuinței și nevoile familiei. Dar chiar dacă este dificil, un producător cu experiență în domeniu precum Viessmann, pe baza unor informații legate de consumul tău de energie, îți poate oferi o estimare foarte exactă și te poate ajuta să-ți îndeplinești visul, fie prin instalarea unui unic sistem fotovoltaic, fie prin instalarea unui astfel de sistem și a unor sisteme complementare care să producă energie pentru tine.

  

Panourile solare fotovoltaice nu sunt potrivite chiar pentru orice tip de locuință

În presă se vorbește mult despre avantajele panourilor fotovoltaice și beneficiile pe care acestea le oferă utilizatorilor lor și mediului înconjurător. Și într-adevăr, aceste panouri, în cele mai multe cazuri, reprezintă o investiție bună, pe termen lung. Dar din păcate, ele nu se potrivesc chiar cu orice tip de locuință și ca să profiți la maxim de ele trebuie să ai nu doar suficient spațiu ca să le instalezi, ci și locul respectiv să beneficieze de o cantitate suficientă de lumină solară, pe tot parcursul anului. Dar și în această privință, ca să afli clar care este cel mai bun loc de pe terenul tău pentru amplasarea unor panouri solare, ce grad de înclinare trebuie să aibă acestea și alte detalii care le influențează performanțele, le poți afla tot prin colaborarea cu un producător experimentat, capabil să-ți ofere cea mai bună soluție pentru tine.

Asistență

Aveți nevoie de ajutor pentru a selecta produsul potrivit?

Găsiți produsul