5 Lucruri mai puțin cunoscute despre istoria sistemelor de încălzire

Compania Viessmann este o companie cunoscută la nivel mondial în calitate de producător de sisteme termice, dar și de sisteme frigorifice sau sisteme industriale. Viessmann pune un accent deosebit pe calitatea produselor sale, pe utilitatea serviciilor special create pentru parteneri, dar și pe educarea celor interesați de un stil de viață mai bun, mai confortabil și nu în ultimul rând, mai sănătos.

Din acest motiv, Viessmann a dezvoltat o mulțime de aplicații cu ajutorul cărora orice utilizator poate afla mai multe informații despre sistemul în care a investit, dar de asemenea și acest website cu rol de catalog de produse, dar și revistă științifică unde poți afla cele mai interesante lucruri din domeniul de activitate al companiei Viessmann. Pe lângă cele mai practice moduri de mentenanță  a unei centrale termice, metodele de instalare ale panourilor solare sau diferențele dintre panourile solare și cele fotovoltaice, îți propunem ca subiecte de lectură și informații de cultură generală ca de exemplu, subiectul acestui articol: lucruri mai puțin cunoscute despre istoria sistemelor de încălzire.

  

Cele mai vechi sisteme de încălzire centrală au fost descoperite în Grecia

Conform descoperirilor arheologice efectuate pe teritoriul Greciei, se pare că grecii antici, un popor cu o cultură extrem de avansată pentru vremea aceea, se foloseau pentru încălzirea locuințelor și a altor tipuri de construcții de vetre fixe, șeminee și chiar încălzire prin pardoseală acum 4500 de ani.

  

Romanii sunt cei care au inventat încălzirea prin pardoseală

Grecii sunt fără îndoială cei care au inventat încălzirea centrală, dar romanii sunt poporul care au perfecționat sistemele de încălzire prin pardoseală, prin geniul lor ingineresc. Romanii, supranumiți și inginerii antichității, au dezvoltat un sistem pe care noi îl numim în zilele noastre hypocaust. Acest sistem presupunea construirea camerelor pe niște piloni sau coloane astfel încât spațiu de dedesubtul lor să se poată încălzi cu foc de lemne sau cărbuni, iar aerul fierbinte să circule și să încălzească și spațiul de deasupra. Pentru ca sistemul să fie cât mai eficient, încăperile încălzite astfel erau dodate cu o gresie care permitea trecerea căldurii. Fumul era eliberat afară din aceste sisteme termice prin niște deschizături ingenios gândite astfel încât să nu polueze spațiile interioare. Sistemele hypocaust erau destul de costisitoare și din acest motiv nu și le puteau permite decât cei din clasele superioare ale societății, însă erau atât de performante încât, cu ajutorul lor, într-un mod asemănător, se puteau încălzi și pereți.

  

Încălzirea prin pardoseală era un sistem de încălzire comun și în Asia antică

O formă foarte primitivă de încălzire prin pardoseală s-a descoperit și în Coreea. Prin intermediul unor pietre calde sau ondol, așa cum le numeau coreenii, acest popor ingenios își încălzea locuințele cu 5000 de ani înaintea erei noastre. De asemenea, în jurul anului 3000 înaintea erei noastre, tot coreeni foloseau sisteme de încălzire centrală atât pentru a obține o temperatură plăcută în locuințele lor, cât și pentru a-i ajuta la gătit.

  

În perioada Evului Mediu se foloseau șeminee pentru încălzirea spațiilor

În epoca medievală, reprezentanții claselor superioare ale societății se încălzeau cu ajutorul unor șeminee. Ce-i drept, forma lor se asemăna mai mult cu o vatră decât cu un șemineu modern, din ziua de azi și de asemenea, pentru prevenirea accidentelor, se pare că erau prevăzute cu niște deschizături mari în acoperișurile caselor, prin care ieșea fumul, dar se pierdea și foarte multă căldură. Cu timpul însă, tehnica a evoluat, coșurile șemineelor au devenit din ce în ce mai mici, iar gurile lor au fost acoperite cu niște capace mobile, metalice, care împiedicau pătrunderea aerului rece în interior.

  

Cel care a revoluționat încălzirea centrală este James Watt

James Watt este cel care a inventat motorul cu aburi, dar și-a aduc contribuția și la perfecționarea centralelor termice. Până la James Watt majoritatea sistemelor termice se bazau pe niște conducte care distribuiau aerul cald provenit dintr-un cuptor central. Dar din această metodă de încălzire rezulta și foarte mult praf. Însă, odată cu inventarea motoarelor pe aburi, au apărut și primele radiatoare, niște sisteme capabile să redistribuie căldura provenită dintr-o sursă de încălzire.

Asistență

Aveți nevoie de ajutor pentru a selecta produsul potrivit?

Găsiți produsul